Wzmacniacz stereo PP EL34
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 1875...2499 postów
Re: Wzmacniacz stereo PP EL34
Słucham różnych stacji, lubię też polskie, stare utwory, słucham różnej muzyki. Nie kupiłem radia internetowego żeby słuchać tylko zachodnich stacji.
Nie piszę o tunerze DNT żeby go zdyskredytować, stwierdzam fakty. Poradziłem sobie z tym montując w tor audio regulator barwy dźwięku którego nie potrzebuję słuchając muzyki z innych źródeł. Nie wszystkie stacje których chcę słuchać są na FM np. : RockRadio itp.
Nie popadajmy w skrajności bo tak jak kolega pisze powinienem sprzedać radio ale nie w tym szkopuł żeby obchodzić problem tylko w tym żeby go rozwiązać co uczyniłem.
Nie chcę słuchać muzyki w słuchawkach ani słuchać używając metalicznych wzmacniaczy. Po prostu wzmacniacz ma mi dawać radość w słuchaniu muzyki w której dobrze słyszalne są zarówno partie gitarowe czy skrzypcowe jak basowe czego przed korekcją usłyszeć się nie dało a po korekcji to wszystko jest doskonale słyszalne.
Rozmawiałem kiedyś z człowiekiem odnośnie radia DAB. Od razu napiszę że to specjalista od systemów antenowych, kablowych , światłowodowych do przesyłania danych, TV, radia itp, na co dzień w pracy korzysta z analizatorów widma itp. Nie wnikając w szczegóły których połowy nie rozumiem wytłumaczył mi że DAB to nie szczyt jakości. Nie chcę tu wszczynać żadnej dyskusji na ten temat bo nie o to chodzi żeby przez 5 następnych stron było o DAB ale wspominając o DAB jest jeden zasadniczy problem- cena za urządzenia radiowe DAB/FM jest dośc wysoka a w zamian otrzymuję niewiele bo to co jest na DAB chociażby w Warszawie (odbierałem na Tunerze USB) jest też w IPdio.
Jeszcze raz napiszę.
Kupiłem DNT dlatego że:
- chcę mieć dostęp do polskich i światowych stacji
- chcę mieć możliwośc czytania MP3 z karty SD i USB
- chcę słuchać muzyki i audycji przez wzmacniacz a nie przez słuchawki
Wprowadzenie korekcji spełniło moje oczekiwania i całość ma taki dźwięk jak potrzeba ( nadmienię że na innych źródłach słucham bez korekcji)
Dla osób które mają podobny problem co ja proponuję układ na LM1036 -jest tani i spełnia swoje zdanie doskonale.
Tak na zakończenie- wiele zachodnich a także i polskich stacji internetowych nadaje swoje programy z różnym poziomem głośności. Kilka jest takich że nawet bez korekcji brzmią niczym szlifierki. Nie wiem czy nie ma tam kontroli nadawania czy co ale taki jest fakt.
Wracając do lamp. myślałem o zrobieniu do tytułowego wzmacniacza dodatkowego przedwzmacniacza z selektorem wejść, regulacją tonu , regulacją czułości i wskaźnikami wysterowania na EM84 (mam ich kilka nowych) ale to chyba przerost formy nad treścią. Wolę to zrobić w jednej obudowie wraz z końcówkami mocy na EL84 w nowym (drugim i pewnie ostatnim moim wzmacniaczu)
Nie piszę o tunerze DNT żeby go zdyskredytować, stwierdzam fakty. Poradziłem sobie z tym montując w tor audio regulator barwy dźwięku którego nie potrzebuję słuchając muzyki z innych źródeł. Nie wszystkie stacje których chcę słuchać są na FM np. : RockRadio itp.
Nie popadajmy w skrajności bo tak jak kolega pisze powinienem sprzedać radio ale nie w tym szkopuł żeby obchodzić problem tylko w tym żeby go rozwiązać co uczyniłem.
Nie chcę słuchać muzyki w słuchawkach ani słuchać używając metalicznych wzmacniaczy. Po prostu wzmacniacz ma mi dawać radość w słuchaniu muzyki w której dobrze słyszalne są zarówno partie gitarowe czy skrzypcowe jak basowe czego przed korekcją usłyszeć się nie dało a po korekcji to wszystko jest doskonale słyszalne.
Rozmawiałem kiedyś z człowiekiem odnośnie radia DAB. Od razu napiszę że to specjalista od systemów antenowych, kablowych , światłowodowych do przesyłania danych, TV, radia itp, na co dzień w pracy korzysta z analizatorów widma itp. Nie wnikając w szczegóły których połowy nie rozumiem wytłumaczył mi że DAB to nie szczyt jakości. Nie chcę tu wszczynać żadnej dyskusji na ten temat bo nie o to chodzi żeby przez 5 następnych stron było o DAB ale wspominając o DAB jest jeden zasadniczy problem- cena za urządzenia radiowe DAB/FM jest dośc wysoka a w zamian otrzymuję niewiele bo to co jest na DAB chociażby w Warszawie (odbierałem na Tunerze USB) jest też w IPdio.
Jeszcze raz napiszę.
Kupiłem DNT dlatego że:
- chcę mieć dostęp do polskich i światowych stacji
- chcę mieć możliwośc czytania MP3 z karty SD i USB
- chcę słuchać muzyki i audycji przez wzmacniacz a nie przez słuchawki
Wprowadzenie korekcji spełniło moje oczekiwania i całość ma taki dźwięk jak potrzeba ( nadmienię że na innych źródłach słucham bez korekcji)
Dla osób które mają podobny problem co ja proponuję układ na LM1036 -jest tani i spełnia swoje zdanie doskonale.
Tak na zakończenie- wiele zachodnich a także i polskich stacji internetowych nadaje swoje programy z różnym poziomem głośności. Kilka jest takich że nawet bez korekcji brzmią niczym szlifierki. Nie wiem czy nie ma tam kontroli nadawania czy co ale taki jest fakt.
Wracając do lamp. myślałem o zrobieniu do tytułowego wzmacniacza dodatkowego przedwzmacniacza z selektorem wejść, regulacją tonu , regulacją czułości i wskaźnikami wysterowania na EM84 (mam ich kilka nowych) ale to chyba przerost formy nad treścią. Wolę to zrobić w jednej obudowie wraz z końcówkami mocy na EL84 w nowym (drugim i pewnie ostatnim moim wzmacniaczu)
Moje drugie hobby można zobaczyć tu http://forum.aerodesignworks.eu/
Jak ktoś pomoże Ci całkowicie bezinteresownie to zwyczajnie powiedz "dziękuję".
-
- 1250...1874 posty
Z fatalną jakością dźwięku nadaje spora ilość stacji internetowych i nawet najlepszy tuner nie pomoże. Trochę mnie źle zrozumiałeś, napisałem trochę żartobliwie co do wzmacniacza o brzmieniu metalicznym oraz radia DAB+. Do tej pory 11 stacji w tym dwie lokalne na moim terenie. Zauważyłem błąd w poprzednim poście, zamiast 100 nF napisałem 100 uF. Powodzenia przy następnym projekcie.
-
- 1875...2499 postów
Co do kondensatorów to wiem
Są 100nF. Znalazłem za 1600PLN Pionieera N-P01. Może go zakupię.
Jutro zabieram się za projekt mechaniczny wzmacniacza pp EL84. Puszki zrobię z garnków, pełno tego na allegro i coś sie dopasuje. Widziałem ostatnio fajne za 5zł w LeClerku ale chyba ciut za małe. Transformatory zostawiłem w Warszawie i dopiero jutro je pomierzę pod względem wymiarów.

Jutro zabieram się za projekt mechaniczny wzmacniacza pp EL84. Puszki zrobię z garnków, pełno tego na allegro i coś sie dopasuje. Widziałem ostatnio fajne za 5zł w LeClerku ale chyba ciut za małe. Transformatory zostawiłem w Warszawie i dopiero jutro je pomierzę pod względem wymiarów.
-
- 1250...1874 posty
Wybrałem kilkanaście stacji. Jazz. ru Blues 256 kbps mp3, 80s Forever 256 kbps mp3, 3001. fm Very Best of Classic Rock 320 kbps mp3, Serenade Radio 192 kbps mp3, Rock Radio 1 UK 192 kbps, Radio Jackie 251 kbps AAC, Linn Jazz 320 kbps mp3, Classic Rock Launge London 192 kbps mp3, Raritan Bay Radio 192 kbps mp3, SplinterWood Rock N Roll Radio 320 kbps mp3, Colne Radio 192 kbps mp3, Back2BackFM 256 kbps mp3, Miled Music Elvis Presley Radio 256 kbps mp3, Baarn FM 256 kbps mp3, Exxact FM 256 kbps mp3, 104,6 RTL 192 kbps mp3, Linn Classical 320 kbps mp3, Marlow FM 205 kbps mp3,
-
- 1875...2499 postów
Dzięki, sprawdzić będę mógł dopiero w sobotę, w nocy wyjeżdżam i będę dopiero za 5 dni.
-
- 1875...2499 postów
Nie mogę edytować poprzedniego postu więc napiszę nowy.
Poszukałem w internecie obudów na transformatory do wzmacniacza na EL84. Trafiłem na fajne rzeczy, oczywiście do adaptacji http://hobbyhouse.pl/product-pol-5706-K ... 35454.html
Myśleli że jak dadzą pokrywkę i dospawają ucho to się nie zorientuję że to osłony na transformatory hehhe. A tak na poważnie, uszy zostaną odcięte, pokrywki wyrzucone a same kubki docięte na tokarce do odpowiedniej wysokości i wykonane będą w nich otwory do chłodzenia. Analogicznie zrobiłem we wzmacniaczu na EL34 z tym że nie były to kubki tylko jakieś garnki czy rondle.
Poszukałem w internecie obudów na transformatory do wzmacniacza na EL84. Trafiłem na fajne rzeczy, oczywiście do adaptacji http://hobbyhouse.pl/product-pol-5706-K ... 35454.html

Myśleli że jak dadzą pokrywkę i dospawają ucho to się nie zorientuję że to osłony na transformatory hehhe. A tak na poważnie, uszy zostaną odcięte, pokrywki wyrzucone a same kubki docięte na tokarce do odpowiedniej wysokości i wykonane będą w nich otwory do chłodzenia. Analogicznie zrobiłem we wzmacniaczu na EL34 z tym że nie były to kubki tylko jakieś garnki czy rondle.
-
- 625...1249 postów
Uprzejmie donoszę, że takie kubki o rozmiarze 95x95 mm (bez pokrywki
są w sklepie Selgros o połowę chyba tańsze albo lepiej - jeżeli podejdą to polecam. Co prawda nie pomyślalem nigdy o takim wykorzystaniu - gotuję w nich jajka 

Wojtek SQ2KRZ
-
- 1875...2499 postów
W wymiarze 80-90 średnicy są dostępne od 4zł. Te które zamówiłem mają wewnątrz średnicę 104 i 113 mm. Mniej być nie może. Fajne puszki są u p. Ogonowskiego ale cena zaporowa więc zdecydowałem się na okrągłe.
-
- 1875...2499 postów
Niestety, kubki okazały się cienkościenne i nie nadają się na obudowy. Znalazłem firmę która kiedyś robiła różne rzeczy z blachy stalowej w tym osłony na transformatory. Wysłałem mail z pytaniem czy są w stanie wykonać dla mnie te elementy. Czekam na odpowiedź w tej sprawie .....
-
- 125...249 postów
Przepraszam ale dlaczego cienkoscienne sie nie nadaja?
-
- 1875...2499 postów
Są zrobione przez wyoblanie a nie wytłaczanie ale to jeszcze nie jest problem. Ich ścianka ma 0,25mm. Przez to są podatne na odkształcenia przy dole. Poza tym ciężko w nich wykonać otwory na chłodzenie.Te we wzmacniaczu na EL34 mają około 0.8mm i są sztywne.
Nawiązałem kontakt z człowiekiem o którym wspominałem w poprzednim poście i wykona mi kwadratowe puszki.
Nawiązałem kontakt z człowiekiem o którym wspominałem w poprzednim poście i wykona mi kwadratowe puszki.
-
- 1875...2499 postów
Nie pisałem od jakiegoś czasu ponieważ miałem inne sprawy na głowie. Generalnie rzecz biorąc zamówiłem wszystkie elementy elektroniczne do wzmacniacza oraz część mechanicznych. Zrobiłem sobie symulację w CAD jak ma to wyglądać mniej więcej. Gałek będzie więcej na przednim panelu. Wzmacniacz będzie sterowany z pilota (głośniej/ciszej oraz zał/wył)
Alps z silnikiem trochę zajmie miejsca w środku więc rozsunąłem na boki EM84. Biorę się za projektowanie płytek zasilaczy i muszę to jakoś upchnąć w środku.
Alps z silnikiem trochę zajmie miejsca w środku więc rozsunąłem na boki EM84. Biorę się za projektowanie płytek zasilaczy i muszę to jakoś upchnąć w środku.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ja w takich cienkościennych kubkach zalewam toroidy i są na kamień 

-
- 1875...2499 postów
Odpuściłem kubki. Chyba bym nie chciał zalewać transformatorów, w przypadku awarii trafo i kubek do wyrzucenia.
-
- 1875...2499 postów
Doszły już prawie wszystkie "gadżety" elektroniczne i puszki na transformatory. Wykonałem też układ sterowania z pilota potencjometrem ALPS. Działa
. Jest to kit AVT 594. Popracowałem nad podświetleniem gałek. Zrobiłem symulację frontu wzmacniacza. Od lewej gałki : wysokie, niskie, głośność, czułość ( konieczna w moim przypadku) i przełącznik wejść z pozycjami do wyłączania regulatora barwy tonu.

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.