TELEWIZOREK52 pisze:Witam. Z tego co widać to jest zwęglona płytka pod bezpiecznikiem. Zły kontakt, iskrzyło i wypaliło. Najprościej wyciąć zwęglony kawałek materiału na szerokość trochę większą od przegrzanego styku i wstawić/wkleić nowy kawałek z uprzednio zanitowanym stykiem na Distal. Styk też wypadałoby dorobić nowy i podobne wykonywałem z fosforbrązowych styków pozyskanych ze starego programatora od pralki np Ps663. Ewentualnie po wyczyszczeniu, jak się nie rozpadnie, możesz wykorzystać stary. Ze względu na wyższe napięcie sieci, radziłbym Ci przestawić przełącznik napięć w pozycję 240V. Szkoda że wcześniej nie napisałeś to bym Ci wysłał ładną stalową linkę.
Witam Janku,
Będę musiał zrobić tak jak sugerujesz, Niemcy nie popisali się przy zaprojektowaniu tej części odbiornika, płynie tam dosyć znaczny prąd, jak na tak niewielką powierzchnię styku blaszki z nitem. Wiem, że powinno przełączyć się transformator na 240V, ale u mnie na wsi, w porywach jest 220V, o 230V nie mam co marzyć dlatego trzymam przełącznik na 220V. Co do linki, to nie wiedziałem, że jest spadła, linka nawet nie jest uszkodzona, myślę że na razie założę oryginalną. Powoli odkrywam stan poszczególnych podzespołów, zwłaszcza w zakresie mechaniki - mam tu na myśli kondensator strojenia AM i układ wariometru FM - są naprawdę w bardzo dobrej kondycji.
Nie dobrałem się jeszcze do potencjometrów, ale pokręcając ( chodzą bardzo płynnie) nimi, ich stan mechaniczny jest bardzo dobry, jeśli nie było poprzednio upływności na kondensatorach i nie szła na nie składowa stała myślę, że ścieżka oporowa powinna być w dobrej kondycji. Dzisiaj może usiądę i posprawdzam właśnie potencjometry, na razie jestem sam w złej kondycji, wczoraj byłem u syna i jego dziewczyny właśnie w Wa-wie Janku, na koncercie kolęd Mazowsza i Golców, na Torwarze - koncert był cudowny, wróciłem dzisiaj o 3 rano, no i nic mi się nie chce, żona pojechała do pracy, może trochę się ogarnę i coś porobię przy radyjku.
Pozdrawiam,
Sławek