Renowacja Beethovena

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Slawek_ps
125...249 postów
125...249 postów

Re: Renowacja Beethovena

Post autor: Slawek_ps »

chrzan49 pisze:Bez przesady Sławku.Beethoven to porządna konstrukcja i na chassis napięcia nie ma ale sicher ist sicher.Zrób górę tylko jak boki dobre a boczki umyj i przetrzyj spirytuskiem.Potem możesz nawoskować.
Tomasz
Wiadomo, dobra niemiecka robota z czasów kiedy to DDR miało górować w każdej dziedzinie nad RFN (a może NRF) i trzeba przyznać wielokrotnie to się udawało widoczne to było głównie w sporcie, a również Beethoven jest dobrym przykładem tej konkurencji, tak jak napisałeś Tomasz, zacznę od zrobienia góry, boczki zostawię w oryginale.
Sławek
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: TELEWIZOREK52 »

Tylko uważaj przy szlifowaniu skrzynki. W Beethovenach które robiłem Niemcy nie byli zbyt hojni w fornir, zdarzyło mi się przytrzeć do drewna.
Awatar użytkownika
Slawek_ps
125...249 postów
125...249 postów

TELEWIZOREK52 pisze:Tylko uważaj przy szlifowaniu skrzynki. W Beethovenach które robiłem Niemcy nie byli zbyt hojni w fornir, zdarzyło mi się przytrzeć do drewna.
Janku (Telewizorek52), serdecznie dziękuję Ci za zorganizowanie klawisza do mojego Beethovena, na pewno będę uważał przy szlifowaniu skrzynki, uszkodzenie forniru i zastąpienie go nowym pewnie byłoby widoczne i byłoby niepowetowaną stratą.
Sławek
Awatar użytkownika
Slawek_ps
125...249 postów
125...249 postów

Janku - klawisz dotarł - pięknie opakowany - jeszcze raz serdecznie dziękuję. Pora na relacje z pierwszych prac. Po wyjęciu lub jak powiadają fachowcy wyskrzynkowaniu, wstępnym oczyszczeniu ukazał się stan radia wraz z widocznymi uszkodzeniami.
1. uszkodzony napęd skali AM ( gorzej bo zrzucona wskazówka AM porysowała skalę - być może uda się zamalować niektóre rysy na szkle skali)
2. uszkodzony napęd FM - tutaj linka była prawie ok. natomiast była wysunięta z punktów oparcia dźwignia która przesuwa się po równi (bieżni) koła FM po wprowadzeniu dźwigni w miejsce ułożyskowania, poprawieniu prowadzenia linki (spadła z dwóch kółek), przesuwanie rdzeni strojenia w głowicy UKF zaczęło działać poprawnie.
3. Uszkodzone mocowanie jednego z bezpieczników oraz sam bezpiecznik na bakelitowej płytce z przełącznikiem napięcia zasilania, z dobrych wiadomości strona pierwotna trafo zasilającego wygląda na sprawną.
2016-01-08-f-03.jpg
Tutaj pytanie do osób w jaki sposób postąpić przy nitowaniu blaszki bezpiecznika i jak widać na zdjęciu blaszka chyba dostała temperatury ze względu na złe połączenie czego efektem wydaje się być zmieniona barwa owej blaszki. Proszę o informację w jaki sposób poradziliście sobie z taką naprawą.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Witam. Z tego co widać to jest zwęglona płytka pod bezpiecznikiem. Zły kontakt, iskrzyło i wypaliło. Najprościej wyciąć zwęglony kawałek materiału na szerokość trochę większą od przegrzanego styku i wstawić/wkleić nowy kawałek z uprzednio zanitowanym stykiem na Distal. Styk też wypadałoby dorobić nowy i podobne wykonywałem z fosforbrązowych styków pozyskanych ze starego programatora od pralki np Ps663. Ewentualnie po wyczyszczeniu, jak się nie rozpadnie, możesz wykorzystać stary. Ze względu na wyższe napięcie sieci, radziłbym Ci przestawić przełącznik napięć w pozycję 240V. Szkoda że wcześniej nie napisałeś to bym Ci wysłał ładną stalową linkę.
Awatar użytkownika
Slawek_ps
125...249 postów
125...249 postów

TELEWIZOREK52 pisze:Witam. Z tego co widać to jest zwęglona płytka pod bezpiecznikiem. Zły kontakt, iskrzyło i wypaliło. Najprościej wyciąć zwęglony kawałek materiału na szerokość trochę większą od przegrzanego styku i wstawić/wkleić nowy kawałek z uprzednio zanitowanym stykiem na Distal. Styk też wypadałoby dorobić nowy i podobne wykonywałem z fosforbrązowych styków pozyskanych ze starego programatora od pralki np Ps663. Ewentualnie po wyczyszczeniu, jak się nie rozpadnie, możesz wykorzystać stary. Ze względu na wyższe napięcie sieci, radziłbym Ci przestawić przełącznik napięć w pozycję 240V. Szkoda że wcześniej nie napisałeś to bym Ci wysłał ładną stalową linkę.
Witam Janku,
Będę musiał zrobić tak jak sugerujesz, Niemcy nie popisali się przy zaprojektowaniu tej części odbiornika, płynie tam dosyć znaczny prąd, jak na tak niewielką powierzchnię styku blaszki z nitem. Wiem, że powinno przełączyć się transformator na 240V, ale u mnie na wsi, w porywach jest 220V, o 230V nie mam co marzyć dlatego trzymam przełącznik na 220V. Co do linki, to nie wiedziałem, że jest spadła, linka nawet nie jest uszkodzona, myślę że na razie założę oryginalną. Powoli odkrywam stan poszczególnych podzespołów, zwłaszcza w zakresie mechaniki - mam tu na myśli kondensator strojenia AM i układ wariometru FM - są naprawdę w bardzo dobrej kondycji.
Nie dobrałem się jeszcze do potencjometrów, ale pokręcając ( chodzą bardzo płynnie) nimi, ich stan mechaniczny jest bardzo dobry, jeśli nie było poprzednio upływności na kondensatorach i nie szła na nie składowa stała myślę, że ścieżka oporowa powinna być w dobrej kondycji. Dzisiaj może usiądę i posprawdzam właśnie potencjometry, na razie jestem sam w złej kondycji, wczoraj byłem u syna i jego dziewczyny właśnie w Wa-wie Janku, na koncercie kolęd Mazowsza i Golców, na Torwarze - koncert był cudowny, wróciłem dzisiaj o 3 rano, no i nic mi się nie chce, żona pojechała do pracy, może trochę się ogarnę i coś porobię przy radyjku.
Pozdrawiam,
Sławek
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Slawek_ps pisze:Nie dobrałem się jeszcze do potencjometrów, ale pokręcając ( chodzą bardzo płynnie) nimi, ich stan mechaniczny jest bardzo dobry, jeśli nie było poprzednio upływności na kondensatorach i nie szła na nie składowa stała myślę, że ścieżka oporowa powinna być w dobrej kondycji.
Na ogół w Beethovenach nie ma takiej potrzeby, były solidnie wykonane. Często wystarczy je tylko rozruszać przez intensywne pokręcenie.
Slawek_ps pisze: na razie jestem sam w złej kondycji, wczoraj byłem u syna i jego dziewczyny właśnie w Wa-wie Janku, na koncercie kolęd Mazowsza
Tak kiepsko grali ??
Znajdę chwilę czasu to Ci wyślę kawałek linki. Masz wszystko na wierzchu to zrób porządnie.
chrzan49
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: chrzan49 »

Sławku ,sprawdź także stan linki sterującej rdzeniam w filtrach.Jako dwróciśz chassis ale delikatnie ,zobaczysz ją a jest rozdzielona na 3 filtry.
Koniecznie trysnij Kontakt PR wszelkie styki zwlaszcza przłacznika zakresów oraz potencjometry,Rozruszaj przekrecając i i wciskając klawisze kilkanascie razy.Radio jest zastałe i na pewno wszelkie styki utlenione.Tak samo delikatnie wyjmij lampy ale uwazaj bo cięzko wychodza z gniazd i wacikiem nasaczonym Kontaktem przetrzyj styki na cokołach oraz w gniazdach.Lampy lubia trzeszczeć gdy brak dobrego styku.
Do podmalowania skali proponuje temperę bo łatwo usunać w razie potrzeby(sklepy papiernicze) i nie uszkodzi oryginalnego malowania.Na końce wskazówek skali nałóż filcowe ochraniacze ktore zabezpiecża skale przed porysowaniem.Dokladnie sprawdź wszelkie usterki bo jak widac radio kryje wiele niespodzianek.
Co do DDR to było bandyckie totalitarne państwo pod zarządem CCCP i skonczyło marnie Niestety trwalo za dlugo.Sowieci próbowali zrobić wizytówke propagandowa i skonfrontować z Niemcami Zachodnimi.Ww wczesnych latach pięcdziesiatych z ktorych radio pochodzi przemysł rafdiotechniczny DDR produkowal znacznie lepsze sprzety niż zachodni sasiad ale szybko technologia wzieła góre i DDR została z reka w nocniku.Porównaj przemysł motoryzacyjny.Główne osiagnięcia tego tworu to Stasi i zdemoralizowanie społeczeństwa sprowadzonego do bandy kapusiów a także tasmowe przerobienie kobit na samce w sporcie.Zapomniałbym o szczytowym osiagnieciu przemyslu DDR jakim był czajnik z gwizdkiem ,obiekt pożadania w PRL.
Udanej renowacji Tomasz
PS Do przełacznika zakresów dostaniesz sie zdejmując tekturkowa osłonke z góry chassis albo od spodu.Sorry ,pomyliłem z Amati
Awatar użytkownika
Slawek_ps
125...249 postów
125...249 postów

chrzan49 pisze:Sławku ,sprawdź także stan linki sterującej rdzeniam w filtrach.Jako dwróciśz chassis ale delikatnie ,zobaczysz ją a jest rozdzielona na 3 filtry.
Koniecznie trysnij Kontakt PR wszelkie styki zwlaszcza przłacznika zakresów oraz potencjometry,Rozruszaj przekrecając i i wciskając klawisze kilkanascie razy.Radio jest zastałe i na pewno wszelkie styki utlenione.Tak samo delikatnie wyjmij lampy ale uwazaj bo cięzko wychodza z gniazd i wacikiem nasaczonym Kontaktem przetrzyj styki na cokołach oraz w gniazdach.Lampy lubia trzeszczeć gdy brak dobrego styku.
Do podmalowania skali proponuje temperę bo łatwo usunać w razie potrzeby(sklepy papiernicze) i nie uszkodzi oryginalnego malowania.Na końce wskazówek skali nałóż filcowe ochraniacze ktore zabezpiecża skale przed porysowaniem.Dokladnie sprawdź wszelkie usterki bo jak widac radio kryje wiele niespodzianek.
Co do DDR to było bandyckie totalitarne państwo pod zarządem CCCP i skonczyło marnie Niestety trwalo za dlugo.Sowieci próbowali zrobić wizytówke propagandowa i skonfrontować z Niemcami Zachodnimi.Ww wczesnych latach pięcdziesiatych z ktorych radio pochodzi przemysł rafdiotechniczny DDR produkowal znacznie lepsze sprzety niż zachodni sasiad ale szybko technologia wzieła góre i DDR została z reka w nocniku.Porównaj przemysł motoryzacyjny.Główne osiagnięcia tego tworu to Stasi i zdemoralizowanie społeczeństwa sprowadzonego do bandy kapusiów a także tasmowe przerobienie kobit na samce w sporcie.Zapomniałbym o szczytowym osiagnieciu przemyslu DDR jakim był czajnik z gwizdkiem ,obiekt pożadania w PRL.
Udanej renowacji Tomasz
PS Do przełacznika zakresów dostaniesz sie zdejmując tekturkowa osłonke z góry chassis albo od spodu.Sorry ,pomyliłem z Amati
Tomaszu, serdecznie dziękuję za pomoc, przeprowadzę wszystkie prace zgodnie z Twoimi zaleceniami, co do DDR to wszyscy którzy pamiętają tamte czasy, potwierdzą w 100% to co napisałeś. Wszystkie prace postaram się udokumentować i zamieścić w wątku.
TELEWIZOREK52 pisze:Tak kiepsko grali ??
Znajdę chwilę czasu to Ci wyślę kawałek linki. Masz wszystko na wierzchu to zrób porządnie.
Janku grali super, zwłaszcza Golce, co do linki jeśli nie sprawi Tobie to kłopotu, będę bardzo zobowiązany, zobaczyłem również, że linka FM jest w nie najlepszym stanie.
kagiva
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: kagiva »

W tym wątku masz mój opis przywracania Beethovena do życia : http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewto ... 90001b2e4b

Teraz prezentuje się on tak :
Awatar użytkownika
Slawek_ps
125...249 postów
125...249 postów

kagiva pisze:W tym wątku masz mój opis przywracania Beethovena do życia : http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewto ... 90001b2e4b
Dziękuję za linka, Twój Beethoven prezentuje się wspaniale po renowacji, z przyjemnością przeczytałem cały wątek i problemy z jakimi się spotkałeś przy odnowieniu, napisz proszę czy udało się uruchomić tor AM, napisałeś tylko o uruchomieniu toru FM, na pewno skorzystam z Twoich doświadczeń, jakbyś mógł wrzucić dokładniejsze zdjęcia, zwłaszcza toru AM, (jeśli masz takowe) dotyczące wymiany linek AM, FM.
Pozdrawiam,
Sławek
kagiva
25...49 postów
25...49 postów

Prowadzenie linek skali masz na rysunku poniżej.
Tor AM jeszcze do uruchomienia spalona cewka Sp10. Czekam na nią od kolegi kraz.
Zostało strojenie odbiornika, a to dopiero po złożeniu wobulatora (elementy jadą z Chin).
Gratuluję nabytku.
Co chcesz robić ze skrzynką i jaką techniką ją odnawiać ?
Na moim też stały doniczki - standard aż się prosiło aby coś na skrzyni postawić.
Papier 80 i zdrapać ten cały lakier. Następnie 120 i 240 tylko uważaj na przetarcia forniru (zawsze można zastosować pisak do drewna).
Ja fornir przed politurowaniem nacieram olejem lnianym - wyciąga usłojenie drewna.
Dodaję zdjęcia Nordmende Traviata teraz mam ten odbiornik na stole.
Pozdrawiam Grzegorz.
Ostatnio zmieniony wt, 12 stycznia 2016, 13:07 przez kagiva, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Slawek_ps
125...249 postów
125...249 postów

kagiva pisze:Prowadzenie linek skali masz na rysunku poniżej.
Tor AM jeszcze do uruchomienia spalona cewka Sp10. Czekam na nią od kolegi kraz.
Zostało strojenie odbiornika, a to dopiero po złożeniu wobulatora (elementy jadą z Chin).
Gratuluję nabytku.
Co chcesz robić ze skrzynką i jaką techniką ją odnawiać ?

Pozdrawiam Grzegorz.
Dziękuję Grzegorz za schemat linek, bardzo mnie zainteresowałeś tym chińskim wobulatorem, możesz coś więcej napisać, jakie ma wyposażenie, jaka jest cena, ewentualnie namiary gdzie można to zobaczyć. Co do obudowy, to na początku chcę zrobić samą górę obudowy, boki są w dość dobrym stanie i myślę, że wystarczy odświeżenie.

Pozdrawiam,
Sławek
kagiva
25...49 postów
25...49 postów

Co do obudowy, to na początku chcę zrobić samą górę obudowy, boki są w dość dobrym stanie i myślę, że wystarczy odświeżenie.
Radzę robienie całości, takie odnawianie na raty to tak jakby zmienić skarpetki bez umycia nóg. :D

Dołożyłem zdjęcia w poprzednim poście dla zobrazowania prac.
Awatar użytkownika
Slawek_ps
125...249 postów
125...249 postów

kagiva pisze:
Co do obudowy, to na początku chcę zrobić samą górę obudowy, boki są w dość dobrym stanie i myślę, że wystarczy odświeżenie.
Radzę robienie całości, takie odnawianie na raty to tak jakby zmienić skarpetki bez umycia nóg. :D

Dołożyłem zdjęcia w poprzednim poście dla zobrazowania prac.
Chciałem zrobić samą górę, aby zachować jak najwięcej z oryginału, tym bardziej, że obudowa była tylko lakierowana ( wydaje mi się, że był to lakier nitro, jeśli nie to poprawcie mnie), ale po przeczytaniu wątku kolegi zagore1, oraz Twoich zdjęciach Nordmende (nie dosyć, że pięknie odnowiona, to sama skrzynka ma ładny kształt) coraz bardziej zastanawiam się nad politurą, tylko czy w oryginale Beethoveny posiadały politurę?