Transformator do zmodyfikowanego Red Barona
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Transformator do zmodyfikowanego Red Barona
Witam, w ramach projektu inżynierskiego buduję wzmacniacz oparty na Fenderze Bassmanie i Marshallu JCM800. Jestem na etapie zamawiania części, ale nie wiem jakiego transformatora użyć. W załączniku umieszczam schemat projektu. Przydałoby się jakieś uzwojenie do zasilania przekaźników 5V.
- Załączniki
-
- Schematic Prints.pdf
- (26.94 KiB) Pobrany 205 razy
Re: Transformator do zmodyfikowanego Red Barona
Witam. Może Kolega sprecyzuje w czym mamy pomóc z tym transformatorem? Czy chodzi o wybór pomiędzy transformatorem toroidalnym, czy transformatorem kształtkowym, lub mamy określić jego moc i wydajność prądową uzwojeń?
" Nigdy się nie tłumacz-przyjaciele tego nie potrzebują, a wrogowie i tak nie uwierzą i nigdy nie mów prawdy ludziom, którzy na nią nie zasługują "
Mark Twain
Mark Twain
Zależy mi na mocy i wydajności prądowej transformatora. Transformator może być toroidalny, ale bardziej skłaniałbym się ku kształtek. Jakieś przykłady?
Jak nie musi być nowy to każdy radiowy 40W tu podpasuje.
Znalazłem coś takiego:
http://sklep.lampyelektronowe.pl/?12,ts ... iowy-indel
Czy 75 mA anodowego wystarczy?
http://sklep.lampyelektronowe.pl/?12,ts ... iowy-indel
Czy 75 mA anodowego wystarczy?
Mam to trafko w Atomie, grzeje się dość mocno mimo że siódmych potów z niego nie wyciskam... Jak dla mnie parametry troszkę zawyżone.
No ogół nie polecam.
Ja nim zasilam 2 x 6n2p i 1 x 6p14p.
Kolega chce tym zasilić 4 x ecc83 + końcowka, więc jak dla mnie troszkę mało ma to trafko prądu na żarzenie.
No ogół nie polecam.
Ja nim zasilam 2 x 6n2p i 1 x 6p14p.
Kolega chce tym zasilić 4 x ecc83 + końcowka, więc jak dla mnie troszkę mało ma to trafko prądu na żarzenie.
Mam podobne trafko Indela (200 V) też 40 Watt. Mimo 2 lamp (ECC83 i EL84) trafko się grzeje, ale nie jest jakieś gorące, dotknąć można.
Teoretycznie 3A żarzenia powinno wystarczyć. Prąd żarzenia EL84 wynosi 760 mA, a w ECC83 wynosi po 300 mA. Suma: 1.96 A.
To trafko zasilając Atomic'a po 30 minutach grania już parzy. Dotknąć się da bez uszczerbku na zdrowiu, ale jest bardzo gorące.
Jeszcze się nie spaliło.
Jeszcze się nie spaliło.
Znalazłem na stronie Pana Ogonowskiego transformator: http://www.ogonowski.eu/transformatory/ ... e/ts200-1/
Tylko, że jego moc wynosi aż 200 W. Ale chyba się zdecyduję, bo mógłbym w przyszłości rozbudować wzmacniacz o końcówkę PP.
Tylko, że jego moc wynosi aż 200 W. Ale chyba się zdecyduję, bo mógłbym w przyszłości rozbudować wzmacniacz o końcówkę PP.
Heh tym transformatorem to 50W lub lepiej napędzisz 
Proponuję odezwać się do forumowicza pod nickiem KaKa.
Zamawiałem od niego transformatory, jakość wykonania bardzo dobra, ceny dość przystępne.
Ogólnie polecam. Treminy ma trochę długie ale jak Ci się spieszy to za dopłatą będzie szybciej
.
Parametry transformatorów dyktujesz Ty

Proponuję odezwać się do forumowicza pod nickiem KaKa.
Zamawiałem od niego transformatory, jakość wykonania bardzo dobra, ceny dość przystępne.
Ogólnie polecam. Treminy ma trochę długie ale jak Ci się spieszy to za dopłatą będzie szybciej

Parametry transformatorów dyktujesz Ty