Przezwojenie transformatora

Informacje o pracy i zleceniach związanych z tematyką forum.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

dharma123
100...124 posty
100...124 posty

Przezwojenie transformatora

Post autor: dharma123 »

Witam, czy ktoś z forumowiczow podjął by się przezwojenia transformatora toroidalnego 200VA od halogenów na transformator o parametrach: 200V-0.5A 2x6.3V-2x8A? Transformator mógł bym dostarczyć bez uzwojenia wtórnego lub w całości. Oferty proszę na PW a pytania można w wątku.
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Re: Przezwojenie transformatora

Post autor: cirrostrato »

Nie sadzę aby ktoś z kolegów posiadał nawijarkę do toroidów ale gdybym ja się podjął (nie mam możliwości) to wolał bym nawijać od zera a nie, w razie problemów i reklamacji, zastanawiać się w przyszłości czy np. zwarcie powstało w istniejącym uzwojeniu pierwotnym czy w moich motaniach. Zakup toroida 200-300W o tyle ciekawy, że obecnie używki 12V nadzwyczaj tanie (mam trochę z demontażu halogenów) ale przezwojenie (do tego wykonane budżetowo) problematyczne.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

Post autor: Piotr »

Nie przewija się toroidów. To raczej nieopłacalne.
saico

Post autor: saico »

Co najwyżej szukaj toroida 230/115V i na nim dowiń potrzebne uzwojenie żarzenia jakieś 2 x 45 zwoi odpowiednio grubym drutem. Da się bo sam tak zrobiłem, tylko ze 100W. Trzeba sobie zrobić "krążek" który przekłada się przez rdzeń, nawija na niego drut a potem odwija na toroida. Zasada jest taka sama jak w nawijarce do toroidów - są filmy na youtube. Jest trochę zabawy, ale satysfakcja gwarantowana. Co do anodowego, to konieczny byłby powielacz x2.
ODPOWIEDZ