Witam.
Wpadła mi ostatnio w ręce Tesla 521 Popular w dość dobrym stanie. Po włączeniu radia głośnik delikatnie buczy. Wziąłem się za pomiary. Na lampę prostowniczą idzie koło 230v, niestety za lampą (na kondensatorach) mam 100 i 40 volt. Wymieniłem elektrolity i napięcia pozostały bez zmian. Pytanie czy winna spadku napięcia jest lampa czy szukać usterki gdzie indziej? A jeśli lampa to na co ją podmienić? Czy trzeba użyć krzemu?
Wszystko wskazuje na przeciążenie w linii napięcia anodowego.
Pierwsza podejrzana jest lampa końcowa m.cz. a właściwie kondensator w S1 tej lampy.
Podstawowy pomiar to napięcie na S1 lampy końcowej i jej prąd anodowy.
Harqu pisze:Witam.
Wpadła mi ostatnio w ręce Tesla 521 Popular w dość dobrym stanie. Po włączeniu radia głośnik delikatnie buczy. Wziąłem się za pomiary. Na lampę prostowniczą idzie koło 230v, niestety za lampą (na kondensatorach) mam 100 i 40 volt. Wymieniłem elektrolity i napięcia pozostały bez zmian. Pytanie czy winna spadku napięcia jest lampa czy szukać usterki gdzie indziej? A jeśli lampa to na co ją podmienić? Czy trzeba użyć krzemu?
http://www.radiohistoria.sk/Oldradio/ma ... cu/0000778
Ciekawe radio - szczególnie lampy
Wygląda na to, że któryś z kondensatorów ma dużą upłynność , bo na pierwszym elektrolicie powinno być ok 250V a na drugim 235V.
Może widać jakieś uszkodzone popękane wytopione kondensatory?
Na początek niech Kolega wyjmie lampę prostowniczą 6Z31 i pomierzy napięcia jakie idą z transformatora.
Załączam schemat - radio jest dość rozbudowane - może inni Koledzy coś podpowiedzą...
Kolega Witek najprawdopodobniej ma rację, po wyjęciu lampy mocy napięcia wzrosły. Odłączyłem od S1 pentody kondensator (taki zasmołowany) i napięcia na kondensatorach filtrujących wynosiły odpowiednio 235 i 210 V. Pytanie tylko jaką wartość ma ten kondensator bo napisy niestety są starte a nie mogę tego wyczytać na schemacie?
Dziękuję koledze Zagore za schemat, dysponowałem nim już wcześniej Mimo wszystko dziękuję
Ciekawe czy lampa też przy okazji nie dostała w kość. Jeśli zapali się łuk w podstawce to i nóżki lampy bardzo silnie się rozgrzewają, a czasem powoduje to pęknięcie szkła cokołu. Mi udało się w ten sposób ubić nową PL504.
Poza tym nie zaszkodzi jeszcze sprawdzić C30,C39,C33 i C49 (bodaj,bo słabo na schemacie czytelny,w anodzie 6L31). Lampy na szczęście zamienne na amerykańskie i niektóre rosyjskie.
Przy okazji Tesli i tych jej lamp na heptalu:Słonia z rzędem temu, kto znajdzie odpowiednik wersji szeregowej lampy 6L31,czyli 35L31 na bezpieczne 230V anodowego, nie - na granicy parametrów lampy będącej nominalnie na 110V, oraz - na HEPTALU.I o ten otwór Fi 16 w chassis się głównie rozbija sprawa.Iż: 0,15A.Lub niższe oczywiście może być.Utknąłem na tym temacie z inną Teslą.Podpowiem:może być 62L31 lub 19AQ5 lub 18AQ5,ale trudne u nas do zdobycia.