Zailacz wysokiego napięcia.

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

maciej_333
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: maciej_333 »

Dziś zbudowałem układ z załącznika. Jest to właściwie proste odchylanie poziome z telewizora. Dziłało całkiem dobrze. Trafo bez przewinięcia. R5 nastawia częstotliwość (im większa, tym większe napięcie), R3 ustawia właściwy punkt pracy lampy.

Pamiętaj, że jak coś pójdzie nie tak i multiwibrator się nie wzbudzi, to PL504 ulegnie uszkodzeniu. Najlepiej najpierw zabadaj generator, potem dopiero włóż PL504. Generator sprawdzisz dołączając do wyjścia (pomiędzy R9 a masę na wyjętej PL504) woltomierz (musi mieć dużą rezystancję wewnętrzną). U mnie składowa zmienna tego napięcia wyniosła 24V.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
maciej_333
625...1249 postów
625...1249 postów

Dziś poprawiłem pracę tego układu odchylania linii. Jak się okazuje dla stabilności i wydajności tego układu istotny jest dobór punktu pracy lamp V1 i V2. Napięcie było bardzo wysokie. Szkoda, że nie mogę zrobić fotek... Dałem też mniejszą czstotliwość (12KHz), bo bałem się zniszczyć TVL62 wysokim napięciem po stronie wtórnej.
Awatar użytkownika
fysiek
50...74 posty
50...74 posty

Post autor: fysiek »

Wielkie dzieki za zainteresowanie. Jak znajde wolna chwilke to pobawie się z tym układem.
Pozdrawiam Krzysztof Ślipko
Adrian
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: Adrian »

A tu - prosze, jakie piekne uklady typu flyback ;)

Obrazek
Zrodlo: http://www.electronixandmore.com/project/11.html

Obrazek

Wersja o nieco wiekszej mocy i innej f (dla Tesli)
Obrazek
Zrodlo: http://stalker.flyback.org.ru/vttc6p45c.html
Adrian
125...249 postów
125...249 postów

maciej_333, czy kondensator C2 nie powinien byc podlaczony - zamiast do masy - to na siatke V1 przed R1 ? Wtedy jakos bardziej przypominaloby to multiwibrator (choc dosc zawile narysowany)... oczywiscie moge sie mylic, ale tak mi sie na pierwszy rzut oka wydaje...
Niebieskimi kropkami zaznaczylem stare polaczenie, a czerwona linia - nowe.

PS: czy w punkcie A moge podlaczyc siatke sterujaca dla np. 6p45s ?

I jeszcze jedno - dlaczego w jednych ukladach laczy sie uwzojenie wtorne z pierwotnym (jak i tutaj) - podobnie jak w cewce zaplonowej w samochodzie, a w niektorych - zostawia sie je oddzielnie i uziemia ?
maciej_333
625...1249 postów
625...1249 postów

Moim zdaniem ten faktycznie troszkę nietypowy multiwibrator jest prawidłowy. Układ jaki narysowałeœ to też multiwibrator, ale generujšcy impulsy raczej prostokštne. Tu chodziło o piłokształtne, więc stšd ta niesymetrycznoœć układu (np. R6 nie jest równy R7). Układ taki będzie pracował. Na jego wyjœciu będzie jednak piła.

Te różne podłšczenie cewki W.N. to nic dziwnego. Układ jaki narysowałem to w zasadzie prosty układ odchylania poziomego od telewizora. Na siatkie triody V1 można podać już synchronizację przez kondensator. W telewizorach zwykle jeden koniec cewki W.N. dołšcza się do anody lampy końcowej odchylania (zwykle PL504). Jest to podyktowane powstajšcym tam przepięciem w chwili zatkania lampy (piła leci na dół). Przepięcie te to jakieœ 2-3KV. Więc na cewczce W.N. jest powiększane do ok. 10-15KV. Właœnie te przepięcia sš wykorzytywane w telwizorach do wytworzenia W.N. na anodę kineskopu.

P.S. Gdzie jest ten punkt A ? Naturalnie z tego multiwibratora w tym samym układzie można sterować i inne lampy. Dioda usprawniająca V3 jednak zawsze musi być zastosowana. TVL62 i inne trafa linii należy każdo razowo doprowadzać w stan rezonansu z częstotliwością generatora, na oryginalnej szczelinie powietrznej jest to 15625Hz.
Adrian
125...249 postów
125...249 postów

Ach juz rozumiem ! Jak mnie ukierunkowales, to zalapalem idee na schemacie :) Dzieki serdeczne !

Ale bede jeszcze odrobine meczacy - dlaczego w takich ukladach - http://stalin.flyback.org.ru/tubeflybac ... lyback.jpg - nie ma boostera ? Czy to jest blad formalny, czy tez podobna role pelni kondensator (lub warystor, transil) ? Zastanawiam sie, czy ten kondensator tworzy uklad rezonansowy LC (choc taka role powinien chyba pelnic uklad na siatce - uzwojenie "feedback" + RC), czy tez jest to tlumik szpilek WN ?

W sumie to spotykam mniej wiecej po rowno - generator z dioda i trafem podlaczonym jak w autoranfsormatorze, oraz tak, jak w podanym linku...
maciej_333
625...1249 postów
625...1249 postów

W zaprezentowanym przez Ciebie układzie L1 i C3 tworzš obwód rezonansowy, L2 to cewka sprzęgajšca. Jest to w zasadzie generator Meissner'a. Napięcie W.N. będzie miało zapewne kształt sinusoidy. Pamiętać należy, że końce uzwojeń cewek L i L2 w tym układzie należy odwrócić by to się wzbudziło i był spełniony warunek fazy. Siatkę drugš lampy dobrze zablokować do masy kondensatorem.

Nie widzę nic dziwnego w tym układzie. Po co jest obwód C4-R2 nie do końca wiem. Może to faktycznie coœ jak tłumik ?
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

Witam.
maciej_333 pisze: Nie widzę nic dziwnego w tym układzie. Po co jest obwód C4-R2 nie do końca wiem. Może to faktycznie co� jak tłumik ?
Elementy: C4 i R2, tworzą obwód odpowiedzialny za odpowiednią polaryzacje lamp generatora. Dzięki nim powstaje tzw. dynamiczny minus na siatkach (w wynku prostowania sygnałów dochodzących do siatek), zapewniający optymalną polaryzację lamp i przepływ odpowiednich, co do wartości (bezpiecznych) prądów anodowych. Bez tych elementów lampy pracowałyby przy zerowym napięciu siatki, co przy tak wysokim napięciu anodowym doprowadziłoby do niemal natychmiastowego ich uszkodzenia.

A tak poza tematem to strasznie "krzaczysz"; litery "ą" i "ś" w Twoich postach są przez większość czytających widziane jako niewłaściwe znaki, np. znaki zapytania. Wada ta występuje na skutek ustawienia nieodpowiedniej strony kodowej w twojej przeglądarce internetowej.

Pozdrawiam,
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
maciej_333
625...1249 postów
625...1249 postów

Rozumiem, czyli minus na S1 powstaje na skutek przeładowania C4.
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

maciej_333 pisze:Rozumiem, czyli minus na S1 powstaje na skutek przeładowania C4.
Dokładnie.
Tego typu polaryzacja niesie z sobą ryzyko uszkodzenia lampy, w momencie, gdyby z jakichś powodów nastąpiło zerwanie oscylacji. Ponadto lampa pracuje z prądem siatki, którego wartość (a więc i punkt pracy lampy) jest uzależniony od przyjętej wartości rezystancji R2.

Pozdrawiam,
Romek
maciej_333
625...1249 postów
625...1249 postów

Bardzo dziękuję za wyjaœnienie. Nie chce zakładać nowego postu, więc zapytam o to w tym:
1. Na jakiej maksymalnej częstotliwoœci może pracować lampa ECH81 ? Chciałem na niej zrobić stopień przemiany do odbiornika CB.
2. Czy lampa PL504 nadaje się do stopnia mocy w.cz. w klasie C w nadajniku na fale œrednie ? Sygnał jaki należałoby podać na S1 z generatora pewnie musiałby mieć kolosalnš amplitudę, bo aby zatkać tš lampę to potrzeba pewnie z -100V na S1.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

maciej_333 pisze: 1. Na jakiej maksymalnej częstotliwo�ci może pracować lampa ECH81 ? Chciałem na niej zrobić stopień przemiany do odbiornika CB.
Nie widziałem nigdzie podanej takiej informacji, ale na pewno poradzi sobie z SB, bo w końcu normalnie na falach krótkich pracuje, a i w 'Śląsku' do UKFu ją dali. Jeżeli tylko zależy ci na stabilności to oscylator zrobiłbym na innej lampie - np. EF80, a triodę z ECH81 wykorzystał jako wtórnik.
maciej_333 pisze:2. Czy lampa PL504 nadaje się do stopnia mocy w.cz. w klasie C w nadajniku na fale �rednie ? Sygnał jaki należałoby podać na S1 z generatora pewnie musiałby mieć kolosalnš amplitudę, bo aby zatkać tš lampę to potrzeba pewnie z -100V na S1.
Będzie działać, te lampy były dość często wykorzystywane przez krótkofalowców.

BTW. Kiedy skonfigurujesz poprawnie przeglądarkę i/lub system?
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Witam.
Trudno mi powiedzieć do jakiej maksymalnej częstotliwości udałoby się zmusić ECH81. Coś mi się kojarzy, że na tej lampie budowane były przystawki superreakcyjne UKF, pozwalające odbierać w zakresie 88-108MHz, czyli do 100MHz powinna ta lampa na pewno pracować.
Co do lamp telewizyjnych, stosowanych w stopniach końcowych odchylania H, to bardzo często były wykorzystywane przez krótkofalowców w końcówkach nadajników dla pasm KF. Wiele lat temu sam w swoich konstrukcjach stosowałem te lampy (z dobrym skutkiem). Kilka sprawdzonych układów opublikowanych zostało w książce Wiktora Chojnackiego "Układy nadawcze i odbiorcze dla krótkofalowców" z roku 1979. Te wykonane na lampach telewizyjnych przedstawiłem w załącznikach. Mogą one stanowić przykład ciekawego wykorzystania lamp, w bardzo dla nich nietypowych warunkach zasilania (zastosowanie bardzo wysokich napięć anodowych i zerowych, a nawet ujemnych napięć siatek drugich, oraz sterowanie lamp w katodach).

Pozdrawiam,
Romek
_idu

Post autor: _idu »

maciej_333
Jeśłi chcesz przemianę dla CB to odradzam ECH81. Za duże szumy i wzmocniecie przemiany kiepskie. Radze uzyc jako meiszacza pentody EF89 (lub lepiej EF183 6K13P - mniejsze szumy).Przemiana sumacyjne - sygnał z dodatkowego oscylatora na triodzie EC923 lub 1/2 ECC81. Dla EF89 uzyskasz dwukrotnie wieśze nachylenei przemiany. odatkowe ztski to meijsze szumy czyli lepsza czułość oraz mneijsze przeciąganie heterodyny odbieranym sygnałem (bardzo to dokuczliwe jst juz powyżej 20MZh w typowych odbiornikach radiofonicznych).

EF183 szególnie polecam - ma niski opór zastępczy szumów okoló 490 omów dla zakresu KF. Dodatkowo jest lampą regulacyjną

Dla p.cz. 465kHz według Telefinkena uzyskuje się wzocnienie sygnału od siatki do wejścia następnego stopnia dla ECH81 około 70 -90krotne a dla EF89 140 krotne.

Aha to że pracowała w układzie superreakcyjnym nie dowodzi że nadaje się dla 30MHz. Na siłe moż epracowąc i w UKFie z mizrnymi efektami.