Pionier B2 - problem z uruchomieniem i strojeniem

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

mbaran88
5...9 postów
5...9 postów

Pionier B2 - problem z uruchomieniem i strojeniem

Post autor: mbaran88 »

Witam

Posiadam radio Pionier B2. Radio było raczej w kiepskim stanie: cewki pogryzione przez myszy, zardzewiałe chasis, itp. Generalne wszystko rozebrałem, wyczyściłem, pomalowałem chasis, sprawdziłem kondensatory i rezystory a przede wszystkim wstawiłem nowe cewki do pierwszego filtra pośredniej częstotliwości i do przełącznika zakresów. Cewki wziąłem z filtra i przełącznika zakresów od innego Pioniera (przynajmniej tak reklamował je sprzedający). Teraz jestem na etapie uruchomienia tego cuda.

Obwody żarzenia lamp zasilam z 1,2V. Obwód anodowy z 90V.
Ostatni stopień radia - wzmacniacz mocy małej częstotliwości - działa. Gdy na wejście podam sygnał sinusoidalny 1kHz słyszę lekkie buczenie w głośniku.
W dalszej kolejności chciałem nastroić kolejno filtry pośredniej częstotliwości, superheterodynę i obwody wejściowe. W tym celu od siatek sterujących lampy mieszacza odpiąłem obwody wejściowe i obwody superheterodyny. Jedną siatkę sterującą uziemiłem przez kondensator, na drugą siatkę sterującą (tę od obwodów wejściowych) podałem sygnał sinusoidalny o częstotliwości 465kHz, Vp-p = 1V. Spodziewałem się, że na wyjściu wzmacniacza pośredniej częstotliwości zaobserwuję sygnał wzmocniony. Podpiąłem tam oscyloskop, ale nie zobaczyłem żadnej sinusoidy (cały czas 0V). Sprawdziłem wyjście mieszacza - podobnie.

Posiadam: oscyloskop cyfrowy, zasilacz laboratoryjny 0-30V, generator sygnałów sinusoidalnych oparty na układzie ad9850 (w tej chwili jestem w stanie wygenerować sygnały o napięciu międzyszczytowym max. 1V)

Proszę o rady i wskazówki dotyczące dalszego strojenia i uruchomienia radia.

Pozdrawiam
mbaran88
tarasw
375...499 postów
375...499 postów

Re: Pionier B2 - problem z uruchomieniem i strojeniem

Post autor: tarasw »

Przy takim totalnym podejściu nie będzie łatwo.

Radio trzeba stopniowo uruchamiać od końca.
Ostatni stopień radia - wzmacniacz mocy małej częstotliwości - działa. Gdy na wejście podam sygnał sinusoidalny 1kHz słyszę lekkie buczenie w głośniku.
To nie może być: lekkie buczenie w głośniku, to musi być normalny dzwięk.

Podsyłam serwisówkę i życzę wytrwałości.

Wojciech
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ratujmy polskie zabytki - http://menuet-ukf.blogspot.com/
mbaran88
5...9 postów
5...9 postów

Przy takim totalnym podejściu nie będzie łatwo.
Rzeczywiście, łatwo nie jest :)

Dzięki za serwisówkę!
Awatar użytkownika
jacekk
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: jacekk »

mbaran88 pisze:Obwody żarzenia lamp zasilam z 1,2V. Obwód anodowy z 90V.
O ile anodowe masz ok. to żarzenie zupełnie nie pasuje, chyba że to czechosłowackie lampy. Standardowo powinno być 1,4V-1,5V a najlepiej gdzies pośrodku. Cała tajemnica tkwi w lampie 1R5T. O ile pozostałe lampki lekko niedorzażone działają prawie normalnie to ta jest pod tym względem krytyczna jako że jest na niej zbudowany generator heterodyny. I tak na przykład średnio używana lampka 1R5T która zanabłem wraz z którąś Szarotką zaczyna w Pionierze B2 poprawnie pracować przy napięciu 1,37V inna dopiero przy 1,45V. Niby banalnie mała różnica napięć ale od niej zależy czy radio działa czy milczy.
mbaran88
5...9 postów
5...9 postów

A więc tak:
Zasiliłem lampy napięciem żarzenia 1,5V zgodnie z sugestią kolegi jacekk.
Zrobiłem też wzmacniacz do mojego generatora, tak więc teraz mogę uzyskać wyższą amplitudę generowanego napięcia.
Teraz chcę dostroić obwody pośredniej częstotliwości - podobnie jak poprzednio jedną siatkę sterującą lampy mieszacza uziemiłem , na drugą siatkę sterującą (tę od obwodów wejściowych) podałem sygnał sinusoidalny o częstotliwości 465kHz. I wreszcie zaczyna się coś dziać :) Na wyjściu wzmacniacza pośredniej częstotliwości widzę sinusoidę. Podczas strojenia układ reaguje jednak tylko na kręcenie rdzeniem ostatniego filtra. Planuję zatem wymienić kondensatory 200pF z filtrów, bo pewnie się zepsuły. Chyba że macie jakieś inne sugestie.
Nurtuje mnie też jeszcze jedna rzecz. Na wyjściu wzmacniacza pośredniej częstotliwości podpinam sondę oscyloskopu. Ma ona zapewne jakąś pojemność. Czy sądzicie, że będzie miało do znaczny negatywny wpływ na strojenie - w tym sensie, że nastroję układ z sondą, potem ją odepnę i układ będzie rozstrojony?
Pt31
100...124 posty
100...124 posty

Post autor: Pt31 »

Witam.
Ja w ten sposób stroiłem swojego bateryjnego Pioniera i gra świetnie, sondę ustaw na 1:10 żeby zmniejszyć jej wpływ na układ. Oczywiście lepszy byłby wobuloskop czy wobulator z oscyloskopem. Kondensatory wylutuj i sprawdź pojemność w mierniku lub przy pomocy oscyloskopu i generatora. A nie wolisz może zasilać układ z 2V? Wystarczy wtedy zmienić położenie przełącznika z tyłu radia. I jeszcze jedno: to czy działa wzmacniacz m. cz. można sprawdzać przy pomocy palca, to świetne źródło przydźwięku sieci, więc generator o częstotliwości 1 kHz nie jest potrzebny. Tyle że trzeba uważać na wysokie napięcie!!!!
Pozdrawiam, Bartosz Przybycień.
SP8-05-030
mbaran88
5...9 postów
5...9 postów

Dzięki. Tak zrobię z tymi kondensatorami.
Odnośnie zasilania obwodów żarzenia to nie mam źródła 2V, a nie chce mi się kombinować... Używam akumulatorka lub baterii 1,5V.
Pozdrawiam
mbaran88
5...9 postów
5...9 postów

Witam ponownie.
Nastroiłem już filtry częstotliwości pośredniej. Teraz robię przegląd całego przełącznika zakresów, bo mam problem z nastrojeniem oscylatora.
Mam pytanie odnośnie cewek. Większość z nich była całkowicie zjedzona przez myszy, dlatego wymieniłem je kiedyś na cewki z przełącznika zakresów z innego Pioniera (tylko nie jestem pewien wersji). Teraz chcę sprawdzić czy wstawiłem dobre. Wszystko połączyłem zgodnie ze schematem, który znalazłem tu:
http://www.fonar.com.pl/audio/schematy/ ... 5_07_1.htm

Znalazłem wątek, w którym są podane dane cewek:
viewtopic.php?f=11&t=11518&hilit=dane+cewek+pionier

Podane są tutaj dane dla radia Pionier B. Czy w Pionierze B2 będą takie same cewki?
Awatar użytkownika
jacekk
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Ogólnie działać będą nawet cewki z pioniera U, tyle że może (ale nie musi) być problem z heterodyną bo ceweczki do wersji U mają nieco mniejsze sprzężenie. No i trzeba zwrócić uwagę na to jak same cewki są połączone bo były dwie głowne wersje, taką jak z linka mam akurat oryginalnie w Pionierze B2. A ile było odmian to chyba nikt nie wie ;)

http://www.fonar.com.pl/audio/schematy/ ... 8_09_3.htm

Ty masz ten nieco bardziej "upierdliwy" schemat z szeregowo połączonymi cewkami :)
mbaran88
5...9 postów
5...9 postów

Ty masz ten nieco bardziej "upierdliwy" schemat z szeregowo połączonymi cewkami :)
Czy to znaczy że w związku z tym szeregowym połączeniem strojenie muszę wykonać w jakiejś określonej kolejności? Krótkie, średnie, długie?
Awatar użytkownika
jacekk
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Nie, stroi się normalnie. Ta upierdliwość wynika z faktu że nie da się uruchomić radia z niesprawną choćby jedną ceweczką. Ponadto przy wylutowywaniu jednej trzeba też odlutować pozostałe dwie co u mnie skończyło się pęknięciem drutu przy samym rdzeniu cewki, a na to jestem uczulony. :)