Witam!
Jeżeli zamieściłem w złym dziale to przepraszam.
Mam następujące pytanie wynikające właściwie z ciekawości. Właściwie to z przygotowania na cyfrowe radio zrobiłem sobie eksperymencik. Wykorzystując złącze DIN 3 PIN opisane w Undine II (EAW Super 8176e) jako "Magnetton" chciałem sprawdzić czy ten odbiornik da radę odtwarzać sygnały z Nowszego radia tranzystorowego Unitra Grundig M-2500. Oczywiście problem sprawił najpierw dobór kabla. W końcu jednak udało mi się znaleźć przewód dosyć długi, który po jednej stronie posiada 3 pin, a po drugiej gniazdo 5 PIN, czyli standardowe. Wszystko połączyłem tak jak według mnie powinno być, czyli do MK2500 przewód z tyłu, do Undine przyłączony do tego złącza. Na Zodiaku wszystko w ten sposób gra świetnie, czyli MK2500 przekazuje prawidłowo sygnał. Jednak na Undine wciskając przycisk "Q" nic nie słychać z kasety. Piszę, bo może ktoś miał podobny przypadek. Na magnetofonie z tamtego okresu nie próbowałem bo nie mam obecnie żadnego sprawnego.
Undine II i MK2500 dlaczego ten duecik nie gra?
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
-
- 625...1249 postów
-
- 125...249 postów
Re: Undine II i MK2500 dlaczego ten duecik nie gra?
Masz tam chyba obok gniazdo gramofonu na wtyki bananowe. Jest ono połączone z tym magnetofonowym. Dotknij do niego np, śrubokrętem i sprawdź, czy słychać będzie charakterystyczny przydźwięk w głośniku. Jeśli nie to może styki klawisza gramofonu zaśniedziały jeśli nikt go przez ostatnie 50 lat nie naciskał.
Jeśli przydźwięk się pojawi, to zrób to samo tylko dotykając śrubokrętem do pinów w tej wtyczce którą wkładasz do magnetofonu.
Jeśli chodzi o poziomy sygnałów, to w tym wypadku nie powinno być jakichś znaczących różnic, które całkiem uniemożliwiały by odsłuch. Nawet cicho, ale cokolwiek usłyszeć powinieneś.
Jeśli przydźwięk się pojawi, to zrób to samo tylko dotykając śrubokrętem do pinów w tej wtyczce którą wkładasz do magnetofonu.
Jeśli chodzi o poziomy sygnałów, to w tym wypadku nie powinno być jakichś znaczących różnic, które całkiem uniemożliwiały by odsłuch. Nawet cicho, ale cokolwiek usłyszeć powinieneś.
-
- 625...1249 postów
A więc styki rzeczywiście po dokładnym przyjrzeniu się im w dziennym świetle są bardzo zanieczyszczone. Podczas dotknięcia wkrętakiem nie słychać nic, lecz jedynie po jego obracaniu w dziurce, drobny szum w głośniku. Planuję gniazdo wyjąć, o ile będzie do niego łatwy dostęp i je wyczyścić przy pomocy jakiegoś środka do styków. W każdym razie dziękuję za podpowiedź, gdybym miał jeszcze jakiś problem odnośnie czyszczenia, bądź nic by to nie dało to będę pisał.
Jeszcze odnośnie poziomów sygnałów. Czy możliwe jest by dźwięk nie był odtwarzany tak głośno, jak np. przy trybie radioodbiornika i będzie należało użyć w celu odsłuchu komfortowego jakiegoś mini przedwzmacniacza?
Jeszcze odnośnie poziomów sygnałów. Czy możliwe jest by dźwięk nie był odtwarzany tak głośno, jak np. przy trybie radioodbiornika i będzie należało użyć w celu odsłuchu komfortowego jakiegoś mini przedwzmacniacza?
-
- 125...249 postów
Gniazdo ma czułość kilkuset mV, wystarczającą dla źródeł typu magnetofon, czy gramofon z wkładką krystaliczną. Problem zbyt niskiego poziomu sygnału może wystąpić przy podłączeniu różnych współczesnych urządzeń (laptop, telefon, mp3'ka) posiadających jedynie gniazdo słuchawkowe. Tam poziom sygnału może być nieco za niski i całość niestety zagra cicho.ECC83 pisze:Jeszcze odnośnie poziomów sygnałów. Czy możliwe jest by dźwięk nie był odtwarzany tak głośno, jak np. przy trybie radioodbiornika i będzie należało użyć w celu odsłuchu komfortowego jakiegoś mini przedwzmacniacza?
-
- 625...1249 postów
Ok, dziękuję. Będę przystępował do czyszczenia styków, gdyby zaistniał jakiś problem przy tym to napiszę.
-
- 625...1249 postów
W tym radiu gałkę potencjometru głośności można przyciągnąć "do siebie". Widać, że jest to raczej fabryczne rozwiązanie.
Do czego mogły służyć te dwa tryby pracy tego potencjometru?
Do czego mogły służyć te dwa tryby pracy tego potencjometru?
-
- 125...249 postów
To jest wyłącznik sieciowy.ECC83 pisze: Do czego mogły służyć te dwa tryby pracy tego potencjometru?
Zobacz na drugim końcu ośki powinien być wyłącznik "błyskawiczny" a do jego styków
przylutowany kabel sieciowy.
Oględziny przy wyłączonym kablu z gniazdka!
stas2
-
- 625...1249 postów
Nieprawda, to przełączanie szerokości pasma p.cz. na AM. Bardzo często stosowany patent. Wyłącznik jest na klawiaturze.