Chińską hybrydę na full lampę.
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
painlust
- 9375...12499 postów

Re: Chińską hybrydę na full lampę.
Aby zmieścić toroid razem z zasilaczem w puszce to niestety ale musi wisieć nad którymś z transformatorów głośnikowych...
Ostatnio zmieniony śr, 30 września 2015, 13:36 przez painlust, łącznie zmieniany 1 raz.
-
saico
..tak i dlatego narysowałem Ci jak ja to zrobiłem - toroid na górze a pod spodem 2 trafa.
-
painlust
- 9375...12499 postów

Na tę chwilę sprawdziłem trafo zasilające czy nie buczy. U mnie w sieci jest 240V. Trafo z obciążeniem grzejnikami lamp daje 6,8VAC na żarzeniu i 247VAC na anodowym. Jest cichutkie jakby nie działało, czyli mniemam uczciwie zrobione. Dzisiaj już nie sprawdzę czy sieje po wyjściowych, bo nie mam na to czasu. Zostawiam to na jutro.
-
painlust
- 9375...12499 postów

Test wpływu toroida na wyjściowe wykonałem. Jak leży trafo bezpośrednio na toroidzie to słychać bardzo leciutkie buczenie i to tylko w słuchawce przyciśniętej do ucha. W teście z głośnikiem już tego nie słychać. 1mm blachy stalowej pomiędzy toroidem a wyjściowym eliminuje jakiekolwiek buczenie. Wsadzę taką blachę pod całą puszkę i powinno być git.
-
painlust
- 9375...12499 postów

Mam pytanie odnośnie prowadzenia masy w tym ustrojstwie. W życiu zrobiłem tylko dwa urządzenia lampowe stereo i wypracowałem sobie układ gdzie oba kanały są symetrycznie rozłożone względem szyny masy i w takiej konfiguracji nie mam dylematu jak podłączyć gniazda wejściowe ze wspólna masą. Jednak w tym wypadku nie da się podłączyć gniazd RCA ze wspólną masą do szyny w ten sam sposób bo szyna ma jakby 2 początki (mam nadzieję, że widać o co mi chodzi z rysunku). Gdzie w takim wypadku podłączyć wspólną mase gniazd? Gdzie podłączyć do masy uzwojenia wtórne traf wyjściowych? Do wspólnego punktu na PCB?
I pytanie dodatkowe: Rezystor anodowy górnej triody w tym układzie naprawdę powinien mieć 2k?
I pytanie dodatkowe: Rezystor anodowy górnej triody w tym układzie naprawdę powinien mieć 2k?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
TooL46_2
- 1875...2499 postów

Mozesz rozdzielic masy obu kanalow
Mase masz na 3. srubkach Con2 (w PCB ktory Ci podeslalem J7 ma takze 3 wyprowadzenia) wiec nic nie stoi na przeszkodzie, by zrobic 2. szyny mas (dla kazdego z kanalow) i niech sie zbiegaja w jedym punkcie przy Con2. Podobnie bede robil w Williamsonie.
Duzo tez zalezy jak masz fizycznie rozlozone elementy. W moim malym pseudo-quadzie zastosowalem (z powodzeniem) rozwiazanie propagowane przez Piotra: lampy po lewej, trafa po prawej. Dlatego u mnie wystarczyla jedna szyna.
Duzo tez zalezy jak masz fizycznie rozlozone elementy. W moim malym pseudo-quadzie zastosowalem (z powodzeniem) rozwiazanie propagowane przez Piotra: lampy po lewej, trafa po prawej. Dlatego u mnie wystarczyla jedna szyna.
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-Tomek Drabas
________
"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-
painlust
- 9375...12499 postów

Ale to nie rozwiązuje mojego dylematu. Dwie szyny i jedno gniazdo ze wspólną masą... podłączyć ją do CON2? A co z masami uzwojeń wtórnych traf wyjściowych? Też do CON2? Zabrakło już styków w tym CON2...
-
TooL46_2
- 1875...2499 postów

Cos Wacpan chyba rzezbisz
Masy traf do tej lokalnej (dla kanalu) szyny masy. Co zaproponowalem to troche jakby hybryda miedzy gwiazda a szyna.
Powiem tak (i pewnie mi sie dostanie
) ale w moim prototypie jest jedna szyna masy i nawet zarzenie nie jest podpiete do niczego (zapomnialem umasic nawet jedna koncowke zarzenia) a brumu niet. A gralem nim na glosnikach o skutecznosci powyzej 96 db/W/m. To nie high gain.
Powiem tak (i pewnie mi sie dostanie
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-
painlust
- 9375...12499 postów

Przecież umaszenie żarzenia masz na PCB... nie da się go nie podłączyć
Przynajmniej jest tak w tym PCB które mi przysłałeś
Może i rzeźbię w klocku. Zobaczymy co narzeźbię
Wrócę tu do wartości rezystora anodowego... Czy 2k to poprawna wartość?
Może i rzeźbię w klocku. Zobaczymy co narzeźbię
-
TooL46_2
- 1875...2499 postów

Tak, ale na chwile obecna w zmontowanym prototypie jej brakujepainlust pisze:Przecież umaszenie żarzenia masz na PCB...
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-
painlust
- 9375...12499 postów

No chyba, że tak... Jutro prawdopodobnie odpalę zasilacz. Ponieważ obecnie u mnie w mieście nie można kupić wielu części a szczególnie tych na wysokie napięcia to znalazłem w szpargałach kondensatory 390uF/400V. Mam nadzieję, że nie będzie z nimi problemu przy rozruchu jak kiedyś z powielaczem w którym mam 2x2000uF 
Ostatnio zmieniony wt, 6 października 2015, 00:20 przez painlust, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Einherjer
- 2500...3124 posty

Ten rezystor anodowy 2k to raczej nie jest pomyłka, często w układzie SRPP nie stosuje się w ogóle rezystora w anodzie górnej lampy.
-
painlust
- 9375...12499 postów

Kilka zdjęć zasilacza. Jeszcze nie przetestowany. Na tył puszki wyprowadzę bezpieczniki stron wtórnych czyli anodowy i żarzeniowy oraz przełącznik żarzenia 6N2P/ECC83.
-
painlust
- 9375...12499 postów

Zrobiłem już przegrodę oddzielającą transformatory wyjściowe od reszty elektroniki i podłączyłem stronę wyjść. Musiałem wymienić zaciski głośnikowe bo te chińskie to jednorazowy szajs. Gwinty zlazły jakby były plastikowe.
-
Piotr
- moderator
Zupełnie zapomniałem powiedzieć, że przecież gdyby użyć ECC83 (lub 6N2P) jako dwa osobne stopnie WK, to wzmocnienia wystarczyłoby na regulator barwy pewnie z zapasem. Szkoda, że nie zastosowałeś takiego rozwiązania, byłoby jeszcze ciekawiej.