Oszczędzanie lamp elektronowych

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Tubelektr
20...24 posty
20...24 posty

Oszczędzanie lamp elektronowych

Post autor: Tubelektr »

Używam starego lampowego odbiornika radiowego. Czy ktoś z uczestników forum ma schemat urządzenia oszczędzającego lampy - włączanie ze zwłoką napięcia anodowego i odwrotne wcześniejsze /zdaję mi się/, że wyłączanie żarzenia.

Pozdrawiam uczestników forum.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Re: Oszczędzanie lamp elektronowych

Post autor: tszczesn »

Tubelektr pisze:Używam starego lampowego odbiornika radiowego. Czy ktoś z uczestników forum ma schemat urządzenia oszczędzającego lampy - włączanie ze zwłoką napięcia anodowego i odwrotne wcześniejsze /zdaję mi się/, że wyłączanie żarzenia.
Jeżeli już to pierwsze wyłączanie anody, potem żarzenia, aczkolwiek przy wyłączaniu to jest niepotrzebne. Jakie to jest radio? Bo od tego zależy ewentualna konstrukcja

Pytanie tylko czy jest to w ogole potrzebne - wymagana jest ingerencja w oryginalny układ, upchnięcie tego gdzieś w środku, zasilenie. Jeżeli nie jest to zabytek z lat 20-tych, tylko coś normalnego na popularnych lampach to chyba taniej i prościej jest mieć dodatkowy komplet lamp, który naprawdę starczy na lata. Nikt w radioodbiornikach nie stosował tego typu układów, a część moich odbiorników dotarła do mnie z ciągle oryginalnymi lampami.
Tubelektr
20...24 posty
20...24 posty

Radio to Grundig 3295 stereo na ECC85, ECH81, EF89, EABC80, ECC83 i ELL80. Szczególnie trudno dostępna jest ELL80. Na dzień dzisiejszy radio odbiera super. Piękny czysty dżwięk szczególnie na UKF-ie no a jak siądżie ELL to będzie kłopot. Usiłowałem znależć tą lampę ale bez skutku.
Pozdrawiam
OTLamp

Post autor: OTLamp »

Tubelektr pisze:.. no a jak siądżie ELL to będzie kłopot. Usiłowałem znależć tą lampę ale bez skutku.
Pozdrawiam
No to wtedy zrobisz tandem 2xEL95 lub 2xEL42, bo to to samo jest, tylko w osobnych bańkach.

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony ndz, 18 grudnia 2005, 22:05 przez OTLamp, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

Tubelektr pisze:Radio to Grundig 3295 stereo na ECC85, ECH81, EF89, EABC80, ECC83 i ELL80. Szczególnie trudno dostępna jest ELL80. Na dzień dzisiejszy radio odbiera super. Piękny czysty dżwięk szczególnie na UKF-ie no a jak siądżie ELL to będzie kłopot. Usiłowałem znależć tą lampę ale bez skutku.
IMO nie warto tego robić. ELL80 jest bardzo prosta do kupienia - średnia cena to 13 Euro za sztukę (na Ebayu), a jak się kupuje w komplecie (często bywa w grubie z innymi popularnymi lampami - również z innymi typami używanymi w tym radiu, to popularne lampy) to całość za niewiele więcej. A samą ELL80 można było bez problemu kupić i za 7 Euro, nówkę.
Tubelektr
20...24 posty
20...24 posty

Oszczędzanie lamp

Dziękuję za bardzo cenne rady!
Pozdrawiam