Zastosowanie lampy na wyjściu odtwarzacza CD.
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- krzem3
- 1250...1874 posty
Re: Zastosowanie lampy na wyjściu odtwarzacza CD.
Witam.
Układy z lampą na wyjściu odtwarzacza CD są od dawna znane. Kilka dekad temu nikt nie myślał o upchaniu archaicznej lampy w tor odtwarzacza CD. Czasy się zmieniają a lampowe urządzenia wróciły z powrotem jako wysokiej jakości sprzęt odtwarzający. Połączenie obydwu technik to pozorna sprzeczność, z gniazd RCA odtwarzacza CD wychodzi i tak sygnał analogowy i mało jest ważne czy będą w torze lampy, układy scalone, tranzystory. Zastosowanie lamp w pewnym stopniu maskuje niedoskonałości posieczkowanego sygnału cyfrowego później przetworzonego w konwerterze C/A. Zniekształcenia które wnoszą lampy o których piszesz, nawet uszlachetniają dźwięk, który jest przyjemniejszy i naturalny dla naszych uszu, niż wyostrzony i zimny dźwięk tranzystorowy, chociaż z mniejszymi zniekształceniami.
Oczywiście mamy do wyboru albo zakup nowego odtwarzacza CD z bardzo drogim torem sygnałowym oraz w zaaplikowanym w drogie komponenty zasilaczem. Druga opcja to zabawa w DIY w tym wypadku nawet po umiarkowanych kosztach.
Wzmacniacz operacyjny NJM 4560 zostanie zamieniony na OPA 2604, wmontowanie przejściówki pozwoli na odsłuch innych podobnych układów. Dyskretne analogowe układy pozostaną, są dobrze wykonane przez firmę HK. W drugim etapie tuningu ulegną wymianie elektrolity w zasilaczu, możliwa wymiana zegara. Rozmyślam sobie nad zamontowaniem przekaźników audio ,które by przełączały sygnał na wyjściu gniazd RCA na lampowy z bufora oraz oryginalny z głównej płyty pcb odtwarzacza. Można będzie wówczas porównać brzmienie jak i wybrać opcję odtwarzania.
Zapytanie. Zauważyłem, że stosowane są zabezpieczenia w układzie bufora w celu zabezpieczenia lamp po włączeniu napięcia anodowego, np jak na zamieszczonym schemacie.
Kolego Waldemarze! Również o tym samym myślałem, więc jest w porządku, po prostu eksperymentuję.
Pozdrawiam
krzem3
Układy z lampą na wyjściu odtwarzacza CD są od dawna znane. Kilka dekad temu nikt nie myślał o upchaniu archaicznej lampy w tor odtwarzacza CD. Czasy się zmieniają a lampowe urządzenia wróciły z powrotem jako wysokiej jakości sprzęt odtwarzający. Połączenie obydwu technik to pozorna sprzeczność, z gniazd RCA odtwarzacza CD wychodzi i tak sygnał analogowy i mało jest ważne czy będą w torze lampy, układy scalone, tranzystory. Zastosowanie lamp w pewnym stopniu maskuje niedoskonałości posieczkowanego sygnału cyfrowego później przetworzonego w konwerterze C/A. Zniekształcenia które wnoszą lampy o których piszesz, nawet uszlachetniają dźwięk, który jest przyjemniejszy i naturalny dla naszych uszu, niż wyostrzony i zimny dźwięk tranzystorowy, chociaż z mniejszymi zniekształceniami.
Oczywiście mamy do wyboru albo zakup nowego odtwarzacza CD z bardzo drogim torem sygnałowym oraz w zaaplikowanym w drogie komponenty zasilaczem. Druga opcja to zabawa w DIY w tym wypadku nawet po umiarkowanych kosztach.
Wzmacniacz operacyjny NJM 4560 zostanie zamieniony na OPA 2604, wmontowanie przejściówki pozwoli na odsłuch innych podobnych układów. Dyskretne analogowe układy pozostaną, są dobrze wykonane przez firmę HK. W drugim etapie tuningu ulegną wymianie elektrolity w zasilaczu, możliwa wymiana zegara. Rozmyślam sobie nad zamontowaniem przekaźników audio ,które by przełączały sygnał na wyjściu gniazd RCA na lampowy z bufora oraz oryginalny z głównej płyty pcb odtwarzacza. Można będzie wówczas porównać brzmienie jak i wybrać opcję odtwarzania.
Zapytanie. Zauważyłem, że stosowane są zabezpieczenia w układzie bufora w celu zabezpieczenia lamp po włączeniu napięcia anodowego, np jak na zamieszczonym schemacie.
Kolego Waldemarze! Również o tym samym myślałem, więc jest w porządku, po prostu eksperymentuję.
Pozdrawiam
krzem3
Zgadzam się w 100% sam używam odtwarzacza DSD model Yamaha BD-1020 przetworniki 32bitowe/192Khz .I do głowy nie przyszło mi zastosować ten moduł choć leży sobie w szufladzie i na razie nie mam pomysłu do czego to wykorzystam .Waldemar D. pisze:Nie chciałem się wyzłośliwiać, nie taką miałem intencję. I mam nadzieję, że kolega krzem3 tak to odebrał. Sam dążę do doskonałości odsłuchu na miarę swojej kieszeni. Tyle tylko, że obserwując postęp w hi-fi widzę, że tam, gdzie pojawia się żródło 24 bitowe, czy DSD... znikają lampy. Doświadczam tego w swoim "setupie". Po wprowadzeniu 24 bitowych nagrań (zwłaszcza tych próbkowanych z częstotliwością 96kHz i wyższą) wzmacniacz lampowy jest po prostu najbardziej ograniczającym ogniwem toru. Odezwałem się jedynie na zasadzie dygresji i nie chcę tego drążyć... Jeśli uraziłem - przepraszam.
valdi100
- krzem3
- 1250...1874 posty
Zastanawiam się, czy porównanie wielokanałowego odtwarzacza Blu Ray z torem DVD Audio SACD do typowego odtwarzacza HDCD 750 jest właściwe. Mam również dwa odtwarzacze Yamaha DVD-Audio SACD, SN-115 DB, dynamika-105 dB, jeden odtwarzacz wbudowany do konstrukcji wzmacniacza. O tuning Yamahy można się również pokusić, chociaż dla poprawy mułowatej pracy, jak dłuższe oczekiwanie na start, przełączanie, zawieszanie , poprawę wydajności impulsowego zasilacza. Przy długim nie używaniu z wyłączeniem zasilania mogą wystąpić trudności z uruchomieniem - restart, to przypadłość odtwarzaczy Yamaha. Czy warto wykonać tuning odtwarzaczy CD można pooglądać.
http://audiosurgery.beepworld.pl/odtwarzaczecd.htm
Ja jestem melomanem a nie audiofilem i daleko mi od gloryfikowania jakiś tam lampek tego czy tego typu .Odtwarzacz Yamahy kupiłem bo szukałem odtwarzacza uniwersalnego ,zawiera on dekodery SACD i HDCD co do odtwarzania to gra bardzo poprawnie i spełnił moje oczekiwania . Jedyną wadą która mi przeszkadza to długi start od włączenia zasilania .Ale nie mam zamiaru przerabiać tego urządzenia .Poza tym plusem jest to że wszystkie interesujące mnie formaty np.WAV i FLAC 24bit odtwarza z pena USB .krzem3 pisze:Zastanawiam się, czy porównanie wielokanałowego odtwarzacza Blu Ray z torem DVD Audio SACD do typowego odtwarzacza HDCD 750 jest właściwe. Mam również dwa odtwarzacze Yamaha DVD-Audio SACD, SN-115 DB, dynamika-105 dB, jeden odtwarzacz wbudowany do konstrukcji wzmacniacza. O tuning Yamahy można się również pokusić, chociaż dla poprawy mułowatej pracy, jak dłuższe oczekiwanie na start, przełączanie, zawieszanie , poprawę wydajności impulsowego zasilacza. Przy długim nie używaniu z wyłączeniem zasilania mogą wystąpić trudności z uruchomieniem - restart, to przypadłość odtwarzaczy Yamaha. Czy warto wykonać tuning odtwarzaczy CD można pooglądać.
valdi100
- krzem3
- 1250...1874 posty
Zasilacz dual mono 2 X +250V o filtracji 2 X 1010 uF, stabilizowany zasilacz żarzenia 6,3V o zastosowanej filtracji 30 000 uF, filtr sieciowy, przełącznik sieciowy, wtórnik White'a 2 X ECC82. Pozostaje podłączenie sygnału IN / OUT do gniazd wtórnika.
- matmax426
- 375...499 postów
Czy zasilacz trochę nie zbyt rozbudowany jak na zaledwie dwie lampki?
Poza tym chylę czoła! Świetna robota, porządek jak w japońskim wzmacniaczu
Poza tym chylę czoła! Świetna robota, porządek jak w japońskim wzmacniaczu

Ω µ Π φ α β ε ω
- krzem3
- 1250...1874 posty
Moduł lampowy wtórnika White'a został ekranowany poniklowaną blachą stalową ze względu na bliskość wyświetlacza i możliwych zakłóceń. Poziom sygnału wyjściowego się poprawił, czysty i ciepły lampowy dźwięk, przydźwięku brak, warto było.
krzem3
krzem3
Czołem.
Gratuluję staranności i estetyki wykonania dodatkowego bufora. Jednak tego typu układ z lampami z technicznego punktu widzenia nie jest w stanie poprawić jakości sygnału otrzymywanego z wysokiej jakości przetwornika odtwarzacza CD lub DVD. Niektóre z parametrów sygnału audio (odstęp sygnał/szumy, zniekształcenia nieliniowe) na pewno nawet bardzo pogarsza, co łatwo byłoby udowodnić wykonując odpowiednie pomiary. Być może zmiany dokonywane w sygnale mogą być przez niektórych audiofilów subiektywnie oceniane jako pozytywne, jednak nie zmienia to mojej oceny przeróbki, którą uważam od strony merytorycznej za nieuzasadnioną. Dlatego pozwalam sobie przenieść całą dyskusję do "Kącika audiofilskiego".
Pozdrawiam,
Romek
Gratuluję staranności i estetyki wykonania dodatkowego bufora. Jednak tego typu układ z lampami z technicznego punktu widzenia nie jest w stanie poprawić jakości sygnału otrzymywanego z wysokiej jakości przetwornika odtwarzacza CD lub DVD. Niektóre z parametrów sygnału audio (odstęp sygnał/szumy, zniekształcenia nieliniowe) na pewno nawet bardzo pogarsza, co łatwo byłoby udowodnić wykonując odpowiednie pomiary. Być może zmiany dokonywane w sygnale mogą być przez niektórych audiofilów subiektywnie oceniane jako pozytywne, jednak nie zmienia to mojej oceny przeróbki, którą uważam od strony merytorycznej za nieuzasadnioną. Dlatego pozwalam sobie przenieść całą dyskusję do "Kącika audiofilskiego".
Pozdrawiam,
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
- krzem3
- 1250...1874 posty
Z czystej ciekawości mogę oddać odtwarzacz do bezstronnych pomiarów, może Kolega Einherjer wyrazi zgodę odwiedza często Nysę.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- TooL46_2
- 1875...2499 postów
krzem3 pisze:(...) Poziom sygnału wyjściowego się poprawił (...)
Logika sugeruje, by pomiary zrobic z normalnym torem i z lampa na wyjsciu by moc obronic tezy o poprawie czy tez pogorszeniu parametrow (ja sklaniam sie ku temu drugiemu).Romekd pisze:(...) Niektóre z parametrów sygnału audio (odstęp sygnał/szumy, zniekształcenia nieliniowe) na pewno nawet bardzo pogarsza, co łatwo byłoby udowodnić wykonując odpowiednie pomiary.(...)
Czy jest to na chwile obecna mozliwe? Czy odniesiemy sie tylko do parametrow podanych przez producenta?
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-Tomek Drabas
________
"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein
tomdrabas.com
- krzem3
- 1250...1874 posty
Można wykonać po 13 latach użytkowania pomiary odtwarzacza z odłączonym oraz włączonym w tor buforem i odnieść się do parametrów fabrycznych. Zastanawiam się kto ma taką aparaturę pomiarową i wiedzę jak pomiary wykonać.
Czołem.
Sądzę, że parametry samego odtwarzacza (bez bufora lampowego) nie uległy istotnemu pogorszeniu w stosunku do początkowych, jakie sprzęt miał zaraz po wyprodukowaniu, oczywiście o ile obecnie jest w pełni sprawny. Należałoby sprawdzić jak po zastosowaniu bufora zmieniają się: odstęp sygnału od szumu, zniekształcenia nieliniowe, charakterystyka częstotliwościowa i przesłuch międzykanałowy. Do tego potrzebna byłaby jakaś porządnie wykonana płyta testowa oraz komputer z dobrą kartą muzyczną. Mam jeszcze kartę E-MU 1616m, ale nie dysponuję płytą testową
Pozdrawiam,
Romek
Sądzę, że parametry samego odtwarzacza (bez bufora lampowego) nie uległy istotnemu pogorszeniu w stosunku do początkowych, jakie sprzęt miał zaraz po wyprodukowaniu, oczywiście o ile obecnie jest w pełni sprawny. Należałoby sprawdzić jak po zastosowaniu bufora zmieniają się: odstęp sygnału od szumu, zniekształcenia nieliniowe, charakterystyka częstotliwościowa i przesłuch międzykanałowy. Do tego potrzebna byłaby jakaś porządnie wykonana płyta testowa oraz komputer z dobrą kartą muzyczną. Mam jeszcze kartę E-MU 1616m, ale nie dysponuję płytą testową

Pozdrawiam,
Romek
- Krzysztof_M
- 500...624 posty
Jakby nie mierzyć, żaden z tych 4 parametrów nie może ulec poprawie. To zwyczajnie niemożliweRomekd pisze:Czołem.
Sądzę, że parametry samego odtwarzacza (bez bufora lampowego) nie uległy istotnemu pogorszeniu w stosunku do początkowych, jakie sprzęt miał zaraz po wyprodukowaniu, oczywiście o ile obecnie jest w pełni sprawny. Należałoby sprawdzić jak po zastosowaniu bufora zmieniają się: odstęp sygnału od szumu, zniekształcenia nieliniowe, charakterystyka częstotliwościowa i przesłuch międzykanałowy. Do tego potrzebna byłaby jakaś porządnie wykonana płyta testowa oraz komputer z dobrą kartą muzyczną. Mam jeszcze kartę E-MU 1616m, ale nie dysponuję płytą testową![]()
Pozdrawiam,
Romek

Jeśli bufor działa prawie idealnie to pogorszenie ww. parametrów będzie nieznaczne. Ale kierunek zmian nie może być inny, według mnie.
Moim zdaniem pomiary musiałyby dotyczyć zupełnie innych obszarów, które spowodowały, że dla właściciela ta konstrukcja brzmi przyjemniej.
I tu dochodzimy do punktu, w którym należy uczciwie przyznać się przed samym sobą i przed innymi, że technika lampowa nie jest stosowana w domowych systemach audio ponieważ jest lepsza.
Dla jednych liczy się sentymentalna nuta świecącej banieczki, dla innych bardziej liczy się przyjemniejsze brzmienie.
Po co upierać się i zaklinać rzeczywistość, że chodzi o wierność przekazu a nie o jego urodę?
Aby była jasność, ja z całego serca popieram ideę tego bufora lampowego, jeśli tylko chodzi o to aby słuchało się przyjemniej.
Jestem przeciwny wciskaniu światu, sobie i innym opowieści z mchu i paproci, że jest wierniej

α β Σ Φ Ω ℧ μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ −
- krzem3
- 1250...1874 posty
Myślę - że należy odszukać parametry odtwarzaczy z wyższej półki Samsunga, jakie posiadają parametry w torze sygnałowym z buforem, schemat wtórnika opracowany przez Samsunga. Pogorszenie parametrów odtwarzacza nawet o kilka, kilkanaście setek % w jakimś obszarze nie będzie uchwytne słuchowo, brzmienia oraz ocieplenia dźwięku przecież nie da się zmierzyć. Jest jakaś granica, że parametry urządzenia mogą słuchowo wpływać na dźwięk. Bezgraniczna wiara i pogoń za kosmicznymi parametrami, również może doprowadzić do absurdu.
krzem3
krzem3
Właśnie dlatego proponowałem przeprowadzenie takiego pomiaru. Chciałbym ocenić skale pogarszania każdego z tych parametrów sygnału audio przez taki dodatkowy lampowy bufor. Chyba nikt nie będzie twierdził, że psucie stosunku sygnału użytecznego do szumów i zakłóceń lub wzrost przesłuchu między kanałami stereofonicznymi ktoś z melomanów mógłby ocenić jako zdecydowaną poprawę brzmienia...Krzysztof_M pisze:Jakby nie mierzyć, żaden z tych 4 parametrów nie może ulec poprawie. To zwyczajnie niemożliweWedług mnie wykonywanie tych pomiarów to próżny trud.

No właśnie, zmiana których parametrów sygnału mogłyby pozytywnie wpływać na subiektywną ocenę brzmienia przez słuchających? Można obejrzeć rozkład i poziom poszczególnych harmonicznych, generowanych przez stopień z lampami. Wysoka zawartość niższych harmonicznych z przewagą parzystych byłaby zapewne oceniana pozytywnie. Kompresja dynamiki sygnału, wprowadzana przez bufor, powodowałaby, że przy odtwarzaniu nagrań z mniejszym poziomem głośności słyszelibyśmy więcej szczegółów, normalnie słyszanych dopiero przy większym podkręceniu regulatora głośności... Pewnie też obcięcie pasma przenoszenia od góry mogłoby zdaniem niektórych melomanów być korzystne, gdyż w takim przypadku bardziej wyeksponowane zostałyby częstotliwości średnie, powodujące że dźwięk wydawałby się im bardziej "soczysty" i "ciepły"... Miałem okazję słuchać muzyki odtwarzanej z kilku różnych odtwarzaczy CD i DVD z lampami w stopniu wyjściowym. Przy pewnych gatunkach muzyki jej brzmienie z tych źródeł wydawało mi się dużo lepsze niż z innych. Jednak po zmianie muzyki na inną odnosiłem przeciwne wrażenie. Wydawało mi się, że dźwięk jest jakoś "spłaszczony", jeśli chodzi o szczegóły nieco "rozmyty", po prostu mniej dynamiczny... W takim razie które z rozwiązań jest obiektywnie lepsze?Moim zdaniem pomiary musiałyby dotyczyć zupełnie innych obszarów, które spowodowały, że dla właściciela ta konstrukcja brzmi przyjemniej.

Pozdrawiam,
Romek