Chińską hybrydę na full lampę.

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
brys
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Re: Chińską hybrydę na full lampę.

Post autor: brys »

painlust pisze:A widziałeś może trafa głośnikowe w hybrydzie?
W zasadzie były hybrydy gdzie stopień sterujący był na półprzewodniku a końcówka na lampie.
Vic384
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: Vic384 »

Czesc
Tak, widzialem "pare" wzmacniaczy z poczatkiem na IC I koncowka na lampach. Polskich transformatorow glosnikowych nie mialem w rece jakichs 30 lat, no dlatego nie rozpoznalem na zdjeciu. Przepraszam jesli urazilem niewiedza.
Pozdrowienia
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Post autor: painlust »

E tam uraziles, nie odbieraj tego w ten sposob. :) Z chinczyka zostala tylko obudowa i podstawki. Reszta smietnik. Byc moze da sie odpalic samodzielnie czesc tranzystorowa chinczyka ale ja tego robic nie bede.
Awatar użytkownika
przemak
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: przemak »

painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Zapomniałem dopisać chińskiej hybrydzie...
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Dzisiaj okablowałem już potencjometr volume oraz selektor wejść. Miałem też podpiąć same wejścia ale skończyła mi się cyna.

Edit:

I tak przy okazji... Do tej pory ładowałem diody LED od powera poprzez rezystor do uzwojenia żarzeniowego transformatora, ale wiem, że sama LED nie lubi być zasilana ze zmiennego i sama dla siebie nie lubi być prostownikiem. Co powiecie na jednopołówkowy zasilacz dla diód LED? Dlaczego jednopołowkowy? Bo żarzenie w tym wzmacniaczu jest napięciem zmiennym umasionym z jednej strony bez żadnych symetryzatorów. Nie widzę przeciwwskazań ale może jakieś są...
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
matmax426
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: matmax426 »

painlust pisze:Do tej pory ładowałem diody LED od powera poprzez rezystor do uzwojenia żarzeniowego transformatora, ale wiem, że sama LED nie lubi być zasilana ze zmiennego i sama dla siebie nie lubi być prostownikiem. Co powiecie na jednopołówkowy zasilacz dla diód LED? Dlaczego jednopołowkowy? Bo żarzenie w tym wzmacniaczu jest napięciem zmiennym umasionym z jednej strony bez żadnych symetryzatorów. Nie widzę przeciwwskazań ale może jakieś są...
A może beztransforomatorowy zasilacz zasilający diodę prosto z sieci? Trochę więcej elementów, ale po stronie wtórnej transformatora nie będzie żadnych kombinacji.
Ω µ Π φ α β ε ω
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

painlust pisze:Co powiecie na jednopołówkowy zasilacz dla diód LED?
Diod, nie diód ;)
Nie widzę przeciwwskazań. Prąd będzie na tyle mały, że jednopołówkowego prostowania nikt nie zauważy.
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

No i właśnie o to mi chodziło. Został tylko do podłączenia VU meter. Kolega Tool46_2 podesłał mi takiego linka: http://sound.westhost.com/project55.htm. Jest tam prosty schemat z rezystorem mostkiem oraz kondensatorem z opisem na wejściu Audio Input. Ten sygnał pobierać z wejścia czy wyjścia wzmacniacza? A może coś innego? Nie musi taki układ zbierać sygnału z obu kanałów, wystarczy z jednego.
Awatar użytkownika
qdlaczian
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: qdlaczian »

Testowałeś na docelowych kolumnach ?
Zastanawiam się czy nie popełnić podobnego z przeznaczeniem do komputera, mocy raczej powinno wystarczyć.
NOBODY expects the Spanish Inquisition!
https://www.flickr.com/photos/qdlaczian/
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Nie testowałem tego nie tylko na kolumnach docelowych, ale nawet na własnych. Jedyne testy były na głośnikach od gramofonu. Jutro powinienem skończyć ten wzmacniacz i przetestować na własnych kolumnach.
Awatar użytkownika
brys
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: brys »

matmax426 pisze:
painlust pisze:Do tej pory ładowałem diody LED od powera poprzez rezystor do uzwojenia żarzeniowego transformatora, ale wiem, że sama LED nie lubi być zasilana ze zmiennego i sama dla siebie nie lubi być prostownikiem. Co powiecie na jednopołówkowy zasilacz dla diód LED? Dlaczego jednopołowkowy? Bo żarzenie w tym wzmacniaczu jest napięciem zmiennym umasionym z jednej strony bez żadnych symetryzatorów. Nie widzę przeciwwskazań ale może jakieś są...
A może beztransforomatorowy zasilacz zasilający diodę prosto z sieci? Trochę więcej elementów, ale po stronie wtórnej transformatora nie będzie żadnych kombinacji.
Beztransformatorowy nie ma tutaj sensu. Wymaga odpowiedniego kondensatora i rezystorów, a powinien mieć jeszcze diodę zenera. Trzeba też mieć na uwadze, że nie separuje od sieci.

Zasilanie LED z niskiego napięcia wymagać będzie tylko rezystora, jednej diody prostowniczej i ewentualnie kondensatora.
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Najważniejsze to nie utrudniać sobie życia i nie kombinować jak koń pod górę czy rzeźbić w brązowym klocku. Najprostsza konstrukcja jest najlepsza i najmniej problematyczna. To jak z tymi wskaźnikami VU? Ktoś się wypowie?
Awatar użytkownika
qdlaczian
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: qdlaczian »

painlust pisze:Najważniejsze to nie utrudniać sobie życia i nie kombinować jak koń pod górę czy rzeźbić w brązowym klocku. Najprostsza konstrukcja jest najlepsza i najmniej problematyczna. To jak z tymi wskaźnikami VU? Ktoś się wypowie?
Dałbym rezystor mostek i ew. potencjometr nastawny i podłączył bym do wyjścia, rozumiem że nie chodzi tu o miarodajny pomiar ale o bajer. Na odpiętym głośniku pewnie wzrośnie napięcie i może być kuku, a podczas cichego słuchania będzie słaby wychył.... hmm to może lepiej do wejścia ?
Do wejścia.... z drugiej strony przy małym sygnale diody mogą stanowić przeszkodę...
NOBODY expects the Spanish Inquisition!
https://www.flickr.com/photos/qdlaczian/
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Wzmacniacz już chodzi (oprócz wskaźnika VU oraz jego podświetlenia bo to akurat trochę zrypałem). Wypróbowałem go na własnych głośnikach (Paradigm 3v2) oraz z własną muzyką a także z różnymi lampami... może jestem głuchy ale nie słyszę różnicy w brzmieniu nie tylko w przypadku 6P14P vs EL84 ale także ECC83 vs ECC82... Dla mnie za nisko schodzi przez co buczą trochę niskie tony i jednak przydałby się korektor, ale nie każdy słucha death metalu i może w innym repertuarze grać będzie inaczej. Pokombinuje trochę z tym wskaźnikiem w środę. Na dzisiaj już mi starczy...