JVC KY-1900E - wypalenie jednej z lamp?

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
daniel22
250...374 postów
250...374 postów

JVC KY-1900E - wypalenie jednej z lamp?

Post autor: daniel22 »

Witam!

Zakupiłem w ostatnim czasie aż 3 kamery profesjonalne JVC KY-1900E, każda oparta na 3 lampach analizujących typu saticon.

Jedna pięknie działa, dwie pozostałe mają defekty. Jedna zachowuje się, jakby nie działała jej jedna lampa - obraz jest czerwono-niebieski. Nie pomagają regulacje peerkami na płytce, kompletny brak reakcji PR od koloru zielonego - zatem zapewne lampa jest uszkodzona? W wolnym czasie spróbuję się dostać do lamp i odczytać oznaczenia, może są jeszcze dostępne, w co bardzo wątpię. Chyba, że myślę źle - czy każda lampa jest osobno od innego koloru, czy to jakiś filtr odpowiada za przesyłanie obrazu w kolorze, i te lampy są zamienne? Po dostaniu się do środka, zauważyłem, że na każdej z lamp jest inne oznaczenie - ICK 15 320A, ICK 15 320B, ICK 15 320C - czyli nie mogę ich zamieniać miejscami?

Druga kamera działa, lecz ma defekt widoczny na zdjęciu, i o to chciałem zapytać - czy to jest silne wypalenie jednej z lamp, czy możliwe, że gdzieś po drodze, na soczewkach osiadł paproch?

Obrazek
Awatar użytkownika
daniel22
250...374 postów
250...374 postów

Re: JVC KY-1900E - wypalenie jednej z lamp?

Znalazłem instrukcję i dane techniczne tej kamery.

Obrazek

Z moją beznadziejną znajomością niemieckiego wydedukowałem, że model lampy używanej w kamerze to h-4101 saticon. Czy dobrze myślę? Mogę zamienić miejscami te lampy i kamera dalej będzie działać i przesyłać poprawny obraz? Zaświeciłem w otwór obiektywu latarką - za pomocą specjalnych luster i soczewek na każdej z lamp pojawił się obraz czerwony, zielony i niebieski. Więc jeśli dobrze myślę, mogę przełożyć z drugiej kamery lampy i złożyć jedną sprawną. Mam rację? Nie chcę rozmontowywać kamery nie wiedząc tego, dostanie się do lamp wymaga praktycznie rozłożenia całego sprzętu na części pierwsze i prawdopodobnie naruszenia komory kamery, a wtedy o osadzenie się kurzu na soczewkach już łatwo.

Tutaj podobny system oparty na tych 3 saticonach:

http://pro.jvc.com/prof/attributes/spec ... ture_id=03
Awatar użytkownika
daniel22
250...374 postów
250...374 postów

Re: JVC KY-1900E - wypalenie jednej z lamp?

Poradziłem sobie, temat jest do zamknięcia.

Zaryzykowałem i rozebrałem obie uszkodzone kamery. Lampy są wymienne, za kolor odpowiadają odpowiednie filtry, zatem można je nawet zamieniać miejscami. Przełożyłem sprawną lampę do kamery z wypaleniem na zielonej. Po przełożeniu lampy trzeba ją jeszcze wyregulować odpowiednimi śrubkami, które odpowiadają za jej położenie - lewa obrót dookoła, prawa - pozycja bliżej soczewki, i dalej soczewki. Piszę na przyszłość, jeśli ktoś będzie miał ten sam problem.

Ujęcie z kamery po wyregulowaniu.

Obrazek