Zakupiłem w ostatnim czasie aż 3 kamery profesjonalne JVC KY-1900E, każda oparta na 3 lampach analizujących typu saticon.
Jedna pięknie działa, dwie pozostałe mają defekty. Jedna zachowuje się, jakby nie działała jej jedna lampa - obraz jest czerwono-niebieski. Nie pomagają regulacje peerkami na płytce, kompletny brak reakcji PR od koloru zielonego - zatem zapewne lampa jest uszkodzona? W wolnym czasie spróbuję się dostać do lamp i odczytać oznaczenia, może są jeszcze dostępne, w co bardzo wątpię. Chyba, że myślę źle - czy każda lampa jest osobno od innego koloru, czy to jakiś filtr odpowiada za przesyłanie obrazu w kolorze, i te lampy są zamienne? Po dostaniu się do środka, zauważyłem, że na każdej z lamp jest inne oznaczenie - ICK 15 320A, ICK 15 320B, ICK 15 320C - czyli nie mogę ich zamieniać miejscami?
Druga kamera działa, lecz ma defekt widoczny na zdjęciu, i o to chciałem zapytać - czy to jest silne wypalenie jednej z lamp, czy możliwe, że gdzieś po drodze, na soczewkach osiadł paproch?