90 lat

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Re: 90 lat

Post autor: tszczesn »

Ale niestety tak mogło być, podobnie jak z mostem w Wyszogrodzie - też największym drewnianym w Europie. Podejrzewam, że koszty utrzymania takiego całkiem niestety niefunkcjonalnego urządzenia mogły być zbyt wysokie... Niestety nie wszystko da się zachować :(
Awatar użytkownika
anka
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: anka »

logo_POLSKIE_RADIO_90_LAT (2).jpg
Awatar użytkownika
anka
1250...1874 posty
1250...1874 posty

trioda_zaproszenie_mailowe.pdf
(3.18 MiB) Pobrany 208 razy
Za tydzień "urodzinowe" Spotkanie Do Kolegów którzy dotychczas zgłosili chęć uczestnictwa w Spotkaniu trwa rozsyłka (maile ) zaproszeń .

Do zobaczenia
Z koleżeńskim pozdrowieniem
anka
Awatar użytkownika
anka
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Z okazji "urodzinowego" Spotkania Polskie Radio wydał okolicznościowy plakat.

anka
Załączniki
plakat_50x70_podglad.jpg
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Kontakt:

Post autor: gsmok »

pawfil pisze:
Z okazji tegorocznej rocznicy ukazały się dwie interesujące książki ,"Polskie Radio w czasie II wojny światowej" i "Polskie Radio na Kresach Wschodnich II Rzeczpospolitej"
Czy może wiadomo gdzie można zakupić te książki, ponieważ internet na ich temat "milczy"?
Czy jest szansa na zakup tych książek podczas spotkania?
Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
Awatar użytkownika
Alek
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: Alek »

W dniu dzisiejszym odbyło się wyjątkowe spotkanie towarzystwa "Trioda".
Spotkanie to było wyjątkowe tak ze względu na miejsce spotkania, jak również z uwagi na okazję-
90. rocznicę urodzin Polskiego Radia.

Na sali konferencyjnej w siedzibie Polskiego Radia przy Al. Niepodległości w Warszawie
zgromadziło się około 100 gości. Wśród gości byli oprócz "Triody" także byli obecni pracownicy
Polskiego Radia.
Zgromadzeni mieli możliwość wysłuchania kilku ciekawych prelekcji oraz obejrzenia kilku filmów
o historii Polskiego Radia. Dotyczyły one między innymi początków Polskiego Radia, Polskiego Radia Lwów oraz
Polskiego Radia tuż po wojnie. Szczególnie barwnie opowiadał sędziwy już prof. Stefan Hahn.
Goście obejrzeli też niektóre studia i wyposażenie rozgłośni radiowej. Otrzymali też pamiątkowe książki i płytę.
Szczególne wyrazy uznania należą się p. Makowskiemu i p. Kapelusznemu za wkład w organizację tej konferencji.
Liczę, że koledzy z forum, którzy uczestniczyli w spotkaniu ubarwią moją relację
ciekawymi zdjęciami oraz uzupełnią moją krótką relację z wydarzenia.
Awatar użytkownika
anka
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Dziękuję Koledze Alkowi za dobre słowo o dziejszym wydarzeniu .Dziękuję Wszystkim Koleżankom i Kolegom którzy Swą obecnością zaszczycili "urodziny". Proszę Państwa o opinie i sugestie n.t. podtrzymania tradycji okresowych spotkań
środowiska miłośników szeroko rozumianej radiotechniki (uczestnicy " Triody", historycy,krótkofalowcy,... )

anka
mcbryx
50...74 posty
50...74 posty
Kontakt:

Post autor: mcbryx »

Serdeczne podziękowania dla pracowników Polskiego Radia, którzy dołożyli starań by konferencja była przygotowana perfekcyjnie. Osobne podziękowania dla Pana Wojciecha Makowskiego i Pana Kapelusznego, którzy włożyli czas i serce w organizację spotkania Polskiego Radia i Triody. Dzięki autorom prezentacji, czas w gmachu radia był dobrze i twórczo spędzony.
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Kontakt:

Było super :) . Miałem okazję porozmawiać z Profesorem Hahnem po raz pierwszy od czasu zdawania u niego egzaminu na Wydziale Elektroniki PW. Rozmowa trwała tak długo, że nie zdążyłem na zwiedzanie pomieszczeń Polskiego Radio - ale nie żałuję. Mam sporo fotografii i postaram się zrobić relację z Konferencji. Dziękuję Organizatorom za możliwość uczestniczenia w Spotkaniu i czekam na następne :) .
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
anka
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Podczas wczorajszego Spotkania , w "wirze" przemówień i prezentacji umkneła Nam , organizatorom , potrzeba przekazania Kolegom ważnej informacji. Nadrabiając , niestety z opóżnieniem to "zaniedbanie" , informuję Kolegów że autorem tego ,tak ciepło przyjętego filmu o lwowskiej radiostacji ,był Kolega Czesław SP5NDR ( OT25 ) . Jest On także "producentem" płytek ( oba prezentowane filmy ) którą na potrzeby Spotkania wykonał Nam po kosztach własnych (tylko koszt niezbędnych materiałów).

anka
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Kontakt:

Par fotografii, które zrobiłem podczas Spotkania :) .
Konferencja 90-lat Polskiego Radio
Pozdrawiam
ed_net
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: ed_net »

Witam !
Serdeczne gratulacje dla Kol.Kol. W.Makowskiego i A.Kapelusznego za zorganizowanie fantastycznego spotkania . Dla mojego pokolenia które wychowało się z radiem , bo nie było w moim dzieciństwie telewizji ani komputerów , to właśnie radio było tym co dawało możliwość kontaktu ze światem i możliwość słuchania prawdziwej muzyki, a nie chrobotu kaleczonej płyty gramofonowej.
Dla wielu z nas było również początkiem zainteresowania techniką , ja też jak wielu Kolegów zmontowałem pierwszą instalację radia detektorowego gdzieś w wieku 11-12 lat , a jak kończyłem szkołę podstawową to miałem za sobą budowę prostego odbiornika lampowego.
Dlatego z dużym sentymentem wysłuchałem wspomnień o początkach radia , jak też obejrzałem studia radiowe zarówno te stare jak i te nowe.
Radio lampowe ma duszę , zawsze można je naprawić, i wiemy gdzie i którędy płyną w nim prądy i fale , jest również bardzo często pięknym wyposażeniem wnętrza , radio współczesne jest niestety tylko plastikowym przedmiotem wydającym dżwięk.
Ale pewnie dzisiejsza młodzież będzie miała inne wspomnienia , ja śmiem wątpić czy lepsze ; pomimo tego ,że podobno naszemu pokoleniu żyło się gorzej niż współczesnemu.
Jeszcze raz dziękuję organizatorom spotkania i życzę im dużo zdrowia do organizacji podobnych spotkań.
Edward
antrad
5...9 postów
5...9 postów

Post autor: antrad »

Serdeczne gratulacje i wielkie podziękowania za przygotowanie wspaniałego spotkania. Szczególnie dla organizatorów ze strony "Triody" Panów Makowskiego, Kapelusznego i innych, a także dla Polskiego Radia, które przyjęło nas gościnnie i bardzo serdecznie.
Z koleżeńskim pozdrowieniem,
Henryk
stdi
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: stdi »

tradytor pisze:a tam stoi, że p.cz. to 225 kHz (!) Ręce opadają.
Jedna z ostatnich serii układów scalonych Philipsa z rodziny analogowe radio - radio FM z opcją odbiornika MW - p.cz. to właśnie 225kHz zarówno dla toru FM jaki AM. Podstawa jest TDA7000 ale podniesiona z 70do 225kHz p.cz, dekoder stereo, a wykonaniu z AM opcja oddzielnego dostrajania heterodyny i obwodu wejściowego AM - w ten sposób nie ma potrzeby zestrajania odbiornika - najpierw strojona jest heterodyna i wstępnie obwód wejściowy a potem korygowane dostrojenie obwodu wejściowego na max sygnał. Dl a toru FM niema strojonego wzmacniacza w.cz.

225kHz - dlaczego?
Przyjęto odstęp dla silnych stacji na zakresie UKF - 600 kHz z opcja 500kHz dla słabszych stacji. Nie stosuje odstępu 400kHz a tym bardziej mniejszego.
2 * 225kHz to 450kHz czyli nieco poniżej odstępu 500 kHz aby wyeliminować zakłócenie od odbioru na "lustrze" (wada superheterodyny). 225kHz. te 50kHz to uznano za wystarczający minimalny margines.
LASER 99
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: LASER 99 »

Tomek chyba pomyliłeś strony i temat
ODPOWIEDZ