Zailacz wysokiego napięcia.
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 50...74 posty
Zailacz wysokiego napięcia.
Witam
Zastanawiam się czy jest możliwe i po pierwsze opłacalne przerobienie bloku odchylania poziomego telewizora lampowego na zasilacz wysokiego napięcia - coś w stylu lampa plazmowa, drabina jacoba. Nie chodzi mi o gotowe rozwiązania tylko o wskazówki co wywalić a co zostawić. Macie jakieś sugestie??? No a może...... zbudowac coś nowego na starym trafie.
Tak sobie pomyslałem że mogłbym wykorzystać tvl 53 które posiadam. Trzeba tylko zbudowac generator. Mozna wykorzystac jakąs łatwo dostępna telewizyjną pentode mocy. Trafo tylko do żarzenia, czyli anodowe do 300V z hakiem. Czy sa materiały potrzebne do zaprojektowania takiego generatora?? Byłbym bardzo wdzięczny, szukałem niestety bez skutku. A może któryś z szanownych forumowiczów zrobił już cos takiego????
Licze na wasze wskazówki.
Zastanawiam się czy jest możliwe i po pierwsze opłacalne przerobienie bloku odchylania poziomego telewizora lampowego na zasilacz wysokiego napięcia - coś w stylu lampa plazmowa, drabina jacoba. Nie chodzi mi o gotowe rozwiązania tylko o wskazówki co wywalić a co zostawić. Macie jakieś sugestie??? No a może...... zbudowac coś nowego na starym trafie.
Tak sobie pomyslałem że mogłbym wykorzystać tvl 53 które posiadam. Trzeba tylko zbudowac generator. Mozna wykorzystac jakąs łatwo dostępna telewizyjną pentode mocy. Trafo tylko do żarzenia, czyli anodowe do 300V z hakiem. Czy sa materiały potrzebne do zaprojektowania takiego generatora?? Byłbym bardzo wdzięczny, szukałem niestety bez skutku. A może któryś z szanownych forumowiczów zrobił już cos takiego????
Licze na wasze wskazówki.
Pozdrawiam Krzysztof Ślipko
-
- 6250...9374 posty
-
- 50...74 posty
Tak wiem o tym. Nie chodzi mi o wykorzystanie gotowych uzwojeń tylko o przewinięcie. Zawsze mozna zastosowac trafo od starego lampiaka. Na elektrodzie jest lampa plazmowa z tv tranzystorowego....półprzewodnikowego. Mi chodzi o to żeby układ tv ograniczyc do niezbędnego minimum - wywalic tor audio, wizji, cewki odchylające (chyba bez zmiany niektórych elementów sie nie obejdzie), lub po prostu zbudowac coś od podstaw na jednej, dwóch lampach. Częstotliwosc pracy to parenaście kHz.Alek pisze:TVL53 nie ejst przystosowany do wspólpracy z lampą, lecz z tranzystorem. To trafo od Veli.
-
- 625...1249 postów
Eee tam. Pracują dobrze i długo. Jedyne co mi się zdarzało to przebicie do rdzenia, ale to z mojej (zamierzonej) winy. Za to szybciej padały mi tranzystory (2N3055 - miałem ich dużo więc co się miały marnować), bo chciałem osiągnąć jak największe napięcie na wyjściu (max. z 50kV było), więc trochę dostawały "w k(ość)olektor".Janusz pisze:W roli zasilacza do drabiny Jacoba taka cewka powinna pracować najwyżej kilka minut.
Pozdrawiam
-
- 625...1249 postów
Wykańczały je przepięcia, czy straty mocy na tranzystorze? Pytam, bo ja używałem KD502 i 503. Tranzystory wytrzymywały, ale po jakimś czasie spadało napięcie na cewce WN. Tłumaczyłem to sobie zwarciami zwojowymi, wywołanymi przez wzrost temperatury wewnątrz uzwojenia. Być może przyczyna leżała w przebiciach wewnątrz. Z resztą transformatory były odzysku, miałem je od znajomego z ZURiT-u.
785mm
-
- 625...1249 postów
Ja bym to wykonał na lampie PL504 i trafie linii od telewizora.
Wykonałbym to jako generator samoblokujący. Uzwojenie pierwotne należałoby naturalnie przewinąć i wstawić dwa dobrze izolowane.
Należy też pomyśleć o opóźnionym podłączaniu napięcia anodowego do tego układu, bo inaczej zakatujesz tą PL504.
Częstotliwość pracy tego może być równa częstotliwości linii (15625Hz).
Wykonałbym to jako generator samoblokujący. Uzwojenie pierwotne należałoby naturalnie przewinąć i wstawić dwa dobrze izolowane.
Należy też pomyśleć o opóźnionym podłączaniu napięcia anodowego do tego układu, bo inaczej zakatujesz tą PL504.
Częstotliwość pracy tego może być równa częstotliwości linii (15625Hz).
-
- 50...74 posty
Naturalnie o takim czymś myślałem. Nie szukam gotowych rozwiązań - jeżeli istnieją to chetnie popatrze. Najbardziej interesuje mnie teoria, oraz info gdzie mozna znależć parametry rdzeni stosowanych w trafach odchylania poziomego......a może sa dostepne parametry traf produkowanych seryjnie?? Przez chwile miałem przed oczyma multiwibrator mocy, ale nie jest to chyba najlepszy pomysł.
-
- 500...624 posty
Witam.
Jeżeli ci chodzi o ciekawe efekty multiwibrator najlepiej cię zadowoli 2xpl504 lub 6p45s .jedyną wadą jest że kondensator odpowiadający za rezonans układy musi być na napięcie kilku kilowoltów i małostratny lub mikowy bo z innego tylko nogi ci zostaną po starcie.
proponuje rozejżec się gdzieś za oryginalnym trafem od RUBINA serii 707 do 710 . standardowo na wtórnym było 28kV po modernizacji da się osiągnąć koło 50kV. Jak jeszcze za mało to już tylko powielacz iskrowy marxa.
Jeżeli ci chodzi o ciekawe efekty multiwibrator najlepiej cię zadowoli 2xpl504 lub 6p45s .jedyną wadą jest że kondensator odpowiadający za rezonans układy musi być na napięcie kilku kilowoltów i małostratny lub mikowy bo z innego tylko nogi ci zostaną po starcie.
proponuje rozejżec się gdzieś za oryginalnym trafem od RUBINA serii 707 do 710 . standardowo na wtórnym było 28kV po modernizacji da się osiągnąć koło 50kV. Jak jeszcze za mało to już tylko powielacz iskrowy marxa.
Do kwietnia w kościele dobrze że zimy nie ma 

-
- 625...1249 postów
Co do teorii, to poczytaj sobie jak pracuje odchylanie poziome w lampowym TV. Możesz zrobić multiwibrator. Jednak wtedy masz więcej lamp. Jednak chociaż nie musisz nic przewijać, sam zdecyduj.
Zrób to tak: na jakiejś triodzie podwójnej (np. PCC88) wykonaj multiwibrator. Z tego układu steruj PL504. Nie jest to trudno wykonać, bo to wcale nie musi pracować od razu w telewizorze. Więc nie ma kłopotu, bo jak nawet przebiegi zrobią się nieliniowo narastające, to i tak to nie ma wpływu na nic.
Dużo na temat odchylania poziomego i innych aspektów budowy własnych TV jest w książce pt. "Amatorskie odbiorniki telewizyjne" Z. Olszewskiego.
Zrób to tak: na jakiejś triodzie podwójnej (np. PCC88) wykonaj multiwibrator. Z tego układu steruj PL504. Nie jest to trudno wykonać, bo to wcale nie musi pracować od razu w telewizorze. Więc nie ma kłopotu, bo jak nawet przebiegi zrobią się nieliniowo narastające, to i tak to nie ma wpływu na nic.
Dużo na temat odchylania poziomego i innych aspektów budowy własnych TV jest w książce pt. "Amatorskie odbiorniki telewizyjne" Z. Olszewskiego.