Radio Safari 2A
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 625...1249 postów
Radio Safari 2A
Od jakiegoś czasu wzięło mnie na tranzystorowy sprzęt retro, co nie oznacza że porzucam lampowy, po prostu możliwości finansowe, zmuszają mnie do sięgania po sprzęt który jest póki co naprawdę tani. Tak wylądowało u mnie radio samochodowe Safari 2A z minusem na obudowie. Nie wiem dokładnie z którego jest roku, ale działa, choć z zewnątrz przyda się kapitalny remont. W każdym razie Warszawę na długich odbiera, niestety jak je otworzyłem to jest w nim ostro nacudaczone, ewidentnie widać że ktoś grzebał przy głowicy UKF, bo milczy i to nawet z konwerterem, kolejna sprawa to wzmacniacz m.cz. Wyczytałem że to radyjko występowało w dwóch wersjach z końcówką na 2XBD254C i z układem UL1481T, u mnie siedzi scalak, ale po pierwsze jest on nie wlutowany na płytce (bo na płytce drukowanej nie ma miejsca na scalak) tylko mało profesjonalnie przykręcony do radiatora który ma otwory od tranzystorów BD254 i widać na otworach przy dziurach że kiedyś były tam przykręcone. Analizując układ to ani nie pasuje schemat od wersji tranzystorowej ani z układem scalonym, to jakiś dziwny MIX, i zamiast UL1481 siedzi UL1402P podłączony kabelkami do druku. Proszę o informację jak to było z tym radyjkiem, czy występowała wersja z UL1402P, czy w momencie rezygnacji z robienia tranzystorowej końcówki mocy na płytce drukowanej przewidziano miejsce na układ scalony czy po prostu przykręcano go do radiatora i podłączano kabelkami. Czy to co mam to radosna twórczość naprawiającego, z uwagi na brak części zamiennych czy to mogło tak wyglądać, i tak robił to producent z scalakiem na przewodach. Zdjęcia wrzucę dopiero w sobotę bo na razie nie mam dostępu do aparatu.
-
- 3125...6249 postów
Re: Radio Safari 2A
Witam
Skończyły się zapasy tranzystorów w obudowach TO-66, wprowadzano do produkcji odbiorniki z układami scalonymi. Pozostało więc jeszcze sporo części do wykorzystania w fabryce. Nie było wersji odbiornika Safari 2 z chassis na UL1481 lub UL1402.
Skończyły się zapasy tranzystorów w obudowach TO-66, wprowadzano do produkcji odbiorniki z układami scalonymi. Pozostało więc jeszcze sporo części do wykorzystania w fabryce. Nie było wersji odbiornika Safari 2 z chassis na UL1481 lub UL1402.
Ratujmy stare tranzystory!
-
- 100...124 posty
Była, schemat poniżej.AZ12 pisze: Nie było wersji odbiornika Safari 2 z chassis na UL1481 lub UL1402.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 625...1249 postów
Jak było w rzeczywistości nie wiem ale wujek Google mówi że były wersje z scalakami a na dowód łatwo znaleźć schemat z scalakiem w m.cz kolega wyżej podał
-
- 3125...6249 postów
Głowice Safari 2 oraz Safari 5 (ich płytki wyglądają na identyczne, różnica polega na innej orientacji całego chassis variometru) w pełni kwalifikują się do przestrojenia na pełen zakres UKF CCIR. Trzeba prede wszystkim skleić Epidianem nowe cienkościenne karkasy cewek: z papieru a jak się ma cierpliwość to z włókna szklanego. Zamiast gwintowania karkasów należy zakleić uzwojenie Epidianem, po tym jak się ma pewność że jest jak być powinno. Od 2012 roku włącznie radio stereofoniczne zbudowane z wykorzystaniem obudowy i variometru od Safari 5 oraz filtrów od Safari 2 niezawodnie gra mi na jachcie Orion, przy czym nawet nie zabierałem go do domu na zimę.
-
- 3125...6249 postów
Była ale na UL1481 lub TBA810. UL1402 nigdy w samochodówce nie chodził.SpiAnd pisze:Była, schemat poniżej.AZ12 pisze: Nie było wersji odbiornika Safari 2 z chassis na UL1481 lub UL1402.
-
- 1250...1874 posty
Jak wyżej!.Scalak UL-1481= TBA 810AS był montowany na aluminiowej blasze,zamiast tranzystorów.Nóżki IC połączone przewodami z płytą bazową.To nie żadna prowizorka ale PRLTELEWIZOREK52 pisze:Była ale na UL1481 lub TBA810. UL1402 nigdy w samochodówce nie chodził.SpiAnd pisze:Była, schemat poniżej.AZ12 pisze: Nie było wersji odbiornika Safari 2 z chassis na UL1481 lub UL1402.

R..
znów odwaliłem kawał dobrej a niepotrzebnej roboty
---------------------------------------------
---------------------------------------------
-
- 250...374 postów
Safari było tak długo produkowane iż zaliczyło kilka generacji podzespołów.
Kiedy je wdrażano do produkcji to TBA810 nawet nie była w marzeniach. Stąd końcówka zrobiona na tranzystorach. Ja już był UL1481 to zaczęto produkować nowe wersje płytek drukowanych.
Tak samo było np. z radiem Dana - różne kondesatory strojeniowe, różne scalaki m.cz. TAA611, potem TBA790 (inna płytka!) by w końcu pakować polskie.
U nas sezon produkcji modelu radia, telewizora trwał nawet kilka lat.
Kiedy je wdrażano do produkcji to TBA810 nawet nie była w marzeniach. Stąd końcówka zrobiona na tranzystorach. Ja już był UL1481 to zaczęto produkować nowe wersje płytek drukowanych.
Tak samo było np. z radiem Dana - różne kondesatory strojeniowe, różne scalaki m.cz. TAA611, potem TBA790 (inna płytka!) by w końcu pakować polskie.
U nas sezon produkcji modelu radia, telewizora trwał nawet kilka lat.