Panowie, rozpocząłem naprawę ELEKTRITA ALLEGRO, niestety natrafiłem na kilka rozbieżności względem tego co mam przed sobą fizycznie a to co powinno być wg schematu.
Pierwsza wątpliwość jest taka, że na schemacie AlLLEGRO, który znalazłem w sieci nie ma jednego z kondensatorów anodowych a ten, który jest ma pojemność 4uF, u mnie w radiu są dwa kondensatory anodowe (klasycznie spięte rezystorem 2K), takie same w wyglądzie jak w FIDELO. Na kondensatorach nie ma oznaczeń więc nie wiem jaka pojemność powinienem zaszczepić do środka. FIDELO wg schematu ma 2x16uF. Czy w takim razie na schemacie ALLEGRO jest błąd?
Druga rozbieżność to kwestia lampy detekcyjnej, na schemacie jest EBC3 a u mnie w radiu jest lampa EF9. Lampa wygląda na oryginalną (PHILIPS z nadrukiem u dołu bańki 39-ELEKTRIT). Detekcja jest robiona na lampie EBL1. Podobno to jest druga wersja (późniejsza) wersja ALLEGRO. Niestety właściwego schematu nie mogę nigdzie znaleźć.
W ogóle mam wrażenie że to co mam to taka mieszanka pomiędzy ALLEGRO a REGENTEM. Ale NIE jest to radio grzebane, wszystko w 100% oryginale.
Może ktoś ma schemat do REGENTA ???
SL
Elektrit ALLEGRO Z (wersja druga) potrzebny schemat REGENTA
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 375...499 postów
Elektrit ALLEGRO Z (wersja druga) potrzebny schemat REGENTA
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony pt, 5 lutego 2016, 10:05 przez ludowicz, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- 375...499 postów
Re: Elektrit ALLEGRO Z (wersja druga) potrzebny schemat REGE
Wg. niektórych źródeł Elektrit opierał się na opracowaniach fmy Minerva - zerknij np. na 394 i 395W - może to pomoże.
Spiga
-
- 375...499 postów
OK, ten schemat będzie cenny. Wnioskuję że chyba najlepiej będzie kiedy do kondensatorów anodowych wczepię pojemności 22uF.
SL
SL
-
- moderator
Tak, późniejsza wersja Allegra miała EF9 i EBL1 zamiast EBC3 i EL3. Taka mi jednak niegrzebana w łapki nie wpadła, więc nie miałem jak zrysować z niej schematu. Wersji zasilania Allegro było kilka, niestety moje stare notatki szlag trafił, i na razie mam schemat tylko mojego egzemplarza. Były wersje z przełącznikiem oszczędnościowym i bez, była też wersja z prostowaniem jednopołówkym - obie anody AZ1 zwarte ze sobą.
-
- 375...499 postów
Kolejna ciekawostka która wyszła to to ze jeden z kondensatorów anodowych ma izolowany minus, tyle że potem ten minus i tak jest zwarty do masy (chassis) ale poprzez ekranowanie kabelka m.cz. idącego od potencjometru do siatki lampy mocy.
SL
SL
-
- 375...499 postów
Mam kolejna zagwozdkę, w Elektricie użyte są dwa rodzaje rezystorów, jeden klasyczny a drugi taki jakby nowocześniejszy z opisem paskowym. W załączeniu przesyłam Wam zdjęcie z zaznaczonymi elementami. Pytanie jak tłumaczyć te kody paskowe ?
SL
SL
-
- 1250...1874 posty
W kolejności:ludowicz pisze:Mam kolejna zagwozdkę, w Elektricie użyte są dwa rodzaje rezystorów, jeden klasyczny a drugi taki jakby nowocześniejszy z opisem paskowym. W załączeniu przesyłam Wam zdjęcie z zaznaczonymi elementami. Pytanie jak tłumaczyć te kody paskowe ?
SL
1. duże tło,
2. gruby pasek przy nodze,
3. kropka lub pasek na środku,
4. mniejszy pasek lub kropka, po przeciwnej stronie do 2.
Znaczenia kolorów takie jak dziś. Spróbuj je pomierzyć i zobacz czy wartość się zgodzi z kolorami. Brak znacznika 4 oznacza tolerancję 20%.