Korektory barwy w małych piecach

Wzmacniacze gitarowe, efekty i inne zagadnienia "okołogitarowe".

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Procek_2
50...74 posty
50...74 posty

Korektory barwy w małych piecach

Post autor: Procek_2 »

Siemanko!

Mam pytanie takie- jakie mogę zastosować korektory brzmienia w 5W wzmacniaczu typu SE? W Push Pull można działać na końcówkę mocy, Presence, Depth itd., ale z Se mam problem ;). Oczywiście pomijając standardową korekcję T, B, M no i Gain Volume.
Ktos spotkał się z jakimiś ciekawymi rozwiązaniami? :)
Dodam od siebie, że niedługo wbuduję Tube Screamer w piec w standardowej konfiguracji Gain 0, Volume Max., a gałka Tone znajdzie się na panelu :)
Ostatnio zmieniony sob, 15 sierpnia 2015, 23:31 przez Procek_2, łącznie zmieniany 1 raz.
thn.technik
375...499 postów
375...499 postów

Re: Korektory barwy w małych piecach

Post autor: thn.technik »

presence, depth, fatness... a jaka widzisz różnice miedzy PP i SE w pętli ujemnego sprzężenia?
Załączniki
bambino3_127.gif
WG-460.jpg
Procek_2
50...74 posty
50...74 posty

Taką, że jej nie mam i nie wiedziałem, aż do teraz, jak ją wprowadzić...
Bo nie ma odwracacza fazy ;)
thn.technik
375...499 postów
375...499 postów

Mój 5W Krank na EL84 z kontrolą presence w koncówce, zamiast rezystora 47k który jest równolegle do 2n2 możesz dać potencjometr 220k i bedziesz miał regulacje Fatness, zamiast 8k2 potencjometr 47k i będziesz miał depth... :wink:
Załączniki
THN_Krank.jpg
Procek_2
50...74 posty
50...74 posty

Dzięki ;)
A tak BTW, jak się spisuje ten Krank przy 5W? Niższe anodowe nie wpływa negatywnie?
No i nauka na przyszłość, następnym razem wbudować FX Loop, bo pętla będzie mi działać tylko na jeden kanał, chyba, że będę przełączał USZ przekaźnikiem...
Pytanie jak będzie ze stukami...
Procek_2
50...74 posty
50...74 posty

Nie będę ryzykował, potraktuję kanał czysty po "Painlustowemu"- nastroic można i bez czystego :twisted:
Awatar użytkownika
piodabro
50...74 posty
50...74 posty

Post autor: piodabro »

Heh, kanał czysty przydaje się nie tylko do strojenia :)

A co do USZ w SE to w sumie fajny pomysł ;)
Mam Atom'a 5W gdzie w szasce zrobiłem dziurę na drugi Gain, ale siedzi tam pusty potencjometr bo po pewnych modyfikacjach wróciłem do oryginału.
Dzięki wam mam pomysł na wykorzystanie tego potencjometru :) Atom z Presence :twisted:
thn.technik
375...499 postów
375...499 postów

Procek_2 pisze:Dzięki ;)
A tak BTW, jak się spisuje ten Krank przy 5W? Niższe anodowe nie wpływa negatywnie?
Tak prawdę mówiąc to napięcie preampu wcale nie odbiega bardzo od oryginału. Po testach w zasilaczu rozbiłem anodowe na 2 napięcia - jedno niższe dla końcówki i drugie wyższe dla preampu. Dzięki takiemu zabiegowi napięcie preamu jest 28V większe niż jak by zrobić "klasyczny" zasilacz :D Polecam takie rozwiązanie dla małych wzmaków na lampach końcowych na niskie napięcia.
Końcówka kranka to napięcie około 500V ale już sam preamp to tak tylko około 330V. Gra to bardzo dobrze przy tych 5W na kolumnie 2x12 (Celestion 70/80 + Eminence V12), ale podpięte pod końcówkę 15W na 2xEL84 wymiata jeszcze lepiej :wink:
Załączniki
Krank_Separate_Supplay.JPG
Procek_2
50...74 posty
50...74 posty

No to fajnie, że to gra, będzie można się bawić w modyfikacje ;)
Ja zrobiłem sobie Black Altar, ale nie mam gdzie podpiąć USZ, żeby wpływało to równo na dwa kanały...
Zapewne jak włączę czysty, to będzie zajefajne brumienie, bo USZ bedzie wpięte do ostatniego stopnia z przesteru...
A może warto dorobić pętlę FX...
Co koledzy myślą o objęciu pętlą USZ jedynie EL84 i trafo głośnikowe?
ODPOWIEDZ