+ korniki +

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Radiohead 49
125...249 postów
125...249 postów

Re: + korniki +

Post autor: Radiohead 49 »

Witam,
a gdyby tak potraktować te drewnojady mikrofalami. Mniejsze elementy skrzynki drewnianej mogłyby się zmieścić w kuchence mikrofalowej. Dla całych skrzynek to już generator np na lampie GU50. Oczywiście z zachowaniem pełnego własnego bezpieczeństwa! Czyli obudowa generatora ekranowana i uziemiona oraz oddzielenie się od miejsca "egzekucji" ekranem siatkowym również uziemionym. Tak myślę, że białko szkodników nie wytrzymałoby takiego potraktowania.
Pozdrawiam.
Jerzy
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: AZ12 »

Witam

Myślę, że sprawę powinna załatwić bomba kobaltowa, ale w Polsce to nierealne. Używana jest do napromieniowania żywności, co przedłuża jej trwałość.
Ratujmy stare tranzystory!
Awatar użytkownika
brys
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: brys »

Radiohead 49 pisze:Witam,
a gdyby tak potraktować te drewnojady mikrofalami. Mniejsze elementy skrzynki drewnianej mogłyby się zmieścić w kuchence mikrofalowej. Dla całych skrzynek to już generator np na lampie GU50. Oczywiście z zachowaniem pełnego własnego bezpieczeństwa! Czyli obudowa generatora ekranowana i uziemiona oraz oddzielenie się od miejsca "egzekucji" ekranem siatkowym również uziemionym. Tak myślę, że białko szkodników nie wytrzymałoby takiego potraktowania.
Pozdrawiam.
Jerzy
Robaki mogą być za małe, żeby się efektywnie rozgrzać. Już lepiej do pieca na 100 stopni.

Tak odświeżyłem deskę głośnikową zalanego w powodzi Pioniera. Spleśniała i śmierdziała tym grzybem. Nie pomogło spryskanie preparatem do odkażania klimatyzacji, ale bardzo pomogła godzina w piecu do SMD ustawionym na 100-120 stopni.
Awatar użytkownika
ludowicz
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: ludowicz »

Od tygodnia skrzynka się odkaża ale już myślę jak odtworzyć malowanie, chodzi mi o te czarne przydymienia na rantach obudowy.
Plan mam taki ze wpierw pokryje 1-2 warstwami lakieru bezbarwnego a potem trzeba będzie pomyśleć o tych ściemnieniach. Jak coś nie wyjdzie to zawsze będzie można zmyć i spróbować ponownie.

Tylko pytanie jak to przydymienie zrobić, zwykły spray ma za szeroki rozbryzg, aerograf z kolei to trochę za mały.
Ma ktoś z was w tym zakresie doświadczenie?

SL
chrzan49
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: chrzan49 »

Na samym początku naszego forum Miszczu Zagore opisał dokładnie przy politurowaniu.

Od kobaltu lepsza atomówka choc podobno robactwo jednak przezywało ino było wielkości hipopotama.
Tomasz
Awatar użytkownika
ludowicz
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: ludowicz »

Tomku, przeczytałem ten watek ale nie znalazłem informacji jak przydymiać krawędzie, jest co prawda pytanie kolegi: bartek1025 o technikę przydymiania ale w wątku pozostało ono bez odpowiedzi :-)

Szymon