KT90

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Piotr
moderator

KT90

Post autor: Piotr »

Moi drodzy,
Czy ktoś z was ma jakieś szersze dane na temat tej lampy?
Znalazłem jedynie notkę producenta z trzema dość mało użytecznymi rodzinami charakterystyk i wartościami granicznymi. Żadnych propozycji układowych, lepszych charakterystyk, nie mówiąc już o propozycjach schematów.
Widziałem (na zdjęciach) sporo wzmacniaczy na tych lampach, więc jakieś pomiary i wiedza praktyczna powinny być jednak zgromadzone.
Parametry z notki wyglądają dość interesująco, ale z tego co widzę, lampa ta wyłamuje się nieco z rodziny KT66-77-88 i 120 mając zupełnie inne charakterystyki, trochę jak EL84, a EL86.
Na pierwszy rzut oka na przykład można uzyskać ponad 50W z pary w konfiguracji triodowej, a to już nie w kij dmuchał...
faktus
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: KT90

Post autor: faktus »

Witam. Jedynie co udało mi się znaleźć o tej lampie to informacja o tym, że katoda jest napylona tlenkiem węgla i stanowi ona produkt pośredni pomiędzy KT88 a EL 156 jeśli chodzi o parametry, informacja ta pochodzi ze strony producenta wzmacniaczy z tymi lampami . Wzmocniona konstrukcja pozwala na pracę przy napięciu do 750V. Natomiast nie udało mi się dotrzeć do jakichkolwiek charakterystyk tej lampy, nawet na stronie producenta nic nie znalazłem. Jest to o tyle dziwne, że oferuje się te lampy bez informacji o jej parametrach.
" Nigdy się nie tłumacz-przyjaciele tego nie potrzebują, a wrogowie i tak nie uwierzą i nigdy nie mów prawdy ludziom, którzy na nią nie zasługują "
Mark Twain
Awatar użytkownika
brys
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: brys »

faktus pisze: katoda jest napylona tlenkiem węgla
Interesujące :D :D
Awatar użytkownika
Paczący kot
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: Paczący kot »

faktus pisze: katoda jest napylona tlenkiem węgla
Pewnie to gazotron lub tyratron , więc aż się prosi do wykorzystania w zasilaczu :D
Co ja pacze ?
Awatar użytkownika
lamposz
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: lamposz »

Jest typowa ( jednak chyba trochę nie) pentoda audio - to z tym napylaniem to się musiał ktoś machnąć w opisie :D
Poszukuję lamp nadawczo generacyjnych serii T-0x, TBx/xxx, Q-0x, QBx/xxx
Poszukuję 811A/G811, OT400, 833A, OT100, 6146, QE05/40
Pozdrawiam Andrzej
stdi
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: stdi »

faktus pisze:Jest to o tyle dziwne, że oferuje się te lampy bez informacji o jej parametrach.
Produkt robiony pod konkretne zamówienie. Nie pierwszy i nie ostatni.

Przykładem jest procesor stosowany w odbiornikach DVB producenta STi z serii 7000 a zastosowany w pierwszych tunerach byłej platformy n. Nie ma żadnej dokumentacji nt interfejsu sieciowego wbudowanego w ten procesor - jedynie producent dostał tajną jak widać informację. Takich przykładów jest sporo.

Ponieważ lampa stanowi element zamienny oraz element eksploatacyjny jest dostępna w wolnym obrocie. Zaś dane techniczne zna ten co ją "zamówił".

Charakterystyki można "zdjąć". Kwestia czy można będzie je legalnie publikować - problem związany reverse-engineering.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Chyba nie przeczytaliście uważnie pierwszego postu.
Wyraźnie napisałem, że charakterystyki są dostępne:
http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/fran ... k/KT90.pdf
http://www.triodeel.com/kt90-2.gif
Lampa posiada katodę tlenkową, podobnie jak 99% tego typu lamp. Węgla ktoś musiał dosypać z rozpędu :)
Chodziło mi o jakieś bardziej szczegółowe opracowania, przykładowe układy z parametrami itp, jak to bywa w kartach katalogowych innych lamp.

ps. Studi, masz jakieś źródła dla swoich rewelacji, czy tak se piszesz jak zwykle?
stdi
250...374 postów
250...374 postów

Piotr pisze: ps. Studi, masz jakieś źródła dla swoich rewelacji, czy tak se piszesz jak zwykle?
Trudno podać jako dowód datasheet, którego nie ma. :mrgreen:

To co napisane w tym wątku jest zgodne z prawdą. Na podstawie ogólnodostępnego datasheet'u nie można osiągnąć pełnej przepustowości interfejsu sieciowego jaki jest w produkowanym sprzęcie (na oryginalnym zamkniętym firmwar'ze). Zastosowano np. w tunerach dwóch serii dla jednego odbiorcy zmodyfikowaną wersję gdzie dodatkowe rejestry nie są udokumentowane. Producent chip'a wręcz nabiera wody w usta na zapytania dt tej wersji procesora (inni onegdaj próbowali nawet wciskać kit, że danego typu chipa nie produkowali).

Zresztą tak jest nie tylko z tym konkretnym modelem procesora, w zasadzie każdy z zamawiających definiuje własne szczegóły architektury. Ponadto klient może zażyczyć sobie zablokowanie części struktury procesora np. interfejs diagnostyczny JTAG co jest bardzo popularną a wręcz pożądaną modyfikacją.

Również stosuje się zabezpieczenia części rdzenia procesora np. kuczami RSA / 3DES na żądanie zamawiającego. Klucze są "zapisywane" w strukturze procesora nie są elementem firmware'u / są read-only - dlatego przeróbka niektórych tunerów na open source'owe firmware wymaga wymiany procesora - inaczej spora cześć funkcjonalności (i to podstawowej wręcz) jest niedostępna.

Aby uprzedzić ew następny post nie piszę o "zaszywaniu" kluczy do hardware-pairing (indywidualny dla każdej wyprodukowanej struktury) - bo jest to dość dobrze udokumentowany feature.

Chodzi o procesor STi7100.
EOT w tej kwestii
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: gsmok »

Jest w necie parę schematów wzmacniaczy z opcjami zastosowania wymiennie KT90 i EL156. Może jest to, tak jak ktoś wspomniał wcześniej swego rodzaju EL156.
schemat_kt90.gif
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
faktus
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: faktus »

Witam. Szanowni Koledzy informacje odnośnie katody napylonej tlenkiem węgla w lampie KT90 podałem za katalogiem w którym wytwórca tych wzmacniaczy oferuje swoje wyroby i udziela informacji o zastosowanych lampach, a który oglądałem w jednym z salonów sprzedających wzmacniacze lampowe jakiś czas temu. Identyczne dane odnośnie owej katody lampy KT90, jako napylonej tlenkiem węgla, można znaleźć na stronie internetowej sklepu lampyelektronowe.pl przy opisie lampy KT90 :lol: . Koledzy mogą to sami sprawdzić. Nie jest to moja radosna twórczość co do zastosowanej katody w tej lampie . Co do pytań Kolegi Piotra muszę go rozczarować w owym katalogu jako istotne były podane " parametry techniczne " zastosowanych rozwiazań rodem z pewnych grup dyskusyjnych w których biorą udział "audiofile potrafiący wykazać wpływ pochodzenia wyprodukowanego prądu z elektrowni węglowych i wodnych na brzmienie wzmacniacza" :?: . Wytwórca owego wzmacniacza podał moc uzyskaną na tych lampach w oferowanym modelu wzmacniaczu na 40 W na kanał przy pracy stopnia końcowego w układzie PP. Niestety nie udostępnił schematu wzmacniacza i raczej nie zamierza go udostępnić jak poinformowano mnie w owym salonie . Więc nie będę mógł tutaj nic wnieść do dyskusji w miarę mojej skromnej wiedzy.
" Nigdy się nie tłumacz-przyjaciele tego nie potrzebują, a wrogowie i tak nie uwierzą i nigdy nie mów prawdy ludziom, którzy na nią nie zasługują "
Mark Twain
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

gsmok pisze:Jest w necie parę schematów wzmacniaczy z opcjami zastosowania wymiennie KT90 i EL156. Może jest to, tak jak ktoś wspomniał wcześniej swego rodzaju EL156.
Zerknij na charakterystyki triodowe, żeby było łatwiej porównać. Prąd anody przy tych samych napięciach są zupełnie różne.
A schematów trochę jest, ale głównie SE. A SE na pentodzie można zrobić bez większej znajomości lampy. Co innego porządny wzmacniacz przeciwsobny o sporej mocy :roll:
stdi
250...374 postów
250...374 postów

No ale mając odpowiednie oprzyrządowanie to w czym problem zrobić stopień i dobierając punkty pracy i impedancję obciążenia badać parametry wzmacniacz wraz z określeniem rzeczywistej mocy traconej na elektrodach lamp. Dla typowego UL można się dla celów pomiarowych postarać a równóważnik z "płynnym" doborem odczepu. Przecież moc admisyjną elektrod można oszacować i to z dobrą dokładnością - przecież są dostępne termometry pirometryczne.

To że producent nie podał - no cóż - a musiał podać?
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

Czołem.
stdi pisze:Przecież moc admisyjną elektrod można oszacować i to z dobrą dokładnością - przecież są dostępne termometry pirometryczne.
W rzeczywistości pomiar temperatury elektrod termometrem pirometrycznym może wcale nie być taki łatwy do zrealizowania, gdyż zarówno pirometry jak i kamery termowizyjne mogą zmierzyć jedynie temperaturę zewnętrznej powierzchni balona lampy. Nie da się nimi rejestrować temperatury poszczególnych elektrod :(

Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
stdi
250...374 postów
250...374 postów

Klasyczny pirometr z żarówką jako wzorcem temperatury da sobie radę.
Ponadto analiza widma w określonym paśmie tez da odpowiedź co do temperatury obiektu za szkłem.
Wystarczy określić punkt gdy zaczyna się żarzyć elektroda i bilans ciepła jest do wyliczenia.

Zresztą można wyjść pod podstaw, jakoś producent lampy określa moc admisyjną.
Awatar użytkownika
TooL46_2
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: TooL46_2 »

Tu cos znalazlem -- moze sie przyda: http://www.turneraudio.com.au/loadmatch1-se-triodes.htm
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
‎"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein

tomdrabas.com