Witam.Co prawda nie radiowe ale wielu z Was ma stare zegary wymagające renowacji.
Podaje link do pana Dariusza ze Zgierz który pięknie renowuje takie zabytki.
Prawdopodobnie zajmie się także skalami i innymi detalami radiowymi.
Strona:www.cyferblat.republika.pl
To jest praca ręczna i wymaga czasu oraz cierpliwości no i talentu.Ceny nie są z dolnej półki ale zawsze warto pogadać.
Pozdrawiam Tomasz
Renowacja cyferblatów do zegarow i inne.
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 1875...2499 postów
-
- 500...624 posty
Re: Renowacja cyferblatów do zegarow i inne.
Fajnie, tylko z tego co zaobserwowałem oryginalne srebrzenie tarczy zastępowane jest malowaniem natryskowym na srebrno.
Na takie podejście można sobie pozwolić przy zegarze o niskiej wartości, przy zabytku taka renowacja jest niedopuszczalna.
Na takie podejście można sobie pozwolić przy zegarze o niskiej wartości, przy zabytku taka renowacja jest niedopuszczalna.
-
- 1875...2499 postów
Tu się zgadzam ale u nas naprawdę mało dobrych wartościowych zegarów.Wojna była i to kilka nawet.
Tomasz
Tomasz
-
- 500...624 posty
Popieram opinię Tomasza - a to jest efekt pracy p. Dariusza, któremu wysłał tarczę mojego zabytku - FMS kwadransowy z ok. 1925 r. - zegarmistrz z Warszawy, p. Bloch. W latach '50 mój Ojciec czyścił tarczę, niestety spirytusem i rozmazał kilka z małych cyferek - tych od 13 do 24. Prawdziwe mistrzostwo p. Dariusza! Stary, choć jeszcze nie tak jak zegar - akordeonista.chrzan49 pisze:Witam.Co prawda nie radiowe ale wielu z Was ma stare zegary wymagające renowacji.
Podaje link do pana Dariusza ze Zgierz który pięknie renowuje takie zabytki.
Prawdopodobnie zajmie się także skalami i innymi detalami radiowymi.
Strona:www.cyferblat.republika.pl
To jest praca ręczna i wymaga czasu oraz cierpliwości no i talentu.Ceny nie są z dolnej półki ale zawsze warto pogadać.
Pozdrawiam Tomasz
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Wszystkie szczelne złącza przeciekają a każda rura po skróceniu jest za krótka - trzecie prawo Murphy'ego.
-
- 500...624 posty
Tu robota wykonana bardzo dobrze, wszystko zgodnie z oryginałem.
-
- 1875...2499 postów
Akurat te tarcze sa wdzięczne do renowacji bo blacha albo mosięzna albo mosiadzowana a cyfry zapuszczane czarną farbą +bezbarwny na wykończenie.Wyzwaniem sa tarcze emaliowane z ubytkami albo giloszowane wielokolorowe a przy nich pracy huk.
Tomasz
Tomasz