Ekranowanie dlawika anodowego
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 25...49 postów
Ekranowanie dlawika anodowego
Witam. Mam wzmacniacz oparty na lampach E86C-6N30P-QB2/250. Lampa E86C ma wykorzystany dławik anodowy w anodzie lampy, zamiast rezystora anodowego. Z racji dużej indukcyjności dławik strasznie jest podatny na otoczenie, a dokładnie na fale elektromagnetyczne, czyli np transformatory sieciowe. Czym mogę taki dławik porządnie za ekranować? Dodam ze stal się nie nadaje. Czytałem ze materiał typu mu-metal jest idealny. Jednak jego koszty są wysokie. Może istnieje jakieś tańsze rozwiązanie? np puszki metalowe o grubość 1 cm ? W tej chwili mam ekran z stali 1mm i miedzi 0.5mm bardzo mały efekt. Proszę o porady co mogę użyć lub gdzie tanio zakupie mu-metal. Ewentualnie dowiedziałem się ze stal transformatorowa może dać równie dobre efekty. Dziękuje.
-
- 625...1249 postów
Re: Ekranowanie dlawika anodowego
Na częstotliwości rzędu 50/100/200 Hz itp najlepszym ekranem jest stal. Miedź i aluminium tylko do w.cz. - przy małych częstotliwościach praktycznie nic nie dają.
Poszukuję lamp nadawczo generacyjnych serii T-0x, TBx/xxx, Q-0x, QBx/xxx
Poszukuję 811A/G811, OT400, 833A, OT100, 6146, QE05/40
Pozdrawiam Andrzej
Pozdrawiam Andrzej
-
- 25...49 postów
Chodzi głownie o czestotliwosci 50/100hz bo takie pole otacza dlawiki. Na razie wiem ze mozna wykorzystac mu metal ktory jest absurdalnie drogi, ale tez podobno stal transformatorowa, czy ktos to moze potwierdzic?
-
- 1250...1874 posty
- czyżby ?lamposz pisze: Miedź i aluminium tylko do w.cz. - przy małych częstotliwościach praktycznie nic nie dają.
A te paski cienkiej miedzianej blachy opasujące rdzenie żelazne wraz z uzwojeniami służyły tylko dla ozdoby ?
Podpowiedź:
-dławiki w filtrach C/L/C zasilaczy anodowych itp. muszą mieć szczelinę powietrzną w rdzeniu by ów rdzeń nie ulegał podmagnesowaniu prądem stałym. Skoro jest szczelina to i pojawia się pole rozproszone,
- by zapobiec pracy dławika na zakrzywieniu histerezy ( bo prądy ładowania kondensatorów mogą być duże), a więc generacji zakłóceń o charakterze impulsowym częstotliwościach harmonicznych znacznie wyższych niż 50; 100; 200...Hz, stosuje się też rdzenie o wymiarach "z zapasem".
-
- 25...49 postów
Dodam ze miedz, blacha normlna 2mm, aluminium, nierdzewka nic nie zmieniaja.
-
- 1250...1874 posty
Ten link daje pewne pojęcie na temat skuteczności ekranowania różnymi metalami:gustaw353 pisze:- czyżby ?lamposz pisze: Miedź i aluminium tylko do w.cz. - przy małych częstotliwościach praktycznie nic nie dają.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Plik:Skin ... Zureks.png
-
- 625...1249 postów
Koledzy...
Blachy na trafach nie są z miedzi
Są eloksowane lub mosiądzowane
Z miedzi lub alu może być ekran między uzwojeniami - tutaj chodzi o ekranowanie elektrostatyczne.
Tabelka przypomina tylko o tym, że głębokość wnikania zależy od przenikalności magnetycznej i od rezystancji właściwej materiału.
Ogólnie co do ekranów ode mnie- wszystko zależy od tego co chcesz ekranować: jeśli tylko pole elektrostatyczne, to miedź, alu. Jeśli tylko pole magnetyczne, to żelazo, stal. Natomiast generalnie przy polach elektromagnetycznych jest tak, że przy niskich częstotliwościach (do setek kHz) składowa magnetyczna dominuje, więc skuteczniejsze są ekrany ze stali, ewentualnie miedziowanej lub srebrzonej przy zbliżaniu się do tych setek kHz, a powyżej kilku MHz zaczynają grać rolę pojemności pasożytnicze, czyli składowa elektrostatyczna - dlatego ekrany z alu, miedzi, a czasem srebrzonej miedzi (dla okolic GHz i więcej).
Pozdrawiam Andrzej z Zakopanego
Blachy na trafach nie są z miedzi

Tabelka przypomina tylko o tym, że głębokość wnikania zależy od przenikalności magnetycznej i od rezystancji właściwej materiału.
Ogólnie co do ekranów ode mnie- wszystko zależy od tego co chcesz ekranować: jeśli tylko pole elektrostatyczne, to miedź, alu. Jeśli tylko pole magnetyczne, to żelazo, stal. Natomiast generalnie przy polach elektromagnetycznych jest tak, że przy niskich częstotliwościach (do setek kHz) składowa magnetyczna dominuje, więc skuteczniejsze są ekrany ze stali, ewentualnie miedziowanej lub srebrzonej przy zbliżaniu się do tych setek kHz, a powyżej kilku MHz zaczynają grać rolę pojemności pasożytnicze, czyli składowa elektrostatyczna - dlatego ekrany z alu, miedzi, a czasem srebrzonej miedzi (dla okolic GHz i więcej).
Pozdrawiam Andrzej z Zakopanego

Pozdrawiam Andrzej
Pozdrawiam Andrzej
-
- 1250...1874 posty
Z tą miedzianą blachą na trafach to Gustawowi chodziło o zwarty zwój na zewnątrz całego transformatora z rdzeniem EI. Służy on do "zwierania" zakłóceń wydostających się z takiego transformatora. Tyle że to na niewiele się zdaje bo bmxmen potrzebuje zaekranować od pola o częstotliwości 50 Hz i kilku pierwszych harmonicznych, a tego typu ekrany skuteczne są od kiloherców. Tu potrzeba mocnego ferromagnetyka, który "ściągnie" na siebie pole generowane przez transformator i nie dopuści do dławika. Jak nie mu-metal, czy premaloj to może być grubsza blacha stalowa.lamposz pisze:Koledzy...
Blachy na trafach nie są z miedziSą eloksowane lub mosiądzowane
Z miedzi lub alu może być ekran między uzwojeniami - tutaj chodzi o ekranowanie elektrostatyczne.
Pamiętam że kiedyś kuzyn miał problem ze stale otwartym elektrozaworem w butli LPG po zamontowaniu dużych głośników w tylnej półce jego skody. Zdaje mi się że pomogło dopiero oddzielenie kubkiem na głośniku, złożonym z kilku warstw cieńszej blachy stalowej, bo pojedyncza grubsza nie dawała rady, a nie było tam miejsca na inne rozwiązania. Może to rozdzielenie na warstwy ma znaczenie?
-
- 1250...1874 posty
http://www.trioda.nazwa.pl/trioda/forum ... ef#p276727
O ekranowaniu ja też pisałem lecz nie pamiętam w którym temacie.
O ekranowaniu ja też pisałem lecz nie pamiętam w którym temacie.
-
- moderator
Czy już nie było wątku na ten temat?
viewtopic.php?t=29613
viewtopic.php?t=29613
-
- 25...49 postów
Sprawdzalem blachy kolo 4mm nic nie daly. Zakupilem kilka kg blachy transformatorowej z duza zawartoscia krzemu. Napsize c osie zmienilo. Tak pisalem juz o tym kieyds , ale z problemem wciaz nie wygralem na tyle co bym chcial. Tak sobie pomyslalem ze przeciez pole elektromagnetyczne moze tworyzc tez transformator glosnikowy, a ten jest jets blisko dlawika anodowego o ktorym ciagle mowa. Dlatego musze stworzyc Jak najlepszy ekran. Dziekuje za wszelkie pomocne porady.
-
- 625...1249 postów
Ale to dławik oddziaływuje na TG a nie na odwrót 

Pozdrawiam Andrzej
Pozdrawiam Andrzej
-
- 25...49 postów
Ciezko powiedziec, moze i tak, ale jak napisalem na wstepnie dlawik bardzo mocno zbiera z otoczenia, glownie wlasnie 50hz z transformatorow sieciowych lub normlanych dlawikow ktore sa w zasilaczach. Tak czy owak musze go w jakis sposob zabezpieczyc, oddzielic, przesuniecie nie wchodzi w gre, ten element ma byc jak najblizej anody lampy. Zobaczymy co zelazo z krzemem pokaze.
-
- 25...49 postów
Przyszly mi blachy transformatorowe 8na 16cm 04mm grubosc. Wykonalem test. Zalaczylem wzmacniacz, przylozylem do dlawika anodowego z lewego kanalu lampke z transformatorem tworzac 1cm przerwe. Odrazu wyrazny brum 50hz w glosniku, wkladalem pomiedyz te szpary pokolei blachy skonczywszy na 4 sztk, brumienie bylo o polowe cichsze. Wiec blacha o wysokiej zawartosci krzemu nadaje sie jaki ekran magnetyczny. Pozostaje zrobic szczelna puszke na dlawiki anodowe, opisze ile uzyskalem. Dodam ze podobnie testowalem rozne materialy i nawet 3mm stal nic nie zmieniala.
-
- 375...499 postów
Jednak muszę dopytać:czy te wkładane blachy i te puszki z blachy podłączasz elektrycznie do masy ???
µΩΠø§•°³²½¼¾√∞≈