Witam.
Takie radyjko zagościło niedawno u mnie. Skrzynka jest już poddawana renowacji, a w międzyczasie staram się uruchomić przynajmniej wzmacniacz m.cz.
Odbiornik ten jest zbudowany na lampach:
E447 E424N E447 E444 E453 i prostowniczej 1561.
Żadna z lamp nie zachowała się na chassis. Wygląda na to, że w czasach kiedy ktoś próbował przeprowadzać zaprawy był już problem ze zdobyciem tych lamp Philipsa, ponieważ wsadzone są 3 podstawki bocznostykowe.. Schemat mam, ale coś ciężko mi na razie ustalić w którym miejscu była jaka lampa. Trochę prześledziłem sobie cały układ i wychodzi na to, że E447 mogła zostać zastąpiona przez AF7 po zamianie podstawki właśnie.
Jakie jeszcze z tych lamp ktoś mógł zamienić na bocznostykowe odpowiedniki?
Zanim uruchomię to radio, może minąć sporo czasu, bo ta seria nie jest tania i u nas stosunkowo trudno dostępna.....
Pozdrawiam.
FSW Radione 1934 r.
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 625...1249 postów
-
- moderator
Re: FSW Radione 1934 r.
E447 to raczej AF3, to selektoda była. E424N →AC2. E453 →AL4 (nie odpowiednik, ale popularna i pasuje). E444 nie ma odpowiednika, bywała zastępowana ABC1, bo zasadniczo nie było lampy typu dioda +tetroda/pentoda serii A. 1561 →AZ4 (na pewno taka silna?)
Te lampy są łatwo dostępne, ale fakt - nie tanie, na Ebayu wszystkie praktycznie do kupienia od ręki. Popularniejsze odpowiedniki Telefunkena to RENS1294 (E447), RENS1254 (E444), RENS1374d (E453), 1561 →RGN2004.
Te lampy są łatwo dostępne, ale fakt - nie tanie, na Ebayu wszystkie praktycznie do kupienia od ręki. Popularniejsze odpowiedniki Telefunkena to RENS1294 (E447), RENS1254 (E444), RENS1374d (E453), 1561 →RGN2004.
-
- 625...1249 postów
Dziękuję. Faktycznie na Ebay są te lampy, trochę dolarów trzeba wydać. Chyba pozostawię już te zmiany i zdecyduję się na popularniejsze lampy.
-
- 625...1249 postów
Udało mi się zdobyć dwie lampy, które będą użyte przy uruchamianiu.
Jedna to NE43, lampa mocy, a druga to RENS1294 Telefunken. Będzie tylko drobny problem ze zdobyciem podstawek. Jak nie uda się znaleźć, to wykonam sam na kawałku tekstolitu.
Chassis zostało już pomalowane na czarno jak w oryginale. Trochę połączeń pod spodem zostało już przywróconych. W najbliższym czasie postaram się włączyć sam transformator bez lamp, sprawdzić napięcia. A potem wartości rezystorów, gotowanie zużytych kondensatorów w parafinie i posłuchanie brumu m.cz.
Co oznacza "Bi" na przedwojennych lampach Telefunkena?
Jedna to NE43, lampa mocy, a druga to RENS1294 Telefunken. Będzie tylko drobny problem ze zdobyciem podstawek. Jak nie uda się znaleźć, to wykonam sam na kawałku tekstolitu.
Chassis zostało już pomalowane na czarno jak w oryginale. Trochę połączeń pod spodem zostało już przywróconych. W najbliższym czasie postaram się włączyć sam transformator bez lamp, sprawdzić napięcia. A potem wartości rezystorów, gotowanie zużytych kondensatorów w parafinie i posłuchanie brumu m.cz.

Co oznacza "Bi" na przedwojennych lampach Telefunkena?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- moderator
Bifilarne zwinięcie drucika podgrzewającego katodę, co miało minimalizować przydźwięk od żarzenia.
-
- 625...1249 postów
Posuwają się prace do przodu, jednak pojawił się problem z gałkami. U mnie nie ma ani jednej. Gałki takie można dorobić, jednak nie mam żadnego przykładu jak one wyglądały oprócz mało wyraźnych zdjęć w internecie. Jeżeli ktoś ma radio posiadające podobne gałki, to prosiłbym o zdjęcie.
-
- 625...1249 postów
Powróciłem do renowacji tego odbiornika. Po wielkich trudach udało mi się odkleić starannie przyklejoną płytę trzymającą tkaninę głośnikową. Zastanawiam się teraz czego użyć, bo z tamtej pozostały tylko strzępki. Podstawki zrobiłem sam, a właściwie przerobiłem posiadane przeze mnie popularniejsze typy. Na przykład do takiej lampy NE43 Sator musiałem starannie odmierzyć rozstaw otworów, i przenieść na tekstolit. Mam tylko pytanie. Czy w tym układzie mogę na razie zastąpić E424N lampą PC96 z odpowiednio dobranym rezystorem dla napięcia żarzenia, a lampę RENS1254 lampą ABC1? Wolałbym zastosować takie typy, jakie posiadam.
Najlepiej podjąć taką decyzję teraz, bo w związku z tym, że jak pisałem wcześniej, pomalowałem chassis na czarno proszkowo (stan był prawie tragiczny, wszędzie korozja) to czeka mnie montaż wszystkiego od początku, oczywiście wedle sporządzonej wcześniej dokładnej dokumentacji.
Najlepiej podjąć taką decyzję teraz, bo w związku z tym, że jak pisałem wcześniej, pomalowałem chassis na czarno proszkowo (stan był prawie tragiczny, wszędzie korozja) to czeka mnie montaż wszystkiego od początku, oczywiście wedle sporządzonej wcześniej dokładnej dokumentacji.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- moderator
PC96 się nie nadaje, ma bardzo duże wzmocnienia (200), a E424 ma jak nazwa mówi tak z 10 razy mniejsze - 24. Jak z serii P to to już lepiej PC92 która ma µ ok. 70, albo poszukać czegoś miniaturowego z bardziej pasującymi parametrami na USAńskim EBAYu - to są ichnie śmieciówki do kupienia po dolarze. ABC1 zamiast RENS1254 od biedy da się zastąpić, ale RENS1254 to tetroda, wzmocnienie części m.cz. na ABC1 będzie mniejsze. RENS1254/E444 jest łatwa do kupienia, choć nie tania, W razie czego mogę jedną DS4100 (odpowiednik Tungsrama poratować)