Zagadka - co to jest? :)
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- moderator
Zagadka - co to jest? :)
No właśnie - co to jest i jak działa. Taka mała zagadka na koniec dnia 

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 1250...1874 posty
Re: Zagadka - co to jest? :)
Jakiś fajny, stary arcotron
Działa ta lampka?
Chociaż jak się patrzę na trzonek to mam wrażenie że jest jednak znacznie nowsza.

Chociaż jak się patrzę na trzonek to mam wrażenie że jest jednak znacznie nowsza.
-
- moderator
Nie, nie jest to Arcotron, jest od niej prawie dziesięć lat starsza. Jeszcze nie wiem, czy działa, trochę się boję sprawdzać.
-
- 1250...1874 posty
No to nie wiem
Ale lampka bardzo interesująca.

-
- 1250...1874 posty
Wygląda jak dioda Fleminga w dość "nowoczesnym" wykonaniu.
-
- 25...49 postów
Panie i Panowie! Naprawde nikt nie poznaje Welsh Peanut Tube? 

-
- moderator
Brawo! Wygrał pan metr sznurka do snopowiązałki 
Dokładnie to - WT501
Lampa co do zasady działania podobna do Arcotrona, ten oplot to zewnętrzna "siatka". Wewnątrz jest katoda w postaci "podkówki" z drutu, jak w żarówce, i anoda w postaci pręta wewnątrz tej podkówki. Jest to lampa miękka, gazowana, przystosowana do pracy przy napięciu anody 16 ÷ 22.5V. Będę musiał ją pomierzyć, jestem ciekawy jej osiągów, czy to w ogóle ma szanse działać. Miała być używana jako detektor, choć nie wiem na jakiej zasadzie detekcja ma zachodzić.

Dokładnie to - WT501
Lampa co do zasady działania podobna do Arcotrona, ten oplot to zewnętrzna "siatka". Wewnątrz jest katoda w postaci "podkówki" z drutu, jak w żarówce, i anoda w postaci pręta wewnątrz tej podkówki. Jest to lampa miękka, gazowana, przystosowana do pracy przy napięciu anody 16 ÷ 22.5V. Będę musiał ją pomierzyć, jestem ciekawy jej osiągów, czy to w ogóle ma szanse działać. Miała być używana jako detektor, choć nie wiem na jakiej zasadzie detekcja ma zachodzić.
-
- 25...49 postów
Caly metr?! Kurcze, dziekuje w imieniu rewolucji!
Mike, http://uv201.com/Tube_Pages/welsh_peanut.htm twierdzi ze nie bardzo miala szanse dzialac. Chyba, ze jako dioda. Thyne zignorowal ja zupelnie.
Masz do niej oryginalna podstawke? Moja siedzi w podstawce od electrad tube. Podobny okres i zastosowanie.
Mike, http://uv201.com/Tube_Pages/welsh_peanut.htm twierdzi ze nie bardzo miala szanse dzialac. Chyba, ze jako dioda. Thyne zignorowal ja zupelnie.
Masz do niej oryginalna podstawke? Moja siedzi w podstawce od electrad tube. Podobny okres i zastosowanie.