Od pewnego czasu walczę z pionierem 1948 z pionowym kondensatorem strojeniowym. Po wymianie kilku kondensatorów radyjko ożyło, ale było dość mocno rozstrojone. Udało mi się ze stroić p.cz oraz zakresy fal długich i krótkich. Mam za to problem z zestrojeniem zakresu fal średnich. Nie jestem w stanie złapać max sygnału na punktach pomiarowych zaznaczonych na skali. Po za tym wygląda to tak jak powyżej 1200 KHz pasmo było odcięte. Jakieś stacje da się złapać, ale w porównaniu z moim drugim takim samym pionierkiem jest słabo.
Chciałbym prosić o jakieś rady. Czy może być to wina uszkodzonego trymera?
Jeśli obwody p. cz. zostały zestrojone na niewłaściwą częstotliwość to nie da się zestroić zakresu fal średnich. Masz miernik częstotliwości i generator?
Od pewnego czasu walczę z pionierem 1948 z pionowym Jakieś stacje da się złapać, ale w porównaniu z moim drugim takim samym pionierkiem jest słabo.
Piszesz,że stroisz "na słuch"(?) ale myślę,że podpinasz do głośnika analogowy woltomierz AC z małym zakresem pomiaru U (np 3V) i stroisz na max wychylenie wskazówki.Pośrednią zestroiłbyś na nieprawidłową ,różną od 465 kHz częstotliwość ale tylko wtedy,kiedy przekłamywałby generator sygnałowy Podłącz antenę bezpośrednio na siatkę UCH21 ,jeśli będzie słabszy odbiór niz z gniazdka anteny,to winny jest obwód we.Trymer w heterodynie?,małe prawdopodobieństwo utraty nominalnej pojemności,chyba,że "podlała" go myszka,te obwody są przeciez nie zaekranowane.Można zmierzyć dla świętego spokoju miernikiem C .Miałem razu pewnego problem z cichym odbiorem jednego z zakresów,także w Pionierku.Powód przedziwny,buszowały myszki ,podlały cewkę wejściową która dostała zwarcie m/zwojowe.Częstościomierz może być potrzebny (moim zdaniem) jako ładny gadżet,ale rzadko potrzebny
powodzenia
R.
znów odwaliłem kawał dobrej a niepotrzebnej roboty
---------------------------------------------
Od pewnego czasu walczę z pionierem 1948 z pionowym Jakieś stacje da się złapać, ale w porównaniu z moim drugim takim samym pionierkiem jest słabo.
Podłącz antenę bezpośrednio na siatkę UCH21 ,jeśli będzie słabszy odbiór niz z gniazdka anteny,to winny jest obwód we.
no i z rozpędu żle napisałem!,ma być SILNIEJSZY odb.ż z gn .anteny,jesli obwody wejściowe są w porządku .Sorry!
powodzenia
R.
Witam.
Stroiłem, ale bez miernika analogowego wpiętego do głośnika. Tylko na słuch. Rzeczywiście nie pomyślałem, żeby sobie podłączyć miernik pod głośnik. Tylko chyba muszę go podłączyć przez kondensator? Na wszelki wypadek sprawdzę ten trymerek.
Teraz muszę się jeszcze zaopatrzyć w jakiś miernik analogowy i będę znowu próbował.
michal1997 pisze:Witam.
Tylko chyba muszę go podłączyć przez kondensator? Na wszelki wypadek sprawdzę ten trymerek.
Teraz muszę się jeszcze zaopatrzyć w jakiś miernik analogowy i będę znowu próbował.
Pozdrawiam Michał
zastanów się chwilę,po co Ci kondensator?
Ale ale, jeśli działa ARW to po co kombinowanie z takimi pomiarami na głośniku? Jak zestroić rozjechaną p.cz a nie mając skomplikowanego sprzętu? Do tego wystarczy tani częstotliwościomierz który można kupić gotowy za kilkadziesiąt złotych. Do tego z filtra p.cz z jakiegoś radia robimy bardzo prosty generator i stroimy go na tyle ile nam potrzeba. A potem już tylko z górki Ja takie ustrojstwo na filtrze z jakiegoś DML-a z jednym tranzystorem BC107 podpinałem przez kondensator 2p2 do wejścia pierwszego filtra p.cz i stroiłem na maximum sygnału na wejściu detektora przy odłączonym ARW. Nie wiem czy to jakaś herezja dla niektórych ale radyjko gra naprawdę wybitnie dobrze po tym zabiegu trwającym niecałe 10 minut łącznie z polutowaniem pająka generatora.