Ja tylko mówię o metodzie (i to alternatywnej) - a czy mistrz ma czas czy robi łaskę czy nie, to już inna sprawa.
Może akurat ktoś będzie miał zaprzyjaźniony zakład i nie będzie miał tutaj żadnego problemu.
Naprawa napędu głośnika ze Znal'u
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- Jado
- 1250...1874 posty
- Kontakt:
Re: Naprawa napędu głośnika ze Znal'u
Pozdrawiam
Jado.
"Kto chce szuka sposobu, kto nie chce - szuka powodu"
Jado.
Do kolegi Jado.
Myślę że kolega się myli co do metody odlewania na "tracony wosk".
Aby uzyskać model z wosku,należy wykonać formę np. z gumy.Wtryśnięty wosk będzie obarczony 3% skurczem.
Następne 3% to skurcz odlewniczy.Prawdą natomiast jest że rysy na elemencie będą odwzorowane.
Mam "odlewnię" od 35 lat.
Pozdrawiam Waldemar.
Myślę że kolega się myli co do metody odlewania na "tracony wosk".
Aby uzyskać model z wosku,należy wykonać formę np. z gumy.Wtryśnięty wosk będzie obarczony 3% skurczem.
Następne 3% to skurcz odlewniczy.Prawdą natomiast jest że rysy na elemencie będą odwzorowane.
Mam "odlewnię" od 35 lat.
Pozdrawiam Waldemar.
Chcesz być kimś ? Bądź sobą.
- Jado
- 1250...1874 posty
- Kontakt:
A witam, witam 
No tak - zapomniałem o skurczu
Może dlatego, że swojego czasu robiłem odlewy z cynku w gipsie i tam skurcz był minimalny (ale nie był to wosk tracony, tylko model z modeliny zalany gipsem) - w każdym razie na oko nie było widać różnicy między modelem, a odlewem.
Za to odciski palców były dobrze widoczne
A nie można czasem pokryć modelu jedną lub kilkoma warstwami lakieru - celem jego pogrubienia, dla korekcji późniejszego skurczu? (to tak przy okazji tematu).

No tak - zapomniałem o skurczu

Może dlatego, że swojego czasu robiłem odlewy z cynku w gipsie i tam skurcz był minimalny (ale nie był to wosk tracony, tylko model z modeliny zalany gipsem) - w każdym razie na oko nie było widać różnicy między modelem, a odlewem.
Za to odciski palców były dobrze widoczne

A nie można czasem pokryć modelu jedną lub kilkoma warstwami lakieru - celem jego pogrubienia, dla korekcji późniejszego skurczu? (to tak przy okazji tematu).
Pozdrawiam
Jado.
Jado.
- jacekk
- 1250...1874 posty
Tu chyba nie ma co kombinować. Porządnie dopasować obie części do siebie, odtłuścić alkoholem izopropylowym czy czymś innym czystym (czyli nie nitro, rozpuszczalnikami czy rozcieńczalnikami ze sklepów, bo są zaolejone) i skleić porządnym klejem epoksydowym. Jakoś w ten sposób są klejone niektóre samoloty i nic się nie rozpada mimo że połączenia są bardziej obciążone.