Używam starego lampowego odbiornika radiowego. Czy ktoś z uczestników forum ma schemat urządzenia oszczędzającego lampy - włączanie ze zwłoką napięcia anodowego i odwrotne wcześniejsze /zdaję mi się/, że wyłączanie żarzenia.
Pozdrawiam uczestników forum.
Oszczędzanie lamp elektronowych
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 20...24 posty
-
- moderator
Re: Oszczędzanie lamp elektronowych
Jeżeli już to pierwsze wyłączanie anody, potem żarzenia, aczkolwiek przy wyłączaniu to jest niepotrzebne. Jakie to jest radio? Bo od tego zależy ewentualna konstrukcjaTubelektr pisze:Używam starego lampowego odbiornika radiowego. Czy ktoś z uczestników forum ma schemat urządzenia oszczędzającego lampy - włączanie ze zwłoką napięcia anodowego i odwrotne wcześniejsze /zdaję mi się/, że wyłączanie żarzenia.
Pytanie tylko czy jest to w ogole potrzebne - wymagana jest ingerencja w oryginalny układ, upchnięcie tego gdzieś w środku, zasilenie. Jeżeli nie jest to zabytek z lat 20-tych, tylko coś normalnego na popularnych lampach to chyba taniej i prościej jest mieć dodatkowy komplet lamp, który naprawdę starczy na lata. Nikt w radioodbiornikach nie stosował tego typu układów, a część moich odbiorników dotarła do mnie z ciągle oryginalnymi lampami.
-
- 20...24 posty
No to wtedy zrobisz tandem 2xEL95 lub 2xEL42, bo to to samo jest, tylko w osobnych bańkach.Tubelektr pisze:.. no a jak siądżie ELL to będzie kłopot. Usiłowałem znależć tą lampę ale bez skutku.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony ndz, 18 grudnia 2005, 22:05 przez OTLamp, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- moderator
IMO nie warto tego robić. ELL80 jest bardzo prosta do kupienia - średnia cena to 13 Euro za sztukę (na Ebayu), a jak się kupuje w komplecie (często bywa w grubie z innymi popularnymi lampami - również z innymi typami używanymi w tym radiu, to popularne lampy) to całość za niewiele więcej. A samą ELL80 można było bez problemu kupić i za 7 Euro, nówkę.Tubelektr pisze:Radio to Grundig 3295 stereo na ECC85, ECH81, EF89, EABC80, ECC83 i ELL80. Szczególnie trudno dostępna jest ELL80. Na dzień dzisiejszy radio odbiera super. Piękny czysty dżwięk szczególnie na UKF-ie no a jak siądżie ELL to będzie kłopot. Usiłowałem znależć tą lampę ale bez skutku.
-
- 20...24 posty
Oszczędzanie lamp
Dziękuję za bardzo cenne rady!
Pozdrawiam
Pozdrawiam