Lampy elektronowe - warunki przechowywania
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Lampy elektronowe - warunki przechowywania
Mam pytanie odnośnie warunków przechowywania lamp. Otóż czy ujemne temperatury mogą mieć na nie negatywny wpływ? Muszę kilkaset lamp wynieść na balkon z powodu braku miejsca. Będą w kartonie i indywidualnych pudełkach a całość planuję owinąć folią przed wilgocią.
-
- moderator
Re: Lampy elektronowe - warunki przechowywania
Folia to za mało. Jak to będą zwykłe nowale czy heptale to najwyżej zejdą im napisy i zaśniedzieją nóżki. Ale lampy z klejonym cokołem potrafią od wilgoci stracić miedziane wyprowadzenia z bańki co cokołu, a metalizacja (np z lamp typu AF7) odpada płatami.
Miałem na myśli obawy raczej o wewnętrzną strukturę lampy wystawioną na mróz, czy nie wystąpią groźne naprężenia jak to ma miejsce na przykładzie linii energetycznej w zimę. No cóż będę szukał innego wyjścia... mam pytanie poboczne, czym czyścić i zarazem zakonserwować (najlepiej jednym preparatem) cokoły lamp octal, które już "złapały" zieloną śniedź?
-
- 3125...6249 postów
Witam
Szkło nie powinno ulec uszkodzeniu przy niskich temperaturach. Lampy takie jak E88CC, ECC88, PCC88, ECC84, PCC84 były eksploatowane we wzmacniaczach antenowych narażonych na działanie niskich i wysokich temperatur. Lampy pracujące w radiostacjach wojskowych przewoźnych i lotniczych były narażone na działanie jeszcze mniejszych temperatur.
Szkło nie powinno ulec uszkodzeniu przy niskich temperaturach. Lampy takie jak E88CC, ECC88, PCC88, ECC84, PCC84 były eksploatowane we wzmacniaczach antenowych narażonych na działanie niskich i wysokich temperatur. Lampy pracujące w radiostacjach wojskowych przewoźnych i lotniczych były narażone na działanie jeszcze mniejszych temperatur.
Ratujmy stare tranzystory!
-
- moderator
Ale tam były szczelnie zamontowane, bez dostępu wilgoci. To wilgoć im szkodzi, nie temperatura, w czasie pracy różnice temperatur są znacznie większe. Co do czyszczenia ze śniedzi to nie wiem - co złapało tą śniedź, sam cokół oktal jest przecież bakelitowy?
Jeśli temperatura im nie szkodzi, to chyba zaryzykuję. Raczej nie obawiam się wilgoci po dobrym zafoliowaniu pudła. Mam trochę lamp octal z kapturkiem i on jest zaśniedziały i nogi w cokole, sam o tym pisałeś.
Znalazłem coś takiego - http://sklep.hojoclean.pl/pl_PL/p/Starw ... niedzi/144
Znalazłem coś takiego - http://sklep.hojoclean.pl/pl_PL/p/Starw ... niedzi/144
-
- 1250...1874 posty
Jeśli folia to tylko bardzo szczelna, najlepiej z jakimś pochłaniaczem wilgoci wewnątrz. Jeśli ma być taka sobie to już lepiej po prostu przykryć czymś pudło żeby nie mokło. Wilgoć wniknie pod postacią wody, nie odparuje i mamy w efekcie lampy kiszone...