MENUET 21201- renowacja, odbudowa, modernizacja.

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

hawker1
15...19 postów
15...19 postów

MENUET 21201- renowacja, odbudowa, modernizacja.

Post autor: hawker1 »

Witam wszystkich użytkowników.
Ostatnimi czasy postanowiłem zająć się w wolnych chwilach renowacją, odbudową i rozbudową radioodbiornika Menuet. Biorąc pod uwagę brak toru UKF oraz wskaźnik wysterowania EM80 jest to Menuet 21201. To pierwsza moja przygoda z lampami, więc proszę o wyrozumiałość w krytyce..
Renowacja: otóż odbiornik jest w wizualnie dobrym stanie, skrzynka ma właśnie wypełniane ubytki i niedługo czeka ją lakierowanie.
Odbudowa: Niestety wnętrze, czyli połączenia elektryczne nie napawają optymizmem. Mnóstwo kabli zostało zjedzonych przez myszy, gdzieniegdzie nie ostała się nawet miedź. Nawet aluminiowe elementy noszą ślady zębów gryzoni. Cewki głowicy w zasadzie nie istnieją, całe zjedzone. Kroczek po kroczku mam nadzieję odbudować elektrykę, myślę że z pomocą szanownych Forumowiczów może się to udać.
Rozbudowa: W związku z tym że „głowica” jest zjedzona, a radio nie posiada toru UKF postanowiłem zmodernizować radio i przywrócić mu tyle dawnej świetności ile się da. Postanowiłem zabudować wewnątrz moduł odbiornika fm RDA5807M wraz z mikrokontrolerem arduino. Tak, wiem, lampy z mikrokontrolerami w jednej skrzynce to świętokradztwo, profanacja i wstyd. Też poniekąd tak uważam, ale otwiera to nowe życie temu egzemplarzowi radia, więc jestem gotów iść na pewne kompromisy.
Ale do rzeczy, mam kilka pytań i będę je zadawał sukcesywnie.
Otóż planuję uruchomić również magiczne oczko. Chciałbym, aby działało ono z arduino. Koncepcja jest taka— na jednym z pinów wyjściowych arduino będzie sygnał PWM o tym wyższej częstotliwości, im większy będzie parametr RSSI czyli siła sygnału, gdyż wymieniony wcześniej moduł radiowy udostępnia taką informację. Sygnałem PWM wysterowałbym jakiś MOSFET włączony pomiędzy nogę sterującą lampy EM80 a… no właśnie, napięcie ujemne -22V, bo takie jest chyba napięcie dla maksymalnego „wychylenia” oczka. Pytanie moje jest takie- czy i gdzie w odbiorniku szukać napięcia ujemnego, biorąc pod uwagę możliwość niedziałania sekcji z lampami ECH21. Być może nie uda mi się odbudować wszystkich połączeń kablowych, dlatego zaznaczam, że sekcje z ECH21 mogą nie działać.
Kolejne pytanie a w zasadzie prośba- czy mógłby ktoś z szanownych forumowiczów wykonać dokładną fotografię chasis od spodu? Mam wrażenie, iż mimo że radio wyglądało na „niedłubane” kilka rzeczy jest błędnych w stosunku do schematu.
Chodzi mi o podłączenie głośników- czy są one podłączone wprost do wyjścia audio? Wprost, to znaczy przylutowane bezpośrednio do blaszek gniazd bananowych od strony wnętrza chasis? W moim przypadku jeden przewodów głośnikowych jest przylutowany do wejścia gramofonowego (do gniazda niepołączonego z masą) a drugi do gniazda dźwięku wyjściowego, do gniazda, do którego jest podłączony kondensator C38. Teoretycznie ta strona kondensatora powinna być podłączona do masy, ale okazuje się, że do masy podłączony jest sąsiednie gniazdo wyjściowe, co wydaje się błędem. Wiem, że trudno zrozumieć to z tego opisu, załączam więc zdjęcie, choć z niego też ciężko to odczytać. Gdyby ktoś z Was zrobił zdjęcie przyłącza głośnikowego od spodu to może dzięki temu jakoś bym sobie poradził.

Pozdrawiam i dziękuję
Karol B.
Załączniki
CHASIS.jpg
01526_120308152352_Men21201schemat.jpg
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Re: MENUET 21201- renowacja, odbudowa, modernizacja.

Post autor: tszczesn »

To radio nie ma głowicy, po prostu ma zwykłe cewki :) Na szczęście na forum są osoby które potrafią i mają czym takie cewki nawinąć :)

magicznym okiem nie do końca tak możesz sterować. sygnał o zmiennej częstotliwości nic ci nie da, potrzebujesz sygnał o zmiennym wypełnieniu, proporcjonalnym do siły sygnału. Potem (np tak jak chcesz - za pomocą klucza MOSFET) kluczujesz ujemne napięcie i wygładzasz prostym filtrem RC - masz wtedy przetwornik współczynnik wypełnienia na napięcie i ładnie sterowane oko. Ujemnego napięcia w tym radiu nie ma, najprościej chyba je uzyskać z napięcia żarzenia za pomocą prostego powielacza.

Nie mam takiego radia, więc i fotki chassis nie zrobię, ale schemat ci powinien wystarczyć do przywrócenia oryginalnego układu, najwyżej kable będą inaczej ułożone.
chrzan49
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: chrzan49 »

A jak nowy kolega zamierza rozwiązać problem skali ?Oraz gałologii sterowania UKF?
Nie rozumiem zamiaru "skundlenia "ładnego" retro przez dodawanie nowomodnych wynalazków.
Moim zdaniem warto sie pouczyc starej techniki i odrestaurowac aby cieszyć się magic eye.
Jak mawiał towarzysz Gomułka nieoceniony:Ni pies ni wydra coś na kształt świdra.
Pozdrawiam Tomasz
hawker1
15...19 postów
15...19 postów

tszczesn -faktycznie, musi to być sterowanie napięciowe, więc Twój pomysł jest słuszny. EM80 na siatke sterującą pobiera bardzo mało prądu, prawda?
chrzan49 -też poniekąd tak uważam, ale przy moich możliwościach radio wiele lat by stało dalej niesprawne zanim ktoś by odbudował cewki, a na falach na których ono działa mógłby już wtedy nic nie odebrać.. Radio odbudowuję na prezent więc zależy mi żeby miało jakąś funkcjonalność. Co do skali i sterowania- Ustawianie odbywało by się na słuch i magiczne oko w taki sposób, że precyzyjny potencjometr wieloobrotowy jest podłączony mechanicznie do układu napędu skali w którymś miejscu. Oczywiście wszystkie modyfikacje są szybko odwracalne, nie chcę ingerować w samą konstrukcję/elektronikę radia. Cała szerokość skali "zmapowana" była w oprogramowaniu mikrokonrolera, każdy przecież wie, w którym miejscu skali znajduje się jego ulubiona stacja radiowa.
Teoretycznie mógłbym zmodyfikować skalę, ale nie chcę tego robić. Skalę musiałem odtworzyć, gdyż radio niestety było średnio potraktowane przez kuriera który je dostarczał.
Kolejne pytanie- podczas gdy używamy gramofonu, magiczne oko świeci w jakiś sposób czy nie?
czy jeżeli mamy odbiór w sprawnym radiu ustawiony na jakąkolwiek stację z fabrycznego zakresu, i w tym samym czasie podamy jakiś sygnał na wejście gramofonowe, to czy usłyszymy go w głośnikach "równolegle" do odbieranej stacji?
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Siatka EM80 nie pobiera sensownie mierzalnego prądu. W czasie pracy gramofonu oko po prostu świeci, nie wskazuje nic. A na falach które to radio odbiera (długie, średnie i krótkie) jeszcze sporo będzie do słuchania, choć z polskich stacji to już tylko PR1 na długich i może jeszcze Radio Maryja na krótkich.
Awatar użytkownika
staku
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: staku »

hawker1 pisze:ale przy moich możliwościach radio wiele lat by stało dalej niesprawne zanim ktoś by odbudował cewki,
Dowiedz się jak mają być te cewki nawinięte, a ja Ci je nawinę w ciągu tygodnia za cenę tego, że pokażesz je zamontowane.
hawker1
15...19 postów
15...19 postów

staku- dziękuję, to bardzo miłe, ale nie mam raczej szans takich informacji zdobyć. A gdyby nawet się udało, to strojenie nieposiadając wiedzy o tej czynności i sprzętu do tego też jest wyzwaniem.
tszczesn- skoro oczko świeci podczas pracy gramofonu to znaczy, że na siatce sterującej jest wtedy -22V? czyli bez pracy toru radiowego jest możliwe uzyskanie gdzieś tego napięcia?
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Zajrzyj na schemat, jak jest połączony obwód siatki sterującej oka. Nie będzie tam -22V tylko pewnie z -0.5V.

A dane tych cewek są do znalezienia. Pomoc w strojeniu również. Trafiłeś w miejsce, gdzie bez problemu uzyskasz pomoc w doprowadzeniu tego radia do stanu idealnego. I naprawdę polecam poszperanie po zakresach AM, sporo ciekawych rzeczy można tam znaleźć :)
Podlasiak
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: Podlasiak »

Nie idż na łatwiznę, skoro staku oferuje Ci pomoc w nawinięciu cewek to nie odrzucaj. Korzystałem z Jego usług i polecam bo naprawdę robi świetną robotę. A znależć dane cewek to nie taki straszny problem, tylko trochę własnej inicjatywy.Mam takiego Menueta i postaram się zrobić zdjęcie.
chrzan49
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: chrzan49 »

Na zakresach radiowych wejscie gramofonowe jest odlaczone.Prosze popatrzec na schemat przelacznika zakresów.Namawiam na odbudowanie najpierw Menueta do oryginału i to będzie safysfakcja .Jak Kolega nie wie czy działa pośrednia to dorabianie UKF mija się z celem .Pacjent musi być żywy a nie trup!
T
hawker1
15...19 postów
15...19 postów

Dziękuje Panowie za wszystkie podpowiedzi. Oczywiście nie chciałem zostać źle zrozumiany- nie odrzucam pomocy, przeciwnie, z chęcią skorzystalbym z pomocy odbudowy cewek, myślałem po prostu ze jestem na to trochę za "cienki", ale skoro mówicie, że z waszą pomocą może się to udać, to z chęcią się tego podejmę.
Jak uda mi się znaleźć dane tych cewek to z pewnością tutaj o tym napiszę. To, że na zakresach AM można znaleźć ciekawe rzeczy wiem, zdarza mi się bawić RTL-SDR-em. Super sprawa :)
Jest szansa, że niedługo pozyskam drugiego Menueta, moze będzie miał układ elektryczny w lepszym stanie, wiec bede mogl sie na nim wzorować przy odbudowie aktualnie posiadanego. A w przyszłości może oba by grały... :)
Mam tez problem z wkładką gramofonową, chciałem zabudować w ramieniu wkładkę uf-50 gdyż taką miałem, co prawda uszkodzoną, ale była by bazą do odbudowy polegającej na zastosowaniu piezoelektryka w miejscu oryginalnego kryształu. Już kiedyś zdażyło mi się w uf-50 montować piezoelektryk i działało to nawet nieźle. Oczywiście przeciętny słuchacz pewnie by wyłapał różnicę dźwięku, nie mniej lepiej mieć sprzęt grający niz trupa. Ale niestety wkładka mi zaginęła....
Moze ktoś z Panów ma na sprzedaż uszkodzoną wkładkę uk-8 lub uk-4?
Budżet projektu niestety nie pozwala mi poszukiwać sprawnej.
hawker1
15...19 postów
15...19 postów

Mała aktualizacja- udało mi się uruchomić układ. Wszystkie lampy żarzą, tor gramofonowy pięknie gra po podpięciu zewnętrznego sygnału. Jakie to miłe uczucie, wskrzesić taki kawałek historii do życia :) Zdobyłem drugiego Menueta i patrząc na jego elektrykę/elektronikę odbudowałem tą w omawianym w tym wątku.
Martwi mnie jednak kilka rzeczy:
1. Na wejściu sygnałowym panuje napięcie zmienne 4V. Czy jest to akceptowalne?
2. Lampa EBL-21 grzeje się dość mocno. Po zbadaniu lamp termometrem na podczerwień lampa EBL ma tempeerature w najgorętszym miejscu(na boku) około 170`C. AZ-1 około 70`C, ECH-21 PO OKOŁO 65`C. Czy takie temperatury są dopuszczalne?
Awatar użytkownika
marekb
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: marekb »

Temperatury są dopuszczalne. W przypadku EBL21 należy sprawdzić prąd anodowy. Jeżeli będzie większy znacznie od dopuszczalnego w punkcie pracy, należy sprawdzić stan kondensatora sprzęgającego w obwodzie siatki sterującej (ew. upływność).
hawker1
15...19 postów
15...19 postów

Kondensatory wymieniłem wszystkie, oprócz tego dużego w aluminiowym kubku
hawker1
15...19 postów
15...19 postów

Jak jest podparta klapa gramofonu w menuecie?
Z dostępnych w internecie zdjęć wnioskuję że jest to pewien rodzaj sprężyny pracującej na ściskanie, którą w celu zamknięcia klapy należy wyboczyć, dobrze myślę?
ODPOWIEDZ