Żarówka radiowa ale...
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
- romanradio
- 1250...1874 posty
Żarówka radiowa ale...
Żarówka E10 "jaka jest każdy widzi"-podobnie jak w encyklopedii staropolskiej napisano o koniu.
Zamontowałem do uruchomionego Philipsa 525A żaróweczki E10 4,8V/0,3A prod. .USA,przerabiając trzonki (+ gniazdko z gwintem E10),zamiast oryginalnych kołkowych żaróweczek Philipsa Jakiez było moje zdziwienie kiedy zaczęły na przemian migać- załączać się i wyłączać.Okazało się,że mają wewnątrz bimetalowy styk jako przerywacz obwodu!.Teraz pytanie: po co / dla jakich celów? Kto wie-niech napisze.
Roman
Zamontowałem do uruchomionego Philipsa 525A żaróweczki E10 4,8V/0,3A prod. .USA,przerabiając trzonki (+ gniazdko z gwintem E10),zamiast oryginalnych kołkowych żaróweczek Philipsa Jakiez było moje zdziwienie kiedy zaczęły na przemian migać- załączać się i wyłączać.Okazało się,że mają wewnątrz bimetalowy styk jako przerywacz obwodu!.Teraz pytanie: po co / dla jakich celów? Kto wie-niech napisze.
Roman
znów odwaliłem kawał dobrej a niepotrzebnej roboty
---------------------------------------------
- romanradio
- 1250...1874 posty
Re: żarówka radiowa ale...
dołączam j/w zapomniane zdjęcie żaróweczek
-
- 3125...6249 postów
Romanie, trochę za późno bo na choince bym zainstalował. 

Takie żarówki (z bimetalem) stosowano do oświetlenia "reklamowego".
Np. w starych bilardach były podobne (tyle, że 12V) do podświetlania pulpitu i nadstawki z tablicą wyników.
Np. w starych bilardach były podobne (tyle, że 12V) do podświetlania pulpitu i nadstawki z tablicą wyników.
Czesc
Sa to zarowki do starych zestawow choinkowych, uchwyt z gwintem, jak Twoje, albo bagnetowy. Te drugie czesto malowane na rozne kolory, byly na wierzchu. Te z gwintem byly zwykle w plastikowych ozdobach. Mozna je jeszcze kupic w sklepach, tzw dolarowcach, pakowane na tekturce po 4 sztuki za 99centow.
Pozdrowienia
Sa to zarowki do starych zestawow choinkowych, uchwyt z gwintem, jak Twoje, albo bagnetowy. Te drugie czesto malowane na rozne kolory, byly na wierzchu. Te z gwintem byly zwykle w plastikowych ozdobach. Mozna je jeszcze kupic w sklepach, tzw dolarowcach, pakowane na tekturce po 4 sztuki za 99centow.
Pozdrowienia
- romanradio
- 1250...1874 posty
Janek! przyjacielu czarno to widzę w połączeniu szeregowym.Zresztą co za atrakcja bezbarwne żarówki?.Chyba ,że pomalujesz?.Może lepiej zacząć malować pisanki - 2 sztukiTELEWIZOREK52 pisze:Romanie, trochę za późno bo na choince bym zainstalował.

pozdrawiam Roman
-
- 3125...6249 postów
Można jeszcze u nas trafić latarkowe resztki żaróweczek na 4.8V po sklepach "elektrycznych".
Na wiadomych aukcjach wystawia bardzo rozmaite żaróweczki firma METAL_S_C z Wałbrzycha,
naprawdę nieraz ciekawostki.Sam się też zaopatrzyłem. Czasami też na wiadomych aukcjach w Antykach,Kolekcjach,Pamiątkach PRL i Urządzeniach bywają ciekawe żaróweczki
Na wiadomych aukcjach wystawia bardzo rozmaite żaróweczki firma METAL_S_C z Wałbrzycha,
naprawdę nieraz ciekawostki.Sam się też zaopatrzyłem. Czasami też na wiadomych aukcjach w Antykach,Kolekcjach,Pamiątkach PRL i Urządzeniach bywają ciekawe żaróweczki
Na trzonku E10 ale z wydłużoną banką (chyba jeszcze dłuższą niż standardowe nasze radioskalowe) i z bimetalem widziałem w bardzo starej latarce ostrzeģawczej.