Ujemny biegun na chassis wzmacniacza- Czy bezpieczny ?

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Triodownik
10...14 postów
10...14 postów

Ujemny biegun na chassis wzmacniacza- Czy bezpieczny ?

Post autor: Triodownik »

Witam, postanowiłem że zabiorę się za swój pierwszy wzmacniacz na lampie.
Mam 10 szt. nowych Elw 100uF do 400V na nakrętkę (z metalową obudową na której ma być biegun ujemny) Czy takie rozwiązanie jest bezpieczne ? jeżeli dajmy na to puszczę biegun ujemny z napięcia ok. 250V DC na obudowę ?
Jakie są dodatkowe aspekty używania takiego kondensatora ?
Awatar użytkownika
przemak
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Ujemny biegun na chassis wzmacniacza- Czy bezpieczny ?

Post autor: przemak »

Nie tyle bezpieczny, co konieczny - tak trzeba zrobić, bez względu na rodzaj zastosowanych kondensatorów.
Triodownik
10...14 postów
10...14 postów

Czyli w każdym wzmacniaczu lampowym biegun ujemny jest koniecznie łączony z jego obudową ?
gustaw353
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: gustaw353 »

Kol. Triodowniku, nie „w każdym wzmacniaczu lampowym biegun ujemny jest koniecznie łączony z jego obudową” - są przypadki gdzie nie jest połączony. W większości przypadków jest połączony „bo musi” (warunek poprawnej pracy układu) a nawet bywa to podyktowane względami bezpieczeństwa.
Temat na długie zimowe wieczory.
Triodownik
10...14 postów
10...14 postów

Okej, dopiero zaczynam przygodę z lampami, i nie chcę żeby komuś przez moją pasję stała się krzywda, wolę znać każdy aspekt połączenia obudowy z układem. :)
Dziękuje za odpowiedzi koledzy :D
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Post autor: painlust »

Ja podejrzewam, ze kolega zaczyna swą przygodę z elektroniką jako taką jak zadaje takie pytania.
Triodownik
10...14 postów
10...14 postów

Nie, spokojnie z elektroniką trochę wspólnego mam ;)
Oczywiście wiem że napięcie DC jest względnie bezpieczne (o ile nie zewrze się naskórkiem obu biegunów). W zasadzie źle określiłem pytanie...
Chodzi mi bardziej o następstwa jakotakiego uszkodzenia wzmacniacza (Np. zerwanie bieguna dodatniego od doprowadzenia kondensatora i zwarcie go w jakiś element układu.)
Oraz o to że na rdzeniach transformatora teoretycznie wystąpi biegun ujemny szyny zasilania a wiadomo że do transformatora głośnikowego wychodzi anoda lampy mocy która ma tam ten swój wyższy woltaż (<200V)
Jestem w drugiej klasie na kierunku technik elektryk i musiałem trochę "liznąć" elektroniki (Co fakt zaczynałem z nią od 7 roku życia z zamiłowania tworząc zaawansowane technicznie układy np. migająca dioda na tranzystorze i rezystorze :wink: ... Z czasem przerodziło się to w coś więcej.)
Na lampach nie mam zbyt wielkiego doświadczenia jedynie VU meter na EM80 sterowany sygnałem z komputera...
Dlatego wolę zapytać niż potem żałować... ;)
Awatar użytkownika
750kV
5...9 postów
5...9 postów

Post autor: 750kV »

Kondensatory wygładzające napięcie anodowe w układach wzmacniaczy akustycznych są (nie zawsze) odseparowane od sieci zasilającej poprzez transformator. Następnym elementem separującym jest transformator głośnikowy, co decydujące o bezpieczeństwie jest w przypadku układów lampowych zasilanych beztransformatorowo. W tych ostatnich masa urządzenia musi być odizolowana od obudowy, zaś gałki potencjometrów wykonane z materiałów nieprzewodzących.
,,Ekspert to człowiek, który przestał myśleć – on wie." - Frank Lloyd Wright