Dobieranie lamp - jaki rozrzut parametrów jest dopuszczalny
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 25...49 postów
Dobieranie lamp - jaki rozrzut parametrów jest dopuszczalny
Witam,
Mam możliwość kupić od osoby z zagranicy parę nieużywanych lamp 19J6 do wzmacniacza hybrydowego w którym są one wykorzystywane. Osoba ta testowała lampy na mierniku TV-7 ( tak napisała ). Wg niej parametry nowych lamp tego typu to 27/27. Po zmierzeniu przez nią lamp - wyniki dwóch par: 36/36 - 36/38 oraz 44/46 - 46/44 a także dwie dodatkowe sztuki 42/48 - 40/46 ( spory rozrzut ).
Czy te lampy można traktować jako pary z tymi parametrami? Dwie ostatnie sztuki też będą nadawać się do wzmacniacza? czy może jednak rozrzut parametrów jest zbyt duży?
Proszę o Waszą pomoc w tej kwestii ponieważ lampy w tym wypadku nie wychodzą tanio a nie chciałbym żeby leżały niewykorzystane.
Mam możliwość kupić od osoby z zagranicy parę nieużywanych lamp 19J6 do wzmacniacza hybrydowego w którym są one wykorzystywane. Osoba ta testowała lampy na mierniku TV-7 ( tak napisała ). Wg niej parametry nowych lamp tego typu to 27/27. Po zmierzeniu przez nią lamp - wyniki dwóch par: 36/36 - 36/38 oraz 44/46 - 46/44 a także dwie dodatkowe sztuki 42/48 - 40/46 ( spory rozrzut ).
Czy te lampy można traktować jako pary z tymi parametrami? Dwie ostatnie sztuki też będą nadawać się do wzmacniacza? czy może jednak rozrzut parametrów jest zbyt duży?
Proszę o Waszą pomoc w tej kwestii ponieważ lampy w tym wypadku nie wychodzą tanio a nie chciałbym żeby leżały niewykorzystane.
-
- 2500...3124 posty
Re: Dobieranie lamp - jaki rozrzut parametrów jest dopuszcza
Jeśli wzmacniacz jest przyzwoicie zaprojektowany dobieranie tych lamp w ogóle nie jest potrzebne.
-
- 25...49 postów
Czyli w przypadku lamp 19J6 dobieranie ich nie jest wcale potrzebne? Jakie mogłyby być skutki żle dobranych w pary pod względem parametrów elektrycznych lamp elektronowych danego typu/rodzaju we wzmacniaczu?
-
- 25...49 postów
Witam
Skutki niesparowanych lamp dowolnego typu mogą być od tragicznych do żadnych, nie wiemy jaki to wzmacniacz i jaką pełnią funkcje te lampy w układzie.
To jest najdokładniejsza diagnoza jaka można postawić przy informacjach jakie raczyłeś nam zdradzić.
Pozdrawiam Romek
Skutki niesparowanych lamp dowolnego typu mogą być od tragicznych do żadnych, nie wiemy jaki to wzmacniacz i jaką pełnią funkcje te lampy w układzie.
To jest najdokładniejsza diagnoza jaka można postawić przy informacjach jakie raczyłeś nam zdradzić.
Pozdrawiam Romek
-
- 25...49 postów
Układ to SS P. Milleta z 19J6 na wejściu oraz z IRF510 na wyjściu. Napięcie 48VDC
-
- 1875...2499 postów
W tym niezwykle kuriozalnym ukladzie taka roznica w polowkach triod nie bedzie miala jakiegokolwiek znaczenia.
Ten uklad to marnowanie lampy w moim odczuciu. O idiotycznie dobranym punkcie pracy juz raczej nie wspomne -- ta lampa w tym ukladzie nie wnosi nic. Najbardziej mi sie podoba wykorzystanie grzejnika jako wtornika dla Mosfeta...

Ten uklad to marnowanie lampy w moim odczuciu. O idiotycznie dobranym punkcie pracy juz raczej nie wspomne -- ta lampa w tym ukladzie nie wnosi nic. Najbardziej mi sie podoba wykorzystanie grzejnika jako wtornika dla Mosfeta...

Pozdr,
-Tomek Drabas
________
"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-Tomek Drabas
________
"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-
- 25...49 postów
Do tej pory zamierzałem zbudować układ w oparciu o ecc82, ale właśnie wydawało mi się że jest ona wciśnięta tam na siłę i nie będzie wykorzystywana poprawnie. Do tego ecc82 jest droga jako dobrana para. Postanowiłem poszukać 19J6 jako że układ w oryginale został zbudowany w oparciu o tę lampę no i sądziłem że ona będzie tam pasować i sprawdzać się w tym układzie.
-
- moderator
Jako tania ciekawostka budowana dla zabawy, to dlaczego nie...
Oczywiście parowanie nie ma tutaj najmniejszego sensu.
Oczywiście parowanie nie ma tutaj najmniejszego sensu.
-
- 25...49 postów
Dzięki za odpowiedź. Ogólnie w przypadku OTL ów np takiego z AVT opartego o lampy PCL86 lub projektu Gsmoka na 3x 6n1p ile może wynosić w procentach maksymalna rozbieżność pomiędzy lampami?
-
- moderator
To nie urządzenie cyfrowe, nie ma ścisłego progu, od którego przestanie działać. Im większe nierównomierności, tym gorzej gra i tyle.
-
- 25...49 postów
Trochę odgrzeję temat jeśli chodzi o dobieranie lamp we wzmacniaczach słuchawkowych. Mam wzmacniacz DV 336SE oparty na lampach 6SN7 + 6AS7. Udało mi się kupić dość tanio kilka sztuk lamp 6N13S jako zastępstwo dla 6AS7. W tym momencie mam pytanie, ponieważ wysłałem lampki do znajomego w celu pomierzenia. Okazało się że różnica w jednej bańce pomiędzy połówkami to 25% :O, jedna sztuka ma 12% a reszta mieści się pomiędzy tymi dwoma. Czy taka 12% będzie pasować w ten układ, gdzie jest tylko jedna 6N13S na wyjściu? Lampki są nowe, wcześniej nie były używane, czy taka rozbieżność 12% będzie wprowadzała różnicę dla prawego i lewego kanału?
-
- 6250...9374 posty
Lampy masz, pomierzone, podłącz i posłuchaj , jeśli ci odpowiadają odsłuchowo to OK, szukasz teorii czy jest OK?
-
- 25...49 postów
Tak szukam teorii
czy faktycznie da się wychwycić różnicę ? Grają dobrze, przynajmniej ta z 12% różnicą po pomiarach, reszty nie sprawdzałem.

-
- 2500...3124 posty
Nie napisałeś też w czym ta różnica. Zapewne w prądach katod przy takich samych napięciach anoda-katoda i siatka-katoda. Nie widziałem schematu tego wzmacniacza, ale na 90% lampa 6N13S marnuje się tam we wtórniku katodowym. Oznacza to, że najprawdopodobniej jest polaryzowana rezystorem w obwodzie katody, który (oprócz niemiłosiernego grzania się) wytwarza lokalne sprzężenie zwrotne dla prądu stałego i zmniejsza wpływ parametrów lampy na punkt pracy. Bardziej istotna jest różnica nachyleń, jeśli masz słuchawki 32 Om. Już to kiedyś liczyłem na forum --- tak mała rezystancja obciążenia powoduje, że wzmocnienie wtórnika nie jest bliskie jedności, a raczej jest bliskie... zeru. Tak na szybko: wzmocnienie wynosi K=gm*rl/(1+gm*rl). Szacunkowo przyjmiemy gm=3 mA/V i rl=30 Om (wypadkowa rezystancja obciążenia). Mamy wtedy K=0,083 (tak, tak, to nie pomyłka). Jeśli nachylenie ch-ki drugiej triody będzie wynosić 3,36 mA/V (o 12% większe) to wzmocnienie wyniesie K2=0.092, czyli będzie większe o 10%, inaczej 0.85dB. Szukałeś teorii, masz teorię
Inaczej będzie, jeśli wzmacniacz ma globalne sprzężenie zwrotne, ale raczej nie ma.
PS Byłoby super, gdyby nasze forum potrafiło renderować wzory zapisane w składni latexa.

PS Byłoby super, gdyby nasze forum potrafiło renderować wzory zapisane w składni latexa.
-
- 25...49 postów
Schematy tego wzmacniacza jakie znalazłem w sieci, ale jakoś nie bardzo dokładnie odzwierciedlają to co jest w środku na trzecim zdjęciu.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.