Proszono mnie o pomoc w identyfikacji.
Może ktoś wie co to za model??
Co to za radio??
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 2500...3124 posty
Co to za radio??
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Wołyń 1943. Pamiętamy!
-
- 3125...6249 postów
Re: Co to za radio??
Ostatnio były na aukcjach wiadomych dwa radia z podobnym rozwiązaniem skali,jedno samo chassis,a drugie to właśnie.Coś mi to mocno wygląda na węgierskie.Ten kondensator na trafie głośnikowym...
Ostatnio dużo "kopałem" w radiach z tego kraju,bo walczę z dużym Orionem 255.Przy współudziale naszego miłego Kolegi stąd.
Z przodu wygląda jak mały francuz,ale okazuje się jak bardzo to mylące, jak się po partyzancku zajrzy:-)
Ostatnio dużo "kopałem" w radiach z tego kraju,bo walczę z dużym Orionem 255.Przy współudziale naszego miłego Kolegi stąd.
Z przodu wygląda jak mały francuz,ale okazuje się jak bardzo to mylące, jak się po partyzancku zajrzy:-)
-
- 1250...1874 posty
Mi to wygląda na samoróbkę. Te otwory na chassis wyglądają tak jakby blacha byłą z odzysku, ponadto to chyba goła stal. Nity mocujące płytkę z wejściem antenowym też jakieś takie doklepane niefabrycznie, skala jest rysowana rapitografem i ma spolszczone napisy. Pytanie tylko od czego pochodzi obudowa.
-
- 1250...1874 posty
Także moim zdaniem w oryginalnej skrzynce (NN) -samoróbka.Na trafku kondensator polski (PZT),z lat 50-tych ,wewnątrz po prawej widać pionierowski rezystor drutowy.Podstawki lampowe co jedna to inna,skala nawet jak na ręcznie malowaną grafionem i piórkiem technicznym nie jest dziełem którym można się pochwalić
Roman
Roman
znów odwaliłem kawał dobrej a niepotrzebnej roboty
---------------------------------------------
---------------------------------------------
-
- 375...499 postów
Na pewnym portalu aukcyjnym (klon francuski) wystawiono radio Ondia zadziwiająco podobne do tego, o którym mowa w poście
tę dyskusję, bo daje pogląd na sprawę wykorzystania obudów, ale - zgadzam się kolegami - "nasze" wygląda na samoróbkę, albo twórcze podejście do tzw. europejskiej czwórki
można także podejrzeć Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Spiga
-
- 5...9 postów
Witam.
Kupiłem to radio na allegro. Rzeczywiście to samoróbka. Obsada lampowa jak w "Pionierze".
Fajne maleńkie cudo
Odbiera na wszystkich zakresach!
Skalę dorobiłem drukując na folii samoprzylepnej. Brakuje jednakowych gałek... może kiedyś coś się trafi.
Kupiłem to radio na allegro. Rzeczywiście to samoróbka. Obsada lampowa jak w "Pionierze".
Fajne maleńkie cudo

Skalę dorobiłem drukując na folii samoprzylepnej. Brakuje jednakowych gałek... może kiedyś coś się trafi.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 3125...6249 postów
To bylo radyjko co najmniej podobne do pokazanego oryginalnego francuskiego.
Tam w oryginale sa 6E8M,jakis odpowiednik selektody 6K7 w kubkowym ekranie oraz 25L6 i 25Z6 i napiecie zasilania tylko 110V.Dlatego pewnie ktos przeszedl na nasze pionierowskie lampki moim skromnym zdaniem, jako jedna z mozliwych opcji.Mam cos podobnego, ale bez przemiany, na trzech pentodach i diodzie prostowniczej z pozioma waska skala i szukam do niego obudowy bakelitowej. Skala jest jak w ktores z Tesli lub jak miniaturka Agi naszej polskiej.
Przy okazji : mam do odstapienia,przystepnie, drewniana obudowe do podobnego radyjka, z taka wlasnie pionowa skala,z przodu dwugalkowego, z przelacznikiem zakresow z prawej strony.Do poprawienia okleina z przodu z gory.Sorry za przestawiona na niepolskie znaki klawiature.Nie chce przerywac odpowiedzi.
Aha! Ciekawy kondensator elektrolityczny,spotkalem taki w duzo pozniejszym radyjku hiszpanskim z lat 1950tych poznych.
Tam w oryginale sa 6E8M,jakis odpowiednik selektody 6K7 w kubkowym ekranie oraz 25L6 i 25Z6 i napiecie zasilania tylko 110V.Dlatego pewnie ktos przeszedl na nasze pionierowskie lampki moim skromnym zdaniem, jako jedna z mozliwych opcji.Mam cos podobnego, ale bez przemiany, na trzech pentodach i diodzie prostowniczej z pozioma waska skala i szukam do niego obudowy bakelitowej. Skala jest jak w ktores z Tesli lub jak miniaturka Agi naszej polskiej.
Przy okazji : mam do odstapienia,przystepnie, drewniana obudowe do podobnego radyjka, z taka wlasnie pionowa skala,z przodu dwugalkowego, z przelacznikiem zakresow z prawej strony.Do poprawienia okleina z przodu z gory.Sorry za przestawiona na niepolskie znaki klawiature.Nie chce przerywac odpowiedzi.
Aha! Ciekawy kondensator elektrolityczny,spotkalem taki w duzo pozniejszym radyjku hiszpanskim z lat 1950tych poznych.
-
- 3125...6249 postów
Przeoczylem 6Q7 i dyskusja zacytowana przez Kolege mnie o niej przypomniala.
Dziekuje.
Dziekuje.