Telewizor Rekord 381

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

maciej_333
625...1249 postów
625...1249 postów

Telewizor Rekord 381

Post autor: maciej_333 »

Dawno już nie zakładałem tu żadnego tematu. Tym razem jednak muszę poprosić o wsparcie.

Otrzymałem ostatnio od kolegi Daniel22 odbiornik Rekord 381. Poskładałem go i sprawdziłem zasilacz, poprzez typowe dołączenie żarówki. Wszystko było prawidłowo. Brakowało jednak niektórych napięć na płycie A3 (same złącza). Uznałem jednak, że pochodzą z odchylania poziomego. Uszkodzony okazał się być KT838 w odchylaniu poziomym. Nie był w pełni zwarty, bo pomiędzy C i E rezystancja wynosiła ok. 150 Ohmów. Próbowałem z innymi tranzystorami, jak 2SD1546 i 2SC5589. Oba klucze są nawet "mocniejsze" od oryginału. Nie zawierają też diody między C i E. Telewizor nawet się uruchamiał z tymi tranzystorami. Było przez pewien czas słychać pracę odchylania poziomego. Pojawiło się żarzenie kineskopu i wysokie napięcie. Żadnej treści obrazu jednak nie było, kineskop był ciemny. Po kolejnym załączeniu słychać jednak niestabilną pracę poziomu i przetwornicy. Spada też napięcia zasilania odchylania poziomego do jakichś 35 V. Wygląda na to, że jakoś subtelnie uszkadza się klucz odchylania poziomego. Trudno to wykryć miernikiem. Po podstawieniu drugiego z wymienionych tu tranzystorów, po pewnym czasie jest ten sam objaw. Tranzystory i diody w okolicy transformatora odchylania poziomego są OK, nie wymieniałem ich na razie.

Nie mam specjalnie doświadczenia z takim sprzętem. Zresztą pasujący schemat też by się przydał. Mógłbym liczyć na jakieś porady ze strony kolegów ? Zależy mi na uruchomieniu tego telewizora. Warto byłoby wykluczyć uszkodzenie transformatora odchylania poziomego i cewek odchylania. Nie chcę ich na razie ściągać, bo wtedy będzie trzeba na nowo ustawiać zbieżność.

Sprawa dotyczy zapewne tego: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3131124.html TV. Jest tam nawet schemat, który w sumie średnio pasuje.
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Re: Telewizor Rekord 381

Post autor: Romekd »

Czołem.
Spróbuj zmierzyć pojemność kondensatora foliowego, widocznego na zdjęciu poniżej (zaznaczyłem go strzałką; sprawdź też tego, który jest bezpośrednio pod nim):
R1.jpg
Przy spadku jego pojemności rośnie amplituda impulsów na kolektorze tranzystora końcowego linii, co przeważnie prowadzi do jego uszkodzenia (przebicia kolektor-emiter). Gdyby przyczyna leżała w sterowaniu bazy, tranzystor prawdopodobnie zdążyłby się nagrzać przed uszkodzeniem (uszkodziłby się wskutek przegrzania struktury). Sprawdź również czy na płycie nie ma widocznych pęknięć połączeń lutowanych. W takich przypadkach również potrafi dochodzić do uszkadzania się tranzystora kluczującego (KT838A).

Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
maciej_333
625...1249 postów
625...1249 postów

Dziękuję bardzo za pomoc. Dolny kondensator okazał się uszkodzony. Po wylutowaniu okazał się być pęknięty i kompletnie bez pojemności. Po wymianie kondensatora i wstawieniu nowego klucza (BU508A) telewizor ruszył. Klucz jest tylko lekko letni po dłuższej pracy. Nawet jest jakiś obraz (sam raster), tylko pojawia się dopiero po przestawieniu suwaka jasności prawie na max. Może mieć to związek ze zmniejszeniem napięcia zasilania poziomu. Oryginalnie było 136 V, zmieniłem to profilaktycznie na 125 V. Będę go testował dalej.

Jest gdzieś normalny schemat ? Niestety nie znam rosyjskiego i sam tego nie jestem w stanie poszukać.

Telewizor jest o tyle ciekawy, że są w nim np. potencjometry Telepodu i cały dekoder na TDA4555 polskiej produkcji. Zwyczajnie cała płytka, wstawiona w oryginalne złącze jest nasza. Do tego dochodzą Czechosłowackie układy scalone (Tesla). Kineskop jest natomiast Japoński. Rok produkcji telewizora to zapewne 1989 a może i nawet później. Myślałem, że jest starszy.
Szymon95
75...99 postów
75...99 postów

Post autor: Szymon95 »

Schemat w załączniku
Załączniki
Rekord telewizor.pdf
(2.36 MiB) Pobrany 193 razy
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

maciej_333 pisze:Po wymianie kondensatora i wstawieniu nowego klucza (BU508A) telewizor ruszył. Klucz jest tylko lekko letni po dłuższej pracy. Nawet jest jakiś obraz (sam raster), tylko pojawia się dopiero po przestawieniu suwaka jasności prawie na max. Może mieć to związek ze zmniejszeniem napięcia zasilania poziomu. Oryginalnie było 136 V, zmieniłem to profilaktycznie na 125 V. Będę go testował dalej.
Napięcie systemowe w tym odbiorniku powinno wynosić właśnie 125 V. Co do uszkodzonego kondensatora, to nowy musi być dobrej jakości (z folią polipropylenową lub poliwęglanową), o dopuszczalnym napięciu nie mniejszym od 1500 V, przeznaczony do pracy impulsowej. Ciekawe, że radzieckie, polskie i wszystkie europejskie kondensatory tego typu często traciły pojemność (czasem jeszcze puchły lub pękały...), a używane w odbiornikach produkcji japońskiej nie uszkadzały się nigdy. Przynajmniej ja nie spotkałem się z ani jednym takim przypadkiem, choć wszystkie znane mi firmy stosowały ten sam rodzaj dielektryka i podobną technologię... :roll:
maciej_333 pisze:Telewizor jest o tyle ciekawy, że są w nim np. potencjometry Telpodu i cały dekoder na TDA4555 polskiej produkcji. Zwyczajnie cała płytka, wstawiona w oryginalne złącze jest nasza. Do tego dochodzą Czechosłowackie układy scalone (Tesla)
Coś mi się kojarzy, że takie multisystemowe dekodery produkowała warszawska firma MJM. Wystarczyło je wstawić w miejsce oryginalnego i już można się było cieszyć dekowaniem sygnałów w systemie PAL.
Rok produkcji telewizora to zapewne 1989 a może i nawet później. Myślałem, że jest starszy.
W rosyjskich telewizorach datę produkcji można było odczytać z kondensatorów elektrolitycznych. Widać po tym odbiorniku ogromną przepaść między techniką wschodnią i zachodnią. W rosyjskim telewizorze nadal stosowano oddzielne głowice dla zakresów VHF i UHF, a w nich germanowe tranzystory typu GT346A we wzmacniaczach w.cz.... :wink:

Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
maciej_333
625...1249 postów
625...1249 postów

Szymon95 pisze:Schemat w załączniku
Dziękuję za schemat. Jest to tym samym, co na Elektrodzie. Nie odpowiada to w 100 % stanowi faktycznemu. Najwięcej różnic jest w zasilaczu, ale nie tylko. Tam są różne numery elementów na płytce i schemacie. Różnice te dotyczą też wartości elementów w innych modułach. Do tego nie wszystko jest rozrysowane. Interesowałyby mnie np. złącza dostępne pod klapką z przodu. Nie wiem co one robią. Domyślam się, że można podać wizję i fonię poprzez złącze DIN. Do tego na programatorze są jakieś dziwne zworki.

Aktualny problem, to obecny tylko sam raster na ekranie. Brak jest też możliwości strojenia. Fonię daje się złapać z generatora obrazów kontrolnych. Będę musiał jakoś poszukać o co w tym chodzi z oscyloskopem.

Wstawiłem porządny kondensator, wyciągnięty z odchylania jakiegoś innego złomowanego kiedyś TV. W sprawie wartości tzw. napięcia systemowego mam wątpliwości. Niby na schemacie jest to 125 V. Co innego jednak jest napisane na płycie. Podany tam zakres to: 130 - 150 V.
Awatar użytkownika
Waldemar D.
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Waldemar D. »

W necie są dwie odmiany nazwy; z literką d i bez niej - może są to dwie odmiany schematowe? Czy na pewno nazwa Twojego telewizora to Rekord 381 a nie 381D?
Najlepiej sam sobie poszukaj - wystarczy, że przy pomocy klawiatury rosyjskiej online wpiszesz "telewizor rekord 381" a wyskoczy Ci kilkaset linków.
maciej_333
625...1249 postów
625...1249 postów

Na przednim panelu jest coś takiego jak na fotografii z załącznika. Przepraszam za jakość.
Załączniki
Zdjęcie0484.jpg
Awatar użytkownika
romanradio
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: romanradio »

Waldemar D. pisze: Czy na pewno nazwa Twojego telewizora to Rekord 381 a nie 381D?
Najlepiej sam sobie poszukaj - wystarczy, że przy pomocy klawiatury rosyjskiej online wpiszesz "telewizor rekord 381" a wyskoczy Ci kilkaset linków.
Witam
różnica między radzieckimi TV/TVC polegała na tym, że te bez literki D nie miały głowicy UHF (CKD), przynajmniej na początku produkcji. Bez rosyjskich bukw znajdziesz wszystko na temat na rwbase.narod.ru . Z telewizorami takimi jak ten, czy podobnymi Rubinami, Elektronami nie było nigdy problemów w naprawie, więc analizując schemat i korzystając z podpowiedzi kolegów (w fachowym dziale TV) z pewnością dasz sobie radę, bez "przywoływania" jakiejś tam elektrody :wink:
Powodzenia
Roman
znów odwaliłem kawał dobrej a niepotrzebnej roboty
---------------------------------------------
maciej_333
625...1249 postów
625...1249 postów

romanradio pisze:
Waldemar D. pisze: Czy na pewno nazwa Twojego telewizora to Rekord 381 a nie 381D?
Witam
różnica między radzieckimi TV/TVC polegała na tym, że te bez literki D nie miały głowicy UHF (CKD), przynajmniej na początku produkcji. Bez rosyjskich bukw znajdziesz wszystko na temat na rwbase.narod.ru . Z telewizorami takimi jak ten, czy podobnymi Rubinami, Elektronami nie było nigdy problemów w naprawie, więc analizując schemat i korzystając z podpowiedzi kolegów (w fachowym dziale TV) z pewnością dasz sobie radę, bez "przywoływania" jakiejś tam elektrody :wink:
Powodzenia
Roman
Dziękuję za zachętę. Uruchomię jakoś ten TV. Podana strona to zdaje się rw6ase.narod.ru. Zatem zamiast "b" w adresie jest 6. Oczywiście wszystko w cyrylicy, może jakoś z google translatorem uda się coś znaleźć. Mógłbyś kolego na podstawie mojej kiepskiej fotografii odczytać typ odbiornika ?

Dobrze to odczytałem: Рэкорд вц 381ди ? Zastosowana czcionka nie ułatwia odczytu tych znaczków.

Schemat z Elektrody dotyczy bardzo wielu wersji, co wynika z nagłówka. To, co mi udało się odczytać też tam widnieje. Jednak z moim odbiornikiem słabo się to pokrywa.
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Marcin K. »

Cześć! To to?
http://www.rw6ase.narod.ru/00/twc/rekord_wc381.html
Są do pobrania pliki djvu ale chyba schematu niet.
Rosyjski nie taki zły, teraz rozszyfrowuję dokumenty (akty narodzin, śluby, zgony) rodzinne z końca XIX wieku po rosyjsku, to jest jazda, pisana stara cyrylica :)
Przetwornice w tych sprzętach się fajnie uruchamia a zamiast tranzystora końcowego odchylania poziomego dawałem z powodzeniem BU508 i powielacz TPN31. Elektrony chodziły jeszcze parę lat... Horyzonty, Rekordy, Elektrony, one tylko inaczej z wierzchu wyglądały. Dlatego schemat możesz podpatrzeć od innego x381.
Pozdrawiam!
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
maciej_333
625...1249 postów
625...1249 postów

Też to widziałem. Schematu tam nie ma, pobrać można tylko instrukcję obsługi. Mój odbiornik jest bardzo podobny do tego ze zdjęć. Jednak dolna płyta z samymi złączami przy zasilaczu jest inna, niż u mnie. Schemat naprawdę może być tylko szkicem tego układu. W internecie nie znalazłem niczego innego. Ciekawe, czy jest gdzieś schemat od tego telewizora.
navi
75...99 postów
75...99 postów

Post autor: navi »

Witam.
Znalazłem taką stronę Rekord 381.
Są tam schemat, płytki i oscylogramy.
Pozdrawiam
maciej_333
625...1249 postów
625...1249 postów

Też to znalazłem. Nie wiem dlaczego mój telewizor jest inny, mimo, że jest to 381DI.
gustaw353
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: gustaw353 »

maciej_333 pisze:Telewizor jest o tyle ciekawy, że są w nim np. potencjometry Telepodu i cały dekoder na TDA4555 polskiej produkcji
DSCN0771.jpg
DSCN0772.jpg
Te moduły produkował kolega we Wrocławiu. Widziałem też inne, tylko PAL, na mniejszej płytce.
Przy okazji znalazłem stare zapiski dotyczące modernizacji oryginalnego modułu - chodziło o usunięcie zjawiska zaświecania brzegu ekranu.
DSCN0773.jpg
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
maciej_333 pisze: Do tego na programatorze są jakieś dziwne zworki.
Tymi zworkami programujesz pasmo (I-II, III, IV-V) dla poszczególnej pozycji w zespole programowania.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
DSCN0767.jpg
DSCN0768.jpg
DSCN0769.jpg
DSCN0770.jpg
Zasilaczy też było kilka wersji. Wiele z mojego archiwum już sobie gdzieś poszło.
Przekopię "teczki" - może coś jeszcze wyjdzie na jaw.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Może lepiej by było przenieść ten temat do działu TV?
ODPOWIEDZ