6N2P i 6P14P żarzenie

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

grabek_radek
5...9 postów
5...9 postów

6N2P i 6P14P żarzenie

Post autor: grabek_radek »

Witam! Mam pytanie co do wyprowadzen czy moze mi ktos powiedzec jak podlaczyc zarzenie w tych 2 lampach, do ktorych koncowek + a to ktorych -

pozdrawiam
MichałKob
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: MichałKob »

Lampy mają to do siebie, że poza bardzo nielicznymi wyjątkami (zabytki, rarytasy i nadawcze) możesz je żarzyć, jak chcesz.
W podanych przez ciebie lampach możesz podłączyć napięcie stałe 6,3V między nóżkę 4 a 5, patrząc od dołu, licząc w prawo od "luki". Biegunowość nie ma znaczenia. Możesz też podłączyć tam napięcie zmienne 6,3V RMS. Powodzenia!
Aha: Napięcia powinny różnić się od 6,3 V o maksymalnie 5% w górę lub w dół - zapewnia to lampom długie życie.
grabek_radek
5...9 postów
5...9 postów

Post autor: grabek_radek »

tak jeszcze dla pewnosci, przedstawiam na obrazku czy tak sie liczy

Jeszcze jedno co do tego schematu co podalem, czy transformator ma miec podany prad jaki poze poplynac, bez spadku napiecia, chodzi mi o wydajnosc pradowa tr.

hmmm a ta lampa 6N2P ile ma nozek, oraz 6P14P ???
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
jdubowski
moderator

Post autor: jdubowski »

grabek_radek pisze:tak jeszcze dla pewnosci, przedstawiam na obrazku czy tak sie liczy
Tak się liczy.
grabek_radek pisze:Jeszcze jedno co do tego schematu co podalem, czy transformator ma miec podany prad jaki poze poplynac, bez spadku napiecia, chodzi mi o wydajnosc pradowa tr.
Nie ma transformatorów idelanych, w których prąd jest niezależny od obciążenia - zawsze jakiś spadek będzie. W twoim przypadku zamawiając trafo musisz przwidzieć obciążenie, licząc po 0,25A na każdą 6N2P i 0,82A na 6P14P.
grabek_radek pisze:hmmm a ta lampa 6N2P ile ma nozek, oraz 6P14P ???
Obie mają 9-nózkowy cokół typu noval. Wszelkie twe wątpliwości rozwieje stronka http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/frank/index.html
========== Mente et malleo ==============
Jaroslaw Dubowski, Bytom jdubowski@interia.pl
========== Mente et malleo ==============