Stolarz, stolarnia - poszukiwani

Wzmacniacze gitarowe, efekty i inne zagadnienia "okołogitarowe".

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

odrpol
50...74 posty
50...74 posty

Stolarz, stolarnia - poszukiwani

Post autor: odrpol »

Witam

Pytanie do użytkowników - poszukuje firmy lub osoby prywatnej , która podejmie się wykonania robót stolarsko - wykończeniowych (mam na myśli wycinanie, sklejanie, lakierowanie i polerowanie sklejki) dwóch obudów head do wzmacniaczy oraz paczki gitarowej na dwa głośniki 12". Wszystkie obudowy pod wymiar. Potrzebuję tylko skrzynek, wzmacniacze oraz głośniki mogę sam zamontować. Jeżeli ktoś ma dobre doświadczenia w tej materii to poproszę o linki lub namiary na "godnych polecenia". Firmy typu Buzzaro lub Hesu - odpadają ze względu na koszty.

Pozdrawiam
odrpol
TomekP
25...49 postów
25...49 postów

Re: Stolarz, stolarnia - poszukiwani

Post autor: TomekP »

Dzień dobry.
To, co napiszę to tak do wzięcia pod rozwagę dla Ciebie i przemyślenia skoro piszesz, że Buzzaro i Hesu są za drogie.
Lakierowanie typowej sklejki stosowanej do budowy kolumn gitarowych i obudów to trudny temat ze względu na jej jakość. Najlepiej ją fornirować a to pracochłonne, a więc drogie. Sklejki lepszej jakości same w sobie są drogie. Sam zbudowałem sobie kolumnę 2x12 z bejcowanej i lakierowanej sklejki i nie wygląda to rewelacyjnie a tanie to wcale bardzo nie było. Jeśli chcesz sobie oszacować ile taka zabawa samemu może kosztować to mając wymiary policz koszt sklejki, każdej śrubki, lakieru, pędzli, wałków itp. A potem dołóż 50% a możesz i 100% na nieprzewidziane wydatki i wyjdzie ile wydał byś robiąc to samemu, wcale nie mało. Profesjonalista weźmie za roboczogodziny, wiedzę itd. Wykonanie obudowy lakierowanej jest moim zdaniem droższe niż oklejanej. Więc jeśli nie stać cię na obudowy firmowe poszukaj półśrodków, na przykład zleć wykonanie surowej obudowy a wykończ ją samemu materiałami, na które będzie Cię stać.
Pozdrawiam
Tomek
odrpol
50...74 posty
50...74 posty

Witam

Mam już jedną skrzynkę, którą zrobiłem na swój pierwszy wzmacniacz - combo.
Zrobiłem ja zamawiając wycięte formatki w firmie która wycina laserem sklejkę do produkcji wykrojników. Pierwsza niedogodność wszystkie krawędzie są nieestetycznie brązowe po laserze. Obudowa jest skręcana na śruby, lakierowana i polerowana w domowych warunkach ręczną szlifierko/polerką. Nie wyszło to tragicznie, ale do swoich konstrukcji chciałbym czegoś troszkę estetyczniejszego. Dlatego poszukuję firmy lub osoby prywatnej (która np pracuje w stolarni) i podjęłaby się takiego zlecenia. Chciałbym aby obudowy były klejone przy założeniu wycinania wczepów - do tego jest potrzebny szablon + frezarka (np górno wrzecionowa) +kawałek warsztatu (i tu mój problem mieszkam w bloku i nie mam dostępu do warsztatu/garażu). Następny krok, zaokrąglenie krawędzi frontowych - i tu znowu oprócz narzędzi potrzebny warsztat. Oba te kroki są bardzo proste do wykonania jeżeli ktoś np dysponuje frezarką CNC do drewna (znowu kłania się firma). Kolejna sprawa to szlifowanie, lakierowanie, i polerowanie - jeżeli ktoś ma warsztat i maszyny na pewno prościej jest wykonać takie prace niż w bloku. Swego czasu nawiązałem kontakt ze stolarzem , który pisał w mailu , że pracy się podejmie (chodziło o obudowę head i paczkę 2x12) za ca PLN 800,00 za obie prace , ale ostatecznie gdy chciałem już zlecać to się wycofał. Rozumiem , że może za mało powiedział, ale kiedyś mailowałem z Buzarro i za obie skrzynki zażyczyli sobie ca PLN 1700 netto. Nie chcę robić mebli na wysoki połysk, ale szukam kogoś kto uczciwie zrobi to dla mnie za uczciwą kasę.

Pozdrawiam
odrpol
TomekP
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: TomekP »

Biorąc 800 PLN to ten fachura sam siebie by okradł.
Jeśli znajdziesz gościa, który „po godzinach” korzystając z materiałów i narzędzi szefa skleci ci skrzyneczki to może będzie tanio. Jeśli zlecisz to fachowcowi , który musi utrzymać swój warsztat i spełnić Twoje wymagania: dobra sklejka z dużymi powierzchniami bez skaz, ubytków zalewanych szpachlówką,bez łat, z której nie będą unosiły się włókna podczas lakierowania (ja na przykład miałem taki problem), czasochłonne prace jak wykonanie łączeń na wczepy i wielodniowy proces lakierowania i szlifowania, to licz się z wydatkami.
Taka podpowiedź. Sprawdź ile kosztują lakierowane meble kuchenne (wcale nie na wysoki połysk) gdzie surowiec użyty do budowy jest znacznie tańszy.
To co piszę nie ma na celu Cię zniechęcić ale ma nakłonić do zweryfikowania oczekiwań i możliwości.
Tomek
odrpol
50...74 posty
50...74 posty

Witam

Dzięki za podpowiedzi i rady. Jednak powodem założenia tego postu jest poszukiwanie namiarów na firmy lub osoby , które by się takiej pracy podjęły. Ustalenie kosztów za taka prace to bardzo indywidualne podejście. Co innego gdy trafie na warsztat w okolicy Warszawy, a co innego gdy podejmie się tego stolarz np z okolicy Piszu gdzie jest "polskie zagłębie sklejki". Dlatego proszę innych o podawanie namiarów na firmy lub osoby , które coś takiego mogą zrobić na zlecenie i są godni polecenia.

Pozdrawiam
odrpol
Zibi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Zibi »

odrpol
50...74 posty
50...74 posty