Witam Kolegów.Sprawiłem sobie prezent na koniec roku i muszę sie pochwalić.Telefunken Opus 2650 w pieknym stanie .Gra na AM ale tępy na M i KW.Na FM cichutko szumi i oko nie reaguje.
Od czego zacząć?Nie grzebany na szczęście.To hybryda a końcówka na germanach.Gra jak lampa.Miękko i b.przyjemnie jednak pracy sporo.Wielki grzmot i bardzo mnie zachwycił.To mój pierwszy full stereo z lampowym dekoderem.
Byłbym wdzięczny za wszelkie info od kolegów posiadających takie cudo.
Komara i Wojtka Tarasa zapraszam na macanko ale gdy sobie poradzę.
Pozdrawiam życząc Dosiego Roku i samych "volltreffer" w Roku Nowym.
Tomasz
PS Przy okazji tez się pochwale co prawda tranzystorowcami ale top klasse.Po prawie 6 latach polowania zdobyłem przewspaniały receiver f-my Graetz Profi Studio 306( z kaseciakiem).Potężny kloc o pięknym designie i świetnym brzmieniu.Życzę Wam takiego.Sporo w necie.Ostatnio był piękny szary bez magnetofonu i poszedł za śmieszne pieniądze bo mniej niż 150 zł a bije na głowę wszelkie wypasy b.drogie.
Tomasz
Telefunken Opus 2650
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 1875...2499 postów
-
- 25...49 postów
Re: Telefunken Opus 2650
Gratulacje! Świetny nabytek. Czy możesz sprecyzować:
1) Zaczął bym od schematu. Postaraj się o schemat.
2) Następnie sprawdzenie wszystkich lamp na emisję itp.
3) sprawdzenie wszystkich napięć wdł. schematu
To tyle na początek. Póżniej wymiana kondensatorów.....
Pozdrawiam.
AM = M i KWGra na AM ale tępy na M i KW.

1) Zaczął bym od schematu. Postaraj się o schemat.
2) Następnie sprawdzenie wszystkich lamp na emisję itp.
3) sprawdzenie wszystkich napięć wdł. schematu
To tyle na początek. Póżniej wymiana kondensatorów.....
Pozdrawiam.
-
- 1875...2499 postów
Dzieęi Krzyhoo.Stan rceivera dobry +.Na pudlo jednak położę nowy fornir bo za jasny a wolę ciemniejsze.Stary zabytkowy kurz kikudziesiecioletni zostal odessany,wsio przetrysniete Kontakt PR.2 zastałe potki potraktowane lutownica gazową az 5 razy zanim ruszyły!.Gra bosko ale do wymiany kilka kondensatorów we wzmacniaczu .Jest na germanach AD149 i gra lampowo!
Wszystko sie uruchomiło.1967 rok!Więc niedługo 50-ka stuknie.
Lamp nie mierzylem bo nie było potrzeby!
Pozdrawiam Tomasz
PS Z mej wielkie kolekcji ten jest No 1!!!
Życzę Wam abyście zdobyli,Model 2430 lampowy 1964 rok ,późniejszy 2550 tez full lampa na EL95 a mój hybryda ,Może i lepiej.
Tomasz
Wszystko sie uruchomiło.1967 rok!Więc niedługo 50-ka stuknie.
Lamp nie mierzylem bo nie było potrzeby!
Pozdrawiam Tomasz
PS Z mej wielkie kolekcji ten jest No 1!!!
Życzę Wam abyście zdobyli,Model 2430 lampowy 1964 rok ,późniejszy 2550 tez full lampa na EL95 a mój hybryda ,Może i lepiej.
Tomasz
-
- 625...1249 postów
Witam Cię Tomaszu !
Zdrowia i pogody ducha życzę w Nowym Roku dla Ciebie i całej rodziny.
Co do fornirowania skrzynki to ja bym się chwilę wstrzymał . Jeśli nie ma ubytków to trzeba spróbować chemicznie usunąć stare lakiery i zobaczyć jak to wygląda . Zawsze można pobejcować na ciemno, a jak już nic nie wyjdzie to i tak pozostaje możliwość położenia nowego forniru.
Ponieważ europa zabroniła nam używania dobrego scansolu do usuwania lakierów to ja ostatnio kupuję w sklepie motoryzacyjnym lub dobrym chemicznym środek do czyszczenia komór lakierniczych i pistoletów lakierniczych . Schodzą nawet lakiery poliestrowe z lat sześćdziesiątych.
Jak jesteś zainteresowany to zobaczę jutro w garażu pełną nazwę tego specyfiku i dam Ci znać.
Ja trochę dłubię ,uruchomiłem swojego Alwaysa jak to pokazałem na forum , jakieś dwa radia klientów , no i mam rozgrzebaną aktualnie Stolicę klienta w której jestem na etapie dorabiania redukcji napięcia , no bo trafo Stolicy było na 220V , a u nas jest regularnie 235 V , a to trochę za dużo.
Pozdrawiam Edward
Zdrowia i pogody ducha życzę w Nowym Roku dla Ciebie i całej rodziny.
Co do fornirowania skrzynki to ja bym się chwilę wstrzymał . Jeśli nie ma ubytków to trzeba spróbować chemicznie usunąć stare lakiery i zobaczyć jak to wygląda . Zawsze można pobejcować na ciemno, a jak już nic nie wyjdzie to i tak pozostaje możliwość położenia nowego forniru.
Ponieważ europa zabroniła nam używania dobrego scansolu do usuwania lakierów to ja ostatnio kupuję w sklepie motoryzacyjnym lub dobrym chemicznym środek do czyszczenia komór lakierniczych i pistoletów lakierniczych . Schodzą nawet lakiery poliestrowe z lat sześćdziesiątych.
Jak jesteś zainteresowany to zobaczę jutro w garażu pełną nazwę tego specyfiku i dam Ci znać.
Ja trochę dłubię ,uruchomiłem swojego Alwaysa jak to pokazałem na forum , jakieś dwa radia klientów , no i mam rozgrzebaną aktualnie Stolicę klienta w której jestem na etapie dorabiania redukcji napięcia , no bo trafo Stolicy było na 220V , a u nas jest regularnie 235 V , a to trochę za dużo.
Pozdrawiam Edward
-
- 1875...2499 postów
Witaj Eddy.Dzieki za info nt chemii.Jak możesz to podaj nazwe.Fornir pomimo wgniotów w stanie dobrym.Wgnioty spróbuje żelazkiem odprasować co czasami działa.
Pozdrawiam Tomasz
PS Ja mam sztywne 237 i to jest problem V w sieci a jak Ty 225 to głowy bym sobie nie zawracał.
Sorry nie doczytałem uważnie.235 to tez problemem.
Pozdrawiam Tomasz
PS Ja mam sztywne 237 i to jest problem V w sieci a jak Ty 225 to głowy bym sobie nie zawracał.
Sorry nie doczytałem uważnie.235 to tez problemem.
-
- 1875...2499 postów
Prace trwaja.Wymieniłem wszystkie kondensatory elektrolityczne w przedwzmacniaczu oraz wzmacniaczu i selenowe mostki.Kądziorki zbieranina ale głownie Frako.2 małe sprzęgające 2uF/35 V wyschniete a pozostałe tez nie nówka nie śmigana.Bardzo ciekawe stojące 50 uF /3 V.Pierwszy raz takie spotkałem.No i teraz jest czego posłuchać.Jak dojechało grało tylko na jednym kanale a basik był watły.
Tomaszi
Tomaszi