Nawijarka do transformatorów
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
-
- 1250...1874 posty
Nawijarka do transformatorów
Zabieram sie za nawijarke I wyszedl problem z licznikiem zwojow. Mam taki licznik z licznika energii. Dobry, ale nie ma zerowania czy ustawiania
liczby zwojow. Lepszy by byl taki z magnetofonu, ale ma on dwie wady, ma tylko 3 cyfry i druga sprawa, to to, ze go nie mam.
Mam za to "kilka" enkoderow optycznych 120 PPT, typu HRPG-ASCA#14 . Jak by ktos potrafil zaprogramowac jakiegos MC oraz opracowac plytke
do tego z np: 4 znakami LED czy LCD, to bylbym sklonny dac za to kilka enkoderow, displei HCMS-2713 czy jakies "dobra" lampowe czy cyfrowe.
Jesli by to byl F628, to mam ich "troche" ale w obudowie SMD.
liczby zwojow. Lepszy by byl taki z magnetofonu, ale ma on dwie wady, ma tylko 3 cyfry i druga sprawa, to to, ze go nie mam.
Mam za to "kilka" enkoderow optycznych 120 PPT, typu HRPG-ASCA#14 . Jak by ktos potrafil zaprogramowac jakiegos MC oraz opracowac plytke
do tego z np: 4 znakami LED czy LCD, to bylbym sklonny dac za to kilka enkoderow, displei HCMS-2713 czy jakies "dobra" lampowe czy cyfrowe.
Jesli by to byl F628, to mam ich "troche" ale w obudowie SMD.
-
- 625...1249 postów
Re: Nawijarka do transformatorow
A stary kalkulator nie może być? Kontaktron pod klawisz + , wciskasz 1 i kręcisz. No jakoś tak to było 

Wojtek SQ2KRZ
-
- 3125...6249 postów
Witam
Google zdechło:
viewtopic.php?f=9&t=24964&hilit=cz%C4%9 ... a&start=30
viewtopic.php?f=7&t=24639&hilit=cz%C4%9 ... Bciomierza
Google zdechło:
viewtopic.php?f=9&t=24964&hilit=cz%C4%9 ... a&start=30
viewtopic.php?f=7&t=24639&hilit=cz%C4%9 ... Bciomierza
Ratujmy stare tranzystory!
-
- 1250...1874 posty
Czesc
Od kakulatora jest lepszy licznik elektromechaniczny i mam takie. Ale ja potrzebuje taki, aby liczyl w przod, i w tyl przy odwijaniu nadmiarowych
zwojow. Mam sporo enkoderow, wiec myslalem, ze ktos bylby zainteresowany. Jesli nie zdobede jakiegos dobrego mechanicznego, z kasowaniem,
to trzeba sie bedzie przeprosic z ukladami LS192, 193 , 47 i zrobic jakis 4-ro cyfrowy licznik rewersyjny.
Ja mysle o nawijarce, na ktora bede mogl zalozyc maksymalnie szpule z EI 78, a moze nawet tylko EI 66. Wieksze nawijalem zwykle w rekach.
Pozdrowienia
Od kakulatora jest lepszy licznik elektromechaniczny i mam takie. Ale ja potrzebuje taki, aby liczyl w przod, i w tyl przy odwijaniu nadmiarowych
zwojow. Mam sporo enkoderow, wiec myslalem, ze ktos bylby zainteresowany. Jesli nie zdobede jakiegos dobrego mechanicznego, z kasowaniem,
to trzeba sie bedzie przeprosic z ukladami LS192, 193 , 47 i zrobic jakis 4-ro cyfrowy licznik rewersyjny.
Ja mysle o nawijarce, na ktora bede mogl zalozyc maksymalnie szpule z EI 78, a moze nawet tylko EI 66. Wieksze nawijalem zwykle w rekach.
Pozdrowienia
-
- 1250...1874 posty
Już kiedyś odsyłałem:
http://radio-hobby.org/modules/news/art ... oryid=1084
-prościej już nie można.
Zamiast optronów - można komutować enkoderem. Będzie jeszcze prościej.
http://radio-hobby.org/modules/news/art ... oryid=1084
-prościej już nie można.
Zamiast optronów - można komutować enkoderem. Będzie jeszcze prościej.
-
- 375...499 postów
Ale zdobycie optrona jest banalne, wystarczy stara myszka komputerowa i mamy trzy sztukigustaw353 pisze:Zamiast optronów - można komutować enkoderem. Będzie jeszcze prościej.
Ω µ Π φ α β ε ω
-
- 1250...1874 posty
Mechanicznie być może będzie prościej z enkoderem lecz trzeba wówczas wpisać zmiany do programu.
W opisie do konstrukcji jest dość dokładnie wyjaśniona zasada liczenia obrotów i określenia kierunku nawijania/odwijania. Decyduje o tym kolejność odsłaniania fotodiod i na jeden obrót przypada tylko jeden taki cykl. Enkoder wygeneruje tych cykli więcej.
W opisie do konstrukcji jest dość dokładnie wyjaśniona zasada liczenia obrotów i określenia kierunku nawijania/odwijania. Decyduje o tym kolejność odsłaniania fotodiod i na jeden obrót przypada tylko jeden taki cykl. Enkoder wygeneruje tych cykli więcej.
-
- 1250...1874 posty
Czesc
Zgadza sie, moje encodery generuja 120 par impulsow ( 120 PPT ) wiec jakis dzielnik na 193 + 192 bylby konieczny, albo zmiana wsadu do PIC-a.
Nie mam w tej chwili programatora po reka , wiec i tak "woda po kisielu".
Pozdrowienia
Zgadza sie, moje encodery generuja 120 par impulsow ( 120 PPT ) wiec jakis dzielnik na 193 + 192 bylby konieczny, albo zmiana wsadu do PIC-a.
Nie mam w tej chwili programatora po reka , wiec i tak "woda po kisielu".
Pozdrowienia
-
- 3125...6249 postów
Były kiedyś fajne liczniki w domowych maszynach dziewiarskich. Może jeszcze się gdzieś i komuś uchowały.
-
- 1250...1874 posty
Czesc
W zasadzie nalatwiej dostepny jest licznik od magnetofonu. Ma jednak mala wade, trzeba robic do niego specjalna przekladnie paskowa,
ktora I tak nigdy nie da dokladnego przelozenia 1 : 1. Przy 20 czy 30 zwojach to nie problem, ale jak mamy nawinac np: 3 x 400 zwojow.....
Ponad to, myslalem, ze uda mi sie zastosowac w praktyce to co mam w szufladzie.
Pozdrowienia
W zasadzie nalatwiej dostepny jest licznik od magnetofonu. Ma jednak mala wade, trzeba robic do niego specjalna przekladnie paskowa,
ktora I tak nigdy nie da dokladnego przelozenia 1 : 1. Przy 20 czy 30 zwojach to nie problem, ale jak mamy nawinac np: 3 x 400 zwojow.....
Ponad to, myslalem, ze uda mi sie zastosowac w praktyce to co mam w szufladzie.
Pozdrowienia
-
- 6250...9374 posty
Na pw byłem szybszy, dodatkowo, gdyby kolega zza oceanu był zainteresowany, mogę dosłać gratis dwa takie używane liczniki w kawałkach, złożony z tego jeden jakoś działa. Na moje dwa do NP-02 (nowe, oba zastosowane) polowałem na Wolumenie prawie trzy lata, jeśli coś podobnego się trafi oczywiście ustrzelę.saico pisze:Tu masz za 4 dyszki.... viewtopic.php?f=38&t=29729
-
- 1250...1874 posty
Czesc
Szanowni Panowie - Koledzy, za pare dni lub tygodni, bede na stale w Polsce, na emeryturze.
Wiekszosc moich "rupieci" jest juz na miejscu, w Rzeszowie.
Bede sie musial nauczyc poslugiwania polska klawiatura, tak, ze prosze o wybaczenie gdyby cos, jakos, nie wyszlo z tym pisaniem.
Na temat licznika z profesjonarnej nawijarki pisalem na PW, ale pisze I tu. Moja cala nawijarka, jak skoncze, bedzie mniejsza od
tego licznika, wiec dziekuje za sugestie, ale..... Myslalem o elektronicznym, bo "enkoderow ci u mnie dostatek", no i marnuja sie
lezac w szufladzie, a sa one wielkosci malego potencjometru..
Pozdrowienia
Szanowni Panowie - Koledzy, za pare dni lub tygodni, bede na stale w Polsce, na emeryturze.
Wiekszosc moich "rupieci" jest juz na miejscu, w Rzeszowie.
Bede sie musial nauczyc poslugiwania polska klawiatura, tak, ze prosze o wybaczenie gdyby cos, jakos, nie wyszlo z tym pisaniem.
Na temat licznika z profesjonarnej nawijarki pisalem na PW, ale pisze I tu. Moja cala nawijarka, jak skoncze, bedzie mniejsza od
tego licznika, wiec dziekuje za sugestie, ale..... Myslalem o elektronicznym, bo "enkoderow ci u mnie dostatek", no i marnuja sie
lezac w szufladzie, a sa one wielkosci malego potencjometru..
Pozdrowienia
-
- 3125...6249 postów
Witam
Przepraszam za odgrzebywanie. Chciałbym zbudować małą nawijarkę do małych transformatorów impulsowych i sieciowych. Jako napęd chciałbym zastosować silnik prądu stałego od nagrzewnicy samochodowej 12V 8W. Przekładnię chciałbym zrobić z części dostępnych ze złomu.
Czy on nada się do tego?
Przepraszam za odgrzebywanie. Chciałbym zbudować małą nawijarkę do małych transformatorów impulsowych i sieciowych. Jako napęd chciałbym zastosować silnik prądu stałego od nagrzewnicy samochodowej 12V 8W. Przekładnię chciałbym zrobić z części dostępnych ze złomu.
Czy on nada się do tego?
Ratujmy stare tranzystory!
-
- 125...249 postów
wiesz
generalnie to z wszystko mozna zbudowac z prawie wszystkiego
jednak jako czlowiek ze sporym doswiadczeniem w przeroznych konstrukcjach wypracowalem zasade ze nalezy minimalizowac ilosc problemow i upraszac jak sie tylko da
znajdz jakas stara wkretarke bez akumualtora to bedziesz mial
silnik+ przekladnie+uchwyt+ sterowanie predkoscia
zasil to ze starego zasilacza komputerowego
generalnie to z wszystko mozna zbudowac z prawie wszystkiego

jednak jako czlowiek ze sporym doswiadczeniem w przeroznych konstrukcjach wypracowalem zasade ze nalezy minimalizowac ilosc problemow i upraszac jak sie tylko da
znajdz jakas stara wkretarke bez akumualtora to bedziesz mial
silnik+ przekladnie+uchwyt+ sterowanie predkoscia
zasil to ze starego zasilacza komputerowego