Dudniący bas

Masz nietypowy problem 'lampowy'? Spróbuj tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

nuncjusz1
625...1249 postów
625...1249 postów

Dudniący bas

Post autor: nuncjusz1 »

Może ktoś potrafi mnie oswiecić co może być przyczyną dudniącego basu we wzm.Czy jest to jakieś wzbudzenie.Nie mam oscyloskopu i trudno mi to stwierdzić.Wzmacniacz jestPP na 1 6n13s sterowanej 6n1p.Wysokie tony też jakby zgaszone. Czy winne są temu elementy RC,niedopasowanie trafa wy.
Pozdrawiam
Lech S.
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Lech S. »

Witam.
Dlaczego obarczasz złym, dudniącym basem wzmacniacz?.Może przczyna tkwi w takich , a nie innych przetwornikach elektroakustycznych?Czy jest to wzmacniacz z regulatorami barwy dżwięku? Może zbyt głębokie ujemne sprzężenie zwrotne w zestawieniu z Twoimi kolumnami głośnikowymi daje taki efekt? Mozliwości jest wiele.Chociaż niewątpliwie należałoby sprawdzić charakterystykę wzmacniacza i zniekształcenia poniżej 200Hz i nietylko .Bez generatora i oscyloskopu jednak się nie obędzie.
Lech S.
Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Vault_Dweller »

Na innym wzmacniaczu jest OK? Może, jak już kolega wspomniał powyżej, winne są złe glośniki, lub też akustyka pomieszczenia. Być może kolumny masz ustawione po rogach pomieszczenia (gdzie wzmocnienie basu jest największe), a głośniki wysokotonowe (mam nadzieję, że sprawne?) nie promieniują w kierunku uszu.
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
mslawicz
75...99 postów
75...99 postów

Re: Dudniący bas

Post autor: mslawicz »

nuncjusz1 pisze:Może ktoś potrafi mnie oswiecić co może być przyczyną dudniącego basu we wzm.Czy jest to jakieś wzbudzenie.Nie mam oscyloskopu i trudno mi to stwierdzić.
Do prostych pomiarów wystarczy multimetr, a w najgorszym przypadku jakikolwiek wskaźnik elektromagnetyczny np. wymontowany ze starego magnetofonu.
Z karty dźwiękowej komputera podaj sygnał sinusoidalny. Wykorzystaj jeden z programów mogących generować przebiegi o zadanej częstotliwości. Zmierz wzmocnienie napięciowe wzmacniacza (najlepiej z nominalnym obciążeniem rezystorowym), dzieląc napięcie wyjściowe przez napięcie wejściowe dla różnych częstotliwości.
Napisz też coś o stosowanych głośnikach. Dudnienie basów (zwykle nie większe niż kilka dB) może wynikać ze zbyt niskiego współczynnika tłumienia wzmacniacza. Z tym efektem można poradzić sobie dokładając kilka elementów do zwrotnicy głośnikowej.
Pozdrawiam,
Marcin
Awatar użytkownika
sergiusz
125...249 postów
125...249 postów

glosniki

Post autor: sergiusz »

ostatnio zajalem sie zupelnie amatorska proba zbudowania kolumn glosnikowych. Konstrukcja bardzo prosta, bo glosnik szerokopasmowy w obudowie zamknietej.
uzyskalem taki efekt jak opisujesz gdy wypelnilem obudowe zla i jednolita substacja.
jezelili twoje glosniki to DIY to moze w tym lezy problem.
Lech S.
625...1249 postów
625...1249 postów

Witam.
Czy policzyłeś pojemność obudowy znając parametry głośnika? Czy obudowa zrobiona tak, na chybił trafił.Nie wszystkie głośniki nadają do obudowy zamkniętej, jak również do obudowy typu bass-refleks.Chociaż niektóre są bardziej uniwersalne w tym zakresie.
Lech S.
Janusz
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Janusz »

W zasadzie do obudów zamkniętych nadają się głośniki o dobroci całkowitej Qts powyżej 0,45 i stosunkowo dużej Vas. Przykładem może być tonsilowski GDN 20/40 ze starszych głośników niskotonowych lub GDN 20/60/11, sosowany bodajże w kolumnach Perfect 150.
Jeśli chodzi o tłumienie przestrzeni za głośnikiem, to w przypadku obudów zamknietych może być wypełniona cała przestrzeń. Natomiast w obudowach typu bass-reflex (z otworem) powinny być wytłumione tylko ścianki. Dość dobrym materiałem jest wełna mineralna (nie wata szklana) lub zwykła gąbka.
Pozdrawiam
785mm
Lech S.
625...1249 postów
625...1249 postów

Moje odpowiedzi na zapytanie nuncjusza 1 zamieniły się w wiele pytań.Na podstawie jedynej wiadomości, że wzmacniacz zrobiony samodzielnie, ma dudniace niskie tony, niewiele można pomóc.Aby postawić właściwą diagnozę, trzeba mieć o wiele wiecej informacji i stąd te pytania.
Lech S.
nuncjusz1
625...1249 postów
625...1249 postów

Wzmacniacz to konstrukcja z wątku SE na gu 50 bez sprzężenia zwrotnego.
Kolumny Cerwin Vega o skut.102 db.Fakt że pokój (mam szczęscie mieć odzielny do słuchania muzyki) ma coś ok.15m2, a bas w cerwinach to 15cali i ogomne pudła, które stoją możliwie najdalej od narożników pokoju,ale jednak odległość nie jest oszałamiająca(ok1m).W narożnikach pom. mam powieszone grube kotary,a w pobliżu kolumn płaty falistej gąbki.Nie obarczałem nigdy winą pomieszczenia ale faktycznie to może być przyczyną.JeSli chodzi o wysokie tony to chodzi o inny wzmacniacz mianowicie o PP na 1 6n13s z wątku pod tym tytułem .Schemat pochodzi ze stron f-my Plitron.Wiem że nie bardzo lubicie tzw.kopiowaczy,ale cały czas się ucze tech. lampowej i myślę,żę zaczynając nie można się porywać na wymyślanie czegoś samemu bo można się srogo rozczarować.Lampy uczą pokory o czym miałem okazję się przekonać chcąc za pierwszym razem odrazu zrobić super wzmacniacz.Ale odbiegam od tematu,a wiec w w/w wzmacniaczu całe pasmo ok.(oczywiście na słuch) oprócz wspomnianych wysokich tonów.Mam porównanie z SE na gu50(tu znowu bas).Pierwsza myśl jaka zawsze mi się nasuwa po słuchaniu to to że zrobiłem jakiegoś knota.Domyślam się że to za mało informacji żeby coś konkretnie orzec,ale każda wskazówka gdzie i co szukać jest dla mnie cenna.
Pozdrawiam
Janusz
625...1249 postów
625...1249 postów

Przychodzi mi na myśl słabe tłumienie rezonansu głośników o dużej i pewnie stosunkowo ciężkiej membranie. Zwłaszcza, że wzmacniacz nie ma sprzęzenia zwrotnego. To oczywiście tylko moje przypuszczenia.
785mm
nuncjusz1
625...1249 postów
625...1249 postów

Co w takim razie począć?
mslawicz
75...99 postów
75...99 postów

Post autor: mslawicz »

Zmierz charakterystykę częstotliwościową w kilku punktach (w interesującym ciebie zakresie basów) z nominalnym obciążeniem rezystorowym i z obciążeniem w postaci twoich kolumn. Wtedy będzie wiadomo, czy to wina samego wzmacniacza, czy jego współpracy z głośnikami.
Pozdrawiam,
Marcin
Janusz
625...1249 postów
625...1249 postów

To jest dobry pomysł. Można też mierzyć napięcie na wyjściu wzmacniacza przy podłączonych głośnikach.Jesli zmierzona charakterystyka wzmacniacza będzie dostatecznie płaska, napięcie źródła sygnału niezależne od częstotliwości, to woltomierz w okolicach rezonansu powinien pokazać zauważalny wzrost napięcia. Oczywiście jeśli masz możliwość płynnej zmiany częstotliwości.
785mm
Lech S.
625...1249 postów
625...1249 postów

Nigdy nie miałem do czynienia z głośnikami o tak wysokiej efektywności, bo 102 dB.... . Te raczej nadają sie do współpracy ze wzmacniaczem kilkuwatowej mocy.Można w ten sposób otrzymać wysokie, dostatecznie duże natężenie dżwięku w pomieszczeniu o przeciętnej kubaturze.
Jestem prawie pewien, że to sprawa głośnikow.Najprościej byłoby próbę przeprowadzić na markowych zestawach głośnikowych o przeciętnej efektywności, gdzieś w okolicach 90db... .Jednocześnie nic nie stoi na przeszkodzie , aby wykonać podstawowe pomiary wzmacniacza, sposobami jakie sugerują koledzy.Powodzenia.O swoich doświadczeniach poinformuj na forum.Sam jestem ciekawy przyczyny.
Lech S.
nuncjusz1
625...1249 postów
625...1249 postów

W takim razie postaram się pomierzyć i powiem co wyszło,i poproszę o dalsze porady
Pozdrawiam[/img]