Wzmacniacz na 6P1P - prośba

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

amper6
50...74 posty
50...74 posty

Re: Wzmacniacz na 6P1P - prośba

Post autor: amper6 »

toorop333 pisze: Wzmacniacz zbuduję najpierw w wersji z 6N2P + 6P1P, które to lampki posiadam na stanie. Jeśli okaże się wart inwestowania dalej to zbuduję wersję na 6V6 - gdzie para lamp mocy do tego projektu kosztuje najmarniej 120 zł ( sklep, lampy nowej produkcji ).
Przy okazji mam pytanie dotyczące namiarów na forumowiczów którzy robią transformatory. Czytałem sporo postów na forum i wychwyciłem wtedy już kilka osób które pisały że wykonują transformatory na zamówieni. Czy możecie polecić kogoś z forum do kogo można się zgłosić w tej sprawie? Może są też forumowicze którzy sprzedają lampy nowej produkcji taniej niż w sklepach?
Zaproponowałem koledze rodzime TG tylko dlatego, że ja nie słyszę różnicy między nimi a TG5/001, których użycie zasugerował kol. Thomas von'Zig. Podczas wstępnego uruchamiania 6P1P/6N2P użyłem właśnie TG2,5-1 a potem we wzmacniaczy końcowym TG5/001. Niestety bez konkretnych pomiarów nie jestem w stanie wychwycić różnicy a na moje "ałdjofilskie" ucho nadepnął wiadomo kto. A co do użycie 6V6 jako lamp końcowych, ekhm, możesz się też posiłkować 6P6S, które pin w pin zastępują 6V6, a które są tańsze.
kyller
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: kyller »

toorop333 pisze:Oczywiście, że chcę zrobić wzmacniacz który będzie grał na wysokim poziomie dysponując przy tym mocą która napędzi 4-Ohm'owe kolumny podstawkowe.
Nie napisałem przecież, że będą to trafa docelowe ale jeśli je już mam to dlaczego nie uruchomić wzmacniacza na nich zanim zamówię właściwe? Wiadomo przecież że porządne trafa do układów lampowych kosztują sporo, często przekraczając wartość wszystkich pozostałych elementów.
Wzmacniacz zbuduję najpierw w wersji z 6N2P + 6P1P, które to lampki posiadam na stanie. Jeśli okaże się wart inwestowania dalej to zbuduję wersję na 6V6 - gdzie para lamp mocy do tego projektu kosztuje najmarniej 120 zł ( sklep, lampy nowej produkcji ).
/.../
Witam
Czyli tak naprawde chcesz zbudowac dwa wzmacniacze :-))) bo nawet chassis bedziesz mial inne.
A co do lamp to zapewniam cie ze stare sa lepszej jakosci niz te nowo produkowane. Para radzieckich 6p6s to 50 zlotych.
Zastanow sie nad wzmacniaczem PP transformatory beda tansze , pradu zezre mniej a moc wyjsciowa bedzie wyzsza. Byl artykul w EP z wzmacniaczem z 6p1p w koncowce mocy bodajrze autorstwa Futrzaczka.
toorop333
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: toorop333 »

Rozrysowałem PCB do tego projektu. Trochę trudniej jest w przypadku 6P1P. Jakby ktoś mógł prześledzić czy wszystko jest w porządku, nie bardzo wiem co zrobić z 3 pinem 6P1P, czy go zostawić tak jak jest "w powietrzu"?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.