Koniec PR na 225 kHz

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

_idu

Re: Koniec PR na 225 kHz

Post autor: _idu »

Harqu pisze:Raszyna nie włączają bo ponoć uruchomienie nadajnika długofalowego trwa tydzień.

Bez przesady. Raczej bym dopatrywał się problemu z fakturowaniem monety dla dysponenta nadajnika.
meteor
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: meteor »

Na forum Radiopolska piszą o końcu nadawania AM z Solca Kujawskiego, może któryś z Kolegów coś wie na ten temat?
maciej_333
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: maciej_333 »

meteor pisze:Na forum Radiopolska piszą o końcu nadawania AM z Solca Kujawskiego, może któryś z Kolegów coś wie na ten temat?
Myślę, że tak łatwo tego nadajnika się nie da wyłączyć. Dlaczego:
-jest to krajowa częstotliwość wzorcowa - przynajmniej kiedyś,
-nadajnik ten steruje urządzeniami w energetyce jest to RSM (Radiowe Sterowanie Mocą),
-były plany dodatkowego modulowania fazy, tak by przesyłać przy okazji wzorzec czasu.

Jeżeli już rezygnować z nadawania PR I to może lepiej przekształcić ten nadajnik w coś zbliżonego do DCF77 wraz z systemem RSM.
stdi
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: stdi »

maciej_333 pisze: Myślę, że tak łatwo tego nadajnika się nie da wyłączyć. Dlaczego:
-jest to krajowa częstotliwość wzorcowa - przynajmniej kiedyś,
Kiedyś to może było prawdą (tani ersatz wzorca) obecnie masz inne źródła o wysokiej dokładności stabilności cześtotliwości.
maciej_333 pisze: -nadajnik ten steruje urządzeniami w energetyce jest to RSM (Radiowe Sterowanie Mocą),
Tyle że już dawno temu (ponad 10 lat) wzdłuż linii energetycznych ciągnięto światłowody dla wewnętrznych potrzeb energetyki.
maciej_333 pisze: -były plany dodatkowego modulowania fazy, tak by przesyłać przy okazji wzorzec czasu.
Jeżeli już rezygnować z nadawania PR I to może lepiej przekształcić ten nadajnik w coś zbliżonego do DCF77 wraz z systemem RSM.
Obecnie wystarczy wykorzystać sieć GSM i sygnały GPS. Zdecydowanie lepsze rozwiązanie.

Emisja na długich to wysoki koszt a słuchalność jedynki przez zakres fal długich praktycznie już znikoma. Znacznie bogatsze Niemcy wyłączyły już emisję na zakresach AM. BBC też wyłączy tym bardziej że będą musieli mocno zacisnąć pasa (rzeź kanałów BBC tam się zapowiada).
Awatar użytkownika
Tomek Janiszewski
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Tomek Janiszewski »

Od niedzieli wyłączają Solec na całe 20 dni. Zamiast z "Syrenki" czy "Szarotki" będę musiał słuchać rano "Sygnałów dnia" z jugosłowiańskiej "Simfoniji A" na UKF...
Awatar użytkownika
staku
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: staku »

Właśnie z tych powodów wstrzymałem prace przy swoim reakcyjniaku. Początkiem wakacji zgasło Twoje Radio AM na 1062kHz w mojej okolicy a teraz to.
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Marcin K. »

Słyszałem komunikat o konserwacji nadajnika ale nie zakodowałem że na 20 dni :o Myślałem że tylko na jeden dzień.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Awatar użytkownika
Jado
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: Jado »

Właśnie z tych powodów wstrzymałem prace przy swoim reakcyjniaku. Początkiem wakacji zgasło Twoje Radio AM na 1062kHz w mojej okolicy a teraz to.
Ja niestety, przekonałem się, że poziom zakłóceń na AM jest u mnie tak wysoki, że żadną miarą nie da się go usunąć (Warszawa, mieszkanie w bloku) - nawet wypasione, fabryczne radia nie dają rady prawie nic odebrać :cry:
Druga sprawa - oferta programowa jaką można znaleźć na AM to w większości stacje Chińskie i Rosyjskie, muzyki mało, tylko gadanie, itd.....
No chyba, że kogoś interesuje DX i samo odebranie stacji jest powodem do radości, pomijając jej program.
Zamiast więc konstruować radia lampowe, próbując cokolwiek sensownego odebrać, poszedłem dalej i zmajstrowałem sobie stacjonarne radio internetowe (ale nie wmontowywałem go w obudowę starego radia - jak to niektórzy potrafią zrobić :evil: ).
Teraz mam spokój z odbiorem i jakością - przy okazji unikam reklam ;-)
Pozdrawiam

Jado.

"Kto chce szuka sposobu, kto nie chce - szuka powodu"
Awatar użytkownika
staku
625...1249 postów
625...1249 postów

Marcin K. pisze:Słyszałem komunikat o konserwacji nadajnika ale nie zakodowałem że na 20 dni :o Myślałem że tylko na jeden dzień.
Wczoraj rano mówili, że to z powodu montażu anteny dla DAB.

Jado, no właśnie się zastanawiam, co począć ze zrobioną już skrzynką. W ostateczności zabuduję w niej jakiś amplifikator. Może to będzie moja odpowiedź na Harolda? :wink:
Awatar użytkownika
Jado
1250...1874 posty
1250...1874 posty

staku pisze: Jado, no właśnie się zastanawiam, co począć ze zrobioną już skrzynką. W ostateczności zabuduję w niej jakiś amplifikator. Może to będzie moja odpowiedź na Harolda? :wink:
Dobry wzmacniacz nigdy nie jest zły ;-) Aczkolwiek przyznam szczerze, że ostatnio rzadko włączam Harolda - na co dzień zmajstrowałem sobie wzmacniaczyk pracujący w klasie D, który całościowo ciągnie ok 4,5W mocy z gniazdka (słucham dosyć cicho).
Gdy muzyka gra od rana do wieczora, to pobór mocy przekłada się na rachunek za prąd - a Harold ciągnie 70W.
Tak więc lampiak tylko od wielkiego dzwona :-)
Pozdrawiam

Jado.

Awatar użytkownika
Tomek Janiszewski
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Tomek Janiszewski »

Jado pisze:Ja niestety, przekonałem się, że poziom zakłóceń na AM jest u mnie tak wysoki, że żadną miarą nie da się go usunąć (Warszawa, mieszkanie w bloku) - nawet wypasione, fabryczne radia nie dają rady prawie nic odebrać :cry:
Wczoraj wieczorem musiałem wyłączyć rzeczoną Szarotkę, która dotąd dzięki antenie ferrytowej odbierała całkiem czysto, nawet wtedy gdy Syrenka już tylko wyła. Tym było to nie tyle wycie czy warkot, lecz zniekształcenia powodujące całkowitą utratę zrozumiałości audycji, podobne do tych jakie towarzyszą utracie emisji w diodzie detekcyjnej (nierzadka przypadłość lamp EBL21, nawet gdy pentoda we wzmacniaczu mocy działa bez zarzutów). Czyżby jakiś śmieć leżący daleko od częstotliwości odbieranej przytykał lampę na wejściu odbiornika, nie docierając jednak do detektora dzięki selektywności filtrów p.cz.? W jakich warunkach my żyjemy, zupełnie jak w tzw. domku antenowym zlokalizowanym w bezpośrednim sąsiedztwie anteny nadawczej. Nie ma żadnej kary na producentów sprzętu generującego smog elektromagnetyczny który ponad wszelką wątpliwość szkodzi przy tym natężeniu nie tylko odbiorowi ale i zdrowiu?
Awatar użytkownika
staku
625...1249 postów
625...1249 postów

Jado pisze:Dobry wzmacniacz nigdy nie jest zły :wink: Aczkolwiek przyznam szczerze...
Zawsze można zastosować się do hasła "miecze na lemiesze" i zaadoptować na stylową skrzynkę na gwoździe :wink: .
Wracając do tematu, smutne to jest, że nasze radyjka nie będą mogły cieszyć nas ojczystą mową, odebraną prosto z eteru :( .
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: AZ12 »

Witam

Myślę, że dobrym pomysłem by było zbudowanie prostego odbiornika radia internetowego wykorzystując popularny Raspberry Pi plus dobrą kartę dźwiękową.
Marcin K. pisze:Słyszałem komunikat o konserwacji nadajnika
Właśnie przed chwilą to usłyszałem na radiu Jubilat. Często używałem do wieczornego słuchania Kroniki sportowej, w której podsumowane są m. in. wydarzenia w polskiej piłce nożnej.
Ratujmy stare tranzystory!
Awatar użytkownika
Jado
1250...1874 posty
1250...1874 posty

AZ12 pisze:Myślę, że dobrym pomysłem by było zbudowanie prostego odbiornika radia internetowego wykorzystując popularny Raspberry Pi plus dobrą kartę dźwiękową.
Ja dokładnie właśnie tak zrobiłem - RPi + karta dźwiękowa + kilka dodatków (klawisze, układ software'owego właczania/wyłaczania zasilania, LCD, itp...).
Całość umieszczona w małej obudowie - częściowo oklejonej fornirem ;-)
Opisu nie zamieszczę, bo to zdecydowanie nielampowe - zresztą jest mnóstwo opisów w sieci.
Ma mnóstwo zalet - jest też kilka wad (np. specyfika włączania i wyłączania komputera wymusza stosunkowo długie czasy właczenia/wyłaczenia radia) - ale generalnie człowiek uwalnia się od pewnego zamkniętego kręgu wciąż tych samych mainstreamowych utworów jakie są słyszalne w polskich mediach (róznego rodzaju "złote przeboje", itp).

Polecam - chociażby jako alternatywę dla naziemnego radia (bo zawsze można przecież włączyć "normalne" radio - póki co).
Pozdrawiam

Jado.

Awatar użytkownika
Ukaniu
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Ukaniu »

staku pisze:
Jado pisze:.
Wracając do tematu, smutne to jest, że nasze radyjka nie będą mogły cieszyć nas ojczystą mową, odebraną prosto z eteru :( .
Zawsze można nastawić falę radia Chińskiej Republiki Ludowej i usłyszeć serwis informacyjny po polsku...
A co by się stało gdyby rdzeń zastąpić drewnem?
Nic! - zupełnie? - tak! gdyby uzwojenie zastąpić sznurkiem!
ŁDŁ Elektronika http://www.ldl-elektronika.pl