Lampowy wzmacniacz gitarowy - 30W - DIY
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 50...74 posty
Re: Lampowy wzmacniacz gitarowy - 30W - DIY
Zmieniłem kanał Mesa na prawie taki jak zastosowałeś w "Black Altair".
Zamierzam użyć rezystorów 1W i 2W. 2W zastosuje w anodzie, katodzie, korektorze. 1W na siatkach.
Zamierzam przełączać kanały tymi przekaźnikami http://mselektronik.pl/przekaznik-mocy- ... t-pbf.html
Jakie będzie mniej wiecej napięcie na wyjściu z kanałów?
Zamierzam użyć rezystorów 1W i 2W. 2W zastosuje w anodzie, katodzie, korektorze. 1W na siatkach.
Zamierzam przełączać kanały tymi przekaźnikami http://mselektronik.pl/przekaznik-mocy- ... t-pbf.html
Jakie będzie mniej wiecej napięcie na wyjściu z kanałów?
-
- 9375...12499 postów
Bez przesady. Przekaźniki za duże. Rezystory też. Ja używam rezystorów 0,6W i dwusekcyjnych mikroprzekaźników
-
- 500...624 posty
Schemat to dokładny przedwzmacniacz SLO plus standardowa aplikacja EL84 SE.
Dodałem regulację presence z układu mesy DR.Potencjometr 100k liniowy kondensator 3nF.
Dodałem regulację presence z układu mesy DR.Potencjometr 100k liniowy kondensator 3nF.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 50...74 posty
Gdzie używasz 0,6W?painlust pisze:Bez przesady. Przekaźniki za duże. Rezystory też. Ja używam rezystorów 0,6W i dwusekcyjnych mikroprzekaźników
Chyba zostanę przy swoich wartościach bo nie chce znów koszyka składać :F
A co do przekaźnika. Mogę użyć przekaźników sygnałowych 1A na stykach?
Dzięki wielkiegrabel pisze:Schemat to dokładny przedwzmacniacz SLO plus standardowa aplikacja EL84 SE.
-
- 9375...12499 postów
Cały preamp buduję z rezystorów 0,6W. Rezystory 1W stosuję w filtrach zasilacza i tylko tam. Oczywiście w filtrach dla premapu. A co do przekaźników... człowieku o jakich prądach ty mówisz w przypadku sygnału audio?
-
- 500...624 posty
Zastosuj takie przekażniki http://amptone.pl/p/296/1966/przekaznik ... zniki.html
-
- 50...74 posty
Na szybko zrobiłem pcb zasilacza i kanału Clean.
Ostatnio zmieniony śr, 6 stycznia 2016, 20:12 przez kronikary, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- 1875...2499 postów
Kolega napisal wczesniej, ze ma wiecej doswiadczenia z PCB
Sugeruje jednak, za Painlustem, by zrobic w pajaku/turretach, bo srednio wygladaja te Twoje PCB...

Pozdr,
-Tomek Drabas
________
"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-Tomek Drabas
________
"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-
- 9375...12499 postów
Widzę, że kolega usunął te PCB... Nie wiem co na nich było ale jak się nie ma projektu poprawnego zasilacza to jak można zrobić poprawne PCB?
-
- 50...74 posty
Pcb zasilania zrobilem dla siebie, tylko po to zeby zboaczyc jak będzie z się z wymiarami. Tak to wygląda:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 1875...2499 postów
To od poczatku (i dalej trwam z moimi uwagami wczesniej):
1/ ulozenie elementow dosc ekstrawaganckie zwazywszy, ze miejsca masz pod dostatkiem
2/ maly mostek moze nie dac rady, szczegolnie w SMD, dla prostowania wysokiego napiecia. 4 diody wiele wiecej miejsca nie zajmuja. Albo mostek jaki masz do prostowania zarzenia.
3/ po co 6V3/0V oraz 3V3/3V3 osobno? Wszak ida do ~/~ mostka?
4/ obroc C49 (?) o 270 stopni (zgodnie z wskazowkami zegara) -- z (+) mostka prosto do kondensatora
5/ powodzenia w lutowaniu standby4 i standby2. Pytanie bonusowe -- po kiego grzyba rozlaczanie GND?
6/ kilometrowe sciezki do wyjsc wysokiego napiecia -- ladnie bedzie sialo
7/ po co osobne wyjscia power? Wszystkie punkty zasilania mozna zmiescic w jednej zlaczce -- wszak roznice potencjalow miedzy nimi nie beda az tak wielkie. Jesli juz chcesz osobne to podwojne zlaczki wystarcza.
8/ do czego podlaczysz GND? Nie masz do niego zlaczki (chyba, ze slepy jestem).
9/ nie ma potrzeby bocznikowania elektrolitow kondensatorami stalymi
10/ plytka bedzie 'lezala' w chassis? Gdzie sa miejsca na srubki mocujace?
1/ ulozenie elementow dosc ekstrawaganckie zwazywszy, ze miejsca masz pod dostatkiem
2/ maly mostek moze nie dac rady, szczegolnie w SMD, dla prostowania wysokiego napiecia. 4 diody wiele wiecej miejsca nie zajmuja. Albo mostek jaki masz do prostowania zarzenia.
3/ po co 6V3/0V oraz 3V3/3V3 osobno? Wszak ida do ~/~ mostka?
4/ obroc C49 (?) o 270 stopni (zgodnie z wskazowkami zegara) -- z (+) mostka prosto do kondensatora
5/ powodzenia w lutowaniu standby4 i standby2. Pytanie bonusowe -- po kiego grzyba rozlaczanie GND?
6/ kilometrowe sciezki do wyjsc wysokiego napiecia -- ladnie bedzie sialo
7/ po co osobne wyjscia power? Wszystkie punkty zasilania mozna zmiescic w jednej zlaczce -- wszak roznice potencjalow miedzy nimi nie beda az tak wielkie. Jesli juz chcesz osobne to podwojne zlaczki wystarcza.
8/ do czego podlaczysz GND? Nie masz do niego zlaczki (chyba, ze slepy jestem).
9/ nie ma potrzeby bocznikowania elektrolitow kondensatorami stalymi
10/ plytka bedzie 'lezala' w chassis? Gdzie sa miejsca na srubki mocujace?
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-
- 625...1249 postów
Wykonywałeś już kiedyś jakieś pcb wg własnych projektów ? Bo wygląda, że ta którą zaprezentowałeś będzie wisiała w powietrzu na przewodach. Wypadałoby przewidzieć jakieś otwory na śrubki. A te ścieżki w kształcie "hakenkrojca" to specjalnie ? 

pozdrawiam
-
- 50...74 posty
Jak mówiłem. PCB zrobiłem w celu sprawdzenia wymiarów płytki.
1. Miejsca nie mam tak dużo, bo jeśli wszystko się uda to będzie max.5 płytek - zasilanie,przekaźniki,clean,crunch,lead
2. Mostek 1A 1000V jeśli dobrze pamiętam. Dla żarzenia lamp 3A.
3. Pod te piny podłączam trafo i lampy
4. Fakt, umknęło mi to
5. Nie widzę problemu w lutowaniu
6. Wcześniej były krótsze, ale wolałem żeby wyjścia PWR były po prawej stronie.
8. Na razie nigdzie tego nie dodałem. Będę podłączał pod STANDBY
10. Otwory dodam potem o ile użyje tego zasilania w projekcie
W sumie to najbardziej obawiam się syfów na zasilaniu anod. Prowadzić to wszystko przewodami może mi narobić problemów.
R55 podłączony pod 3,3V-
1. Miejsca nie mam tak dużo, bo jeśli wszystko się uda to będzie max.5 płytek - zasilanie,przekaźniki,clean,crunch,lead
2. Mostek 1A 1000V jeśli dobrze pamiętam. Dla żarzenia lamp 3A.
3. Pod te piny podłączam trafo i lampy
4. Fakt, umknęło mi to
5. Nie widzę problemu w lutowaniu
6. Wcześniej były krótsze, ale wolałem żeby wyjścia PWR były po prawej stronie.
8. Na razie nigdzie tego nie dodałem. Będę podłączał pod STANDBY
10. Otwory dodam potem o ile użyje tego zasilania w projekcie
W sumie to najbardziej obawiam się syfów na zasilaniu anod. Prowadzić to wszystko przewodami może mi narobić problemów.
R55 podłączony pod 3,3V-
Otwory dodam potem o ile użyje tego zasilania w projekcie.Kazimierz pisze:Wykonywałeś już kiedyś jakieś pcb wg własnych projektów ? Bo wygląda, że ta którą zaprezentowałeś będzie wisiała w powietrzu na przewodach. Wypadałoby przewidzieć jakieś otwory na śrubki.
Tak, nawet podświetliłemKazimierz pisze:A te ścieżki w kształcie "hakenkrojca" to specjalnie ?![]()

-
- 375...499 postów
Najbardziej podoba mi się R66 połączony z kosmosem 
Według mnie kolega podszedł do projektowania płytki zbyt artystycznie a za mało technicznie
Proponuje najpierw ułożyć elementy tak by zajmowały jak najmniej miejsca na płytce a później bawić się prowadzeniem ścieżek, dzięki temu najłatwiej znaleźć najlepszy kompromis miedzy długością połączeń a rozmieszczeniem elementów.
Dodam jeszcze ze czasem dobrze jest spróbować zrobić coś zupełnie odwrotnie niż na początku planowaliśmy, czyli na przykład jak w rozmyśle chcieliśmy mieć wejścia z lewej strony może się okazać że od prawej wszystko da się korzystniej ustawić.
Powodzenia kolego!

Według mnie kolega podszedł do projektowania płytki zbyt artystycznie a za mało technicznie

Proponuje najpierw ułożyć elementy tak by zajmowały jak najmniej miejsca na płytce a później bawić się prowadzeniem ścieżek, dzięki temu najłatwiej znaleźć najlepszy kompromis miedzy długością połączeń a rozmieszczeniem elementów.
Dodam jeszcze ze czasem dobrze jest spróbować zrobić coś zupełnie odwrotnie niż na początku planowaliśmy, czyli na przykład jak w rozmyśle chcieliśmy mieć wejścia z lewej strony może się okazać że od prawej wszystko da się korzystniej ustawić.
Powodzenia kolego!
Ω µ Π φ α β ε ω
-
- 50...74 posty
R55 jest podłączony z 3,3V-. Wspomniałem o tym w poprzednim pościematmax426 pisze:Najbardziej podoba mi się R66 połączony z kosmosem![]()