Witajcie.
Nadchodzi zima. Czas w którym większość z nas spędza w domu, majsterkując przy lampach. Otwieram temat w którym będziemy wrzucać zdjęcia naszych lamp. Oczywiście podczas pracy... kiedy się żarzą .
Albo w postaci całego działającego wzmacniacza albo samych lamp.
Zaczynajmy Komentarze mile widziane
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Lampa PCL85 to zarazem zwykła śmieciówka, ale i lampa dużych czynów
Katan pisze:Lampy to przecież nie tylko wzmacniacze!
Tutaj moje ustrojstwo podczas pracy, może później zdradzę co to.
IMG_6741-5.jpg
Bardzo ładne zdjęcie. Aż szkoda, że lekko poruszone.
To mógłby być jakiś generator, ale lampy byłyby pewnie w kubkach.
Tuner lampowy tez to nie jest. Ciekawe co to za ustrojstwo?
Krzysztof_M pisze:Bardzo ładne zdjęcie. Aż szkoda, że lekko poruszone.
Nie jest poruszone. Zapewne zdjęcie zostało zrobione aparatem z włączoną automatyką naświetlenia.
Kadr oczywiście oświetlony jest niedostatecznie i źrenica (przysłona) w obiektywie otworzyła się maksymalnie a czas naświetlania pewnie był krótki. Powoduje to drastyczne ograniczenie głębi ostrości !
Doradzam ustawienia ręczne z długimi czasami (obowiązkowo statyw !) ale za to z dużą głębią ostrości z mocno zamkniętą przysłoną.
Kolega wyżej ma rację, to oscyloskop. Dokładniej to generator podstawy czasu i wyzwalacz w rosyjskim S1-19.
Co do zdjęcia, miało być z jak najmniejszą głębią ostrości, która pada na tylko jedną z lamp. Zrobione pod takim kątem, żeby na pozostałych lampach rozmycie było największe. Po skalowaniu ostrość mogła troszkę spaść, ale widać dokładnie punkt w którym ona jest. Takie było założenie.
Robiłem je ze statywu, naświetlanie 3.2s, iso100, przysłona f/2.0, tryb priorytetu przysłony.
Uff, odetchnąłem z ulgą ... więcej zaufania do autora zdjęć !
Operowanie głębią ostrości to jest to. Obraz nie tylko obserwujemy i rejestrujemy a nawet go tworzymy. Klimat fotografii jednym pośpiesznym pstryknięciem nie zawsze można stworzyć.
Rzeczywiście, nie jest poruszone, otwarta przysłona obniża ostrość obiektywu, plus crop pewnie i w efekcie pomroczność jasna mię zmyliła.
Takie złudzenie apteczne