Witam
mam problem z trymerami-brak styku między warstewką srebra i śrubą regulacyjną. Próbowałem wypełnić to grafitem z miękkiego ołówka, ale pomogło tylko na krótko. Czy ma ktoś dobry patent i mógłby się podzielić?
Jasiu Sz.
To jest klej dwuskladnikowy na bazie srebra, nie tak latwo zniszczyc.
Sa tez inne preparaty, farba termoutrwaldzalna przewodzaca na bazie wegla ale w malych ilosciach nie do dostania, dlatego nie pisalem o takich egzotykach.
Wymienic na nowe zawsze mozna, tyle tylko ze nie zawsze o to chodzi!
Alek pisze:Ależ Tomku- nic prostszego-zaopatrzę Cie w odpowiednie glinki kaolinowe, odczynniki itp. a Ty nam wypalisz stosowne trymery :)
Jeszcze kogoś kto umie robić formy. Bo pomysł niezły jest - trymery są jedną z reudniejszych rzeczy w naprawie, a współczesne z reguły mechanicznie nie pasują.
Ja lutowałem połączenie śruby na sprężystej blaszcze z metalizacja w polskich miniaturowych trymerkach w radiach tranzystorowych z początku lat 80-tych. I było to skuteczne rozwiązanie.
Dzięki za porady, prawdę mówiąc, gdy pisałem to pytanie, miałem na myśli odtworzenie zasiarczonej?utlenionej? warstewki srebra. Sposób z klejem przewodzącym jest chyba najskuteczniejszy, najprostsze sposoby czasem najtrudniej przychodzą do głowy
Pozdrawiam
Jasiu Sz.