Pętla masy - przy prawidłowej polaryzacji wtyczki
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Pętla masy - przy prawidłowej polaryzacji wtyczki
Cześć,
Popełniłem analogówkę do DAC-a na lampach 4P1L układ jest następujący: 4P1L (trrioda)<trafo miedzy stopniowe 1:1> 4P1L (trioda) <CCS na DN2504> 0,47uF > out. Układ jest zbudowany w dwóch obudowach. Lampy + drugi stopień zasilania + dac w jednej obudowie, zasilanie + transformatory zasilające +pierwszy stopień filtracji zasiania w drugiej obudowie. Odległość od obudów ok 1m. Zasilanie 230V jest podłączane do obudowy z transformatorami. Obudowa z DAC-em jest podłączona przez obudowy z trafem 3 oddzielnymi wtykami militarnymi 7 pinowymi.
Po uruchomieniu urządzenia okazało się, że mam znaczny przydźwięk sieciowy 50Hz.
Przydźwięk znika całkowicie po odwróceniu polaryzacji wtyczki czyli L z sieci idzie na N w urządzeniu. Oczywiście taka konstrukcja jest niedopuszczalna.
Urządzenie ma podłączony bolec uziemiający, wszystkie masy w formie gwiazd lokalnych łącza się w centralnym punkcie na śrubie zamontowanej w obudowie która połączona jest z przewodem ochronnym w gniazdku. Masa sygnałowa jest podłączona od masy ostatniego kondensatora w gałęzi filtracji napicie HV. Układ choke input C>L>C>L>C
Sprawdziłem prowadzenie mas, przewodów HV, polaryzację podłączenia AC do traf.
Nie wiem gdzie się zaczepić w sprawdzaniu układu.
Może szanowni koledzy podpowiedzą gdzie dalaj szukać. Czy możliwe jest że jest jakiś problem z instalacją elektryczną ?
Nie jest to moje pierwsze ani drugie urządzanie lampowe i nigdy nie miałem takich problemów ;-(
Pozdrawiam,
Artur
Popełniłem analogówkę do DAC-a na lampach 4P1L układ jest następujący: 4P1L (trrioda)<trafo miedzy stopniowe 1:1> 4P1L (trioda) <CCS na DN2504> 0,47uF > out. Układ jest zbudowany w dwóch obudowach. Lampy + drugi stopień zasilania + dac w jednej obudowie, zasilanie + transformatory zasilające +pierwszy stopień filtracji zasiania w drugiej obudowie. Odległość od obudów ok 1m. Zasilanie 230V jest podłączane do obudowy z transformatorami. Obudowa z DAC-em jest podłączona przez obudowy z trafem 3 oddzielnymi wtykami militarnymi 7 pinowymi.
Po uruchomieniu urządzenia okazało się, że mam znaczny przydźwięk sieciowy 50Hz.
Przydźwięk znika całkowicie po odwróceniu polaryzacji wtyczki czyli L z sieci idzie na N w urządzeniu. Oczywiście taka konstrukcja jest niedopuszczalna.
Urządzenie ma podłączony bolec uziemiający, wszystkie masy w formie gwiazd lokalnych łącza się w centralnym punkcie na śrubie zamontowanej w obudowie która połączona jest z przewodem ochronnym w gniazdku. Masa sygnałowa jest podłączona od masy ostatniego kondensatora w gałęzi filtracji napicie HV. Układ choke input C>L>C>L>C
Może szanowni koledzy podpowiedzą gdzie dalaj szukać. Czy możliwe jest że jest jakiś problem z instalacją elektryczną ?
Nie jest to moje pierwsze ani drugie urządzanie lampowe i nigdy nie miałem takich problemów ;-(
Pozdrawiam,
Artur
Re: Pętla masy - przy prawidłowej polaryzacji wtyczki
Jezeli patrzymy na gniazdko 220v z przodu to zero powinno byc po lewej stronie od bolca uziemniajacego a bolec powinien byc podlaczony do uziemienia(moze byc pret stalowy ocynkowany 1m wbity w ziemie)
Pozdrawiam,
Artur
Z prętem to mam poważne obiekcje czy to aby na pewno dobry sposób na porządne rozwiązanie. Przewód PE musi mieć odpowiednią rezystancję i do tego są wykonywane odpowiednie pomiary instalacji elektrycznej..
Z drugiej strony, mieszkam w bliźniaku więc instalację mam taką jaką mam i nic z tym nie zrobię.;-(
Z drugiej strony, mieszkam w bliźniaku więc instalację mam taką jaką mam i nic z tym nie zrobię.;-(
- Andrew
- 250...374 postów
Po lewej stronie gniazdka powinna znajdować się faza, nie zero!!!
...omne ignotum pro magnifico.../wszystko nieznane jest nadzwyczajne/.
Kolega Andrew ma rację. Z problemem w moim byłym miejscu pracy wojowałem kilka lat, komputery działające w sieci w różnych pokojach albo się zawieszały, albo resetowały do momentu kiedy główny elektryk zrozumiał że nie może być tak, że każde gniazdko sieciowe "ma inaczej". Oto odbitka z instrukcji przyrządu pomiarowego Hp.
Bez względu na to jak jest aktualnie połączona wtyczka odwrócenie polaryzacji powoduje brum.
- tedikruk111
- 625...1249 postów
Witam.
Mam rozumieć że gniazdko zasilające PC oraz większość urządzeń pracujących z obwodem ochronnym ma mieć fazę po lewej stronie. patrząc na gniazdko gdzie bolec ochronny jest powyżej wejść zasilających. Bo większość wtyczek zalewanych (kątowych) jest tak zrobiona aby przewód zabezpieczony przed wyrwaniem był skierowany do dołu przy gniazdku zamontowanym na pionowej ścianie. Mowa o gniazdku pojedynczym. Dalej to samo obowiązuje przy wszelkich połączeniach tz, przedłużkach z dodatkowym zabezpieczeniem prądowym / napięciowym itp. To są jakieś normy czy zwykłe zalecenia? Czy kupując nowy przedłużacz z uziemianiem mam sprawdzać w sklepie jaki jest układ połączeń w najczęściej nierozbieralnych zakończeniach połączeniowych?
Tak na marginesie ile jest gniazdek gdzie ochrona jest brana z zera roboczego. Bo klient chce mieć gniazdko z uziemieniem.....
Pozdrawiam
tedi.
Mam rozumieć że gniazdko zasilające PC oraz większość urządzeń pracujących z obwodem ochronnym ma mieć fazę po lewej stronie. patrząc na gniazdko gdzie bolec ochronny jest powyżej wejść zasilających. Bo większość wtyczek zalewanych (kątowych) jest tak zrobiona aby przewód zabezpieczony przed wyrwaniem był skierowany do dołu przy gniazdku zamontowanym na pionowej ścianie. Mowa o gniazdku pojedynczym. Dalej to samo obowiązuje przy wszelkich połączeniach tz, przedłużkach z dodatkowym zabezpieczeniem prądowym / napięciowym itp. To są jakieś normy czy zwykłe zalecenia? Czy kupując nowy przedłużacz z uziemianiem mam sprawdzać w sklepie jaki jest układ połączeń w najczęściej nierozbieralnych zakończeniach połączeniowych?
Tak na marginesie ile jest gniazdek gdzie ochrona jest brana z zera roboczego. Bo klient chce mieć gniazdko z uziemieniem.....
Pozdrawiam
tedi.
Piłeś nie pisz. Nie piłeś-napij się.
-
- 1250...1874 posty
Nie wiem po co ta dyskusja o tym gdzie w gniazdku jest „faza”gdzie jest „zero” i coś tam jeszcze.
To wszystko jest kwestią umowy instalatorów, że tak będzie fajnie i już. Pewnie nie widzieliście co jest w środku w gniazdach podwójnych i różnych rozgałęźnikach – co jest w której dziurze !?
My podchodzimy do gniazda sieciowego, wtykamy swoje ustrojstwo i wszystko powinno się sprawować poprawnie niezależnie od tego czy to produkt fabryczny (choćby Chiński !) czy też własna samoróba. Nie ma też znaczenia gdzie to gniazdo jest, czy w moim pokoju, obok, czy też u sąsiada.
Jeśli jest coś nie tak i po obróceniu wtyku sieciowego zauważamy różnicę to problemu należy szukać po stronie urządzenia.
Każde urządzenie od strony zasilania (oba bolce wtyku) powinno być pod względem układu elektrycznego symetryczne w stosunku do obwodu ochronnego (do ziemi) !
Mowa o jakiejś „polaryzacji” wtyku czy też gniazda sieciowego jest nieporozumieniem – przecież ona zmienia się 50 razy na sekundę w czasie i w przestrzeni.
Absolutnie nie rozumiem co autor ma na myśli:
"Bez względu na to jak jest aktualnie połączona wtyczka odwrócenie polaryzacji powoduje brum."
No i ta „pętla” masy - jej nie powinno być, ona może być przyczyną kłopotów.
Należy unikać jej i tworzyć obwody masy !
To wszystko jest kwestią umowy instalatorów, że tak będzie fajnie i już. Pewnie nie widzieliście co jest w środku w gniazdach podwójnych i różnych rozgałęźnikach – co jest w której dziurze !?
My podchodzimy do gniazda sieciowego, wtykamy swoje ustrojstwo i wszystko powinno się sprawować poprawnie niezależnie od tego czy to produkt fabryczny (choćby Chiński !) czy też własna samoróba. Nie ma też znaczenia gdzie to gniazdo jest, czy w moim pokoju, obok, czy też u sąsiada.
Jeśli jest coś nie tak i po obróceniu wtyku sieciowego zauważamy różnicę to problemu należy szukać po stronie urządzenia.
Każde urządzenie od strony zasilania (oba bolce wtyku) powinno być pod względem układu elektrycznego symetryczne w stosunku do obwodu ochronnego (do ziemi) !
Mowa o jakiejś „polaryzacji” wtyku czy też gniazda sieciowego jest nieporozumieniem – przecież ona zmienia się 50 razy na sekundę w czasie i w przestrzeni.
Absolutnie nie rozumiem co autor ma na myśli:
"Bez względu na to jak jest aktualnie połączona wtyczka odwrócenie polaryzacji powoduje brum."
No i ta „pętla” masy - jej nie powinno być, ona może być przyczyną kłopotów.
Należy unikać jej i tworzyć obwody masy !
- TooL46_2
- 1875...2499 postów
1. Jak jest rozwiazane 'uziemienie' w gniazdku? Czy jest prawdziwy przewod ochronny czy jest on 'podpiety' do N?
2. Czy brum wystepuje takze, gdy 'wtyknie' sie DACa do innego gniazdka w ktorym jest prawidlowy przewod ochronny?
Schemat oraz zdjecia wnetrza rownie bylyby pomocne. Bez tego to wrozenie fusow.
2. Czy brum wystepuje takze, gdy 'wtyknie' sie DACa do innego gniazdka w ktorym jest prawidlowy przewod ochronny?
Schemat oraz zdjecia wnetrza rownie bylyby pomocne. Bez tego to wrozenie fusow.
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-Tomek Drabas
________
"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein
tomdrabas.com
Niestety na rynku są gniazda podwójne tego typu:
http://cdn12.pb.smcloud.net/t/files/34/ ... -2gz00.JPG
W większości przypadków ich budowa jest taka, że w górnym gnieździe faza i zero w stosunku do uziemienia są na odwrót niż w dolnym. I wszystko bierze w łeb...
http://cdn12.pb.smcloud.net/t/files/34/ ... -2gz00.JPG
W większości przypadków ich budowa jest taka, że w górnym gnieździe faza i zero w stosunku do uziemienia są na odwrót niż w dolnym. I wszystko bierze w łeb...
Pozdrawiam
Sebastian
Jestem tylko amatorem, który może się mylić.
Uroczyście obiecuje, że będę dawał rezystor antyparazytowy na każdą siatkę i bramkę.
Sebastian
Jestem tylko amatorem, który może się mylić.
Uroczyście obiecuje, że będę dawał rezystor antyparazytowy na każdą siatkę i bramkę.
Niestety taka prawda, że podwójne gniazda są źle skonstruowane, ale spotkałem również polskiej produkcji w których połączenie wewnątrz jest skrzyżowane i i wszystko jest w porządku.
Witam. Zgadzam się z Kolegą Gustaw 353. Zero w gniazdku jest umowne, w prądzie zmiennym przewód zerowy N po podłączeniu urządzenia do gniazdka nie ma potencjału zerowego względem przewodu ochronnego, który ma potencjał gruntu przyjmowany jako zero. I nie ma znaczenia w którym miejscu pomiędzu transformatorem, a końcem lini zasilającej połączenie nastąpi. Przyjmuje się go jako zerowy w stosunku do potencjału przewodów fazowych w celu uzyskania napięcia fazowego 230 V w odróżnieniu od napięcia między fazowego 400 V. Uzwojenia transformatora po stronie wtórnej połączone są w gwiazdę a przewód zerowy wyprowadzony jest ze środka tego połączenia i połączony z ziemią. Dlatego potencjał zerowy tego przewodu będzie zachowany tylko wtedy gdy symetrycznie obciażymy wszystkie trzy fazy, dlatego w połączeniu trójfazowym staje się zbędny prąd w nim nie płynie . W przypadku sieci domowej jest to niewykonalne, większość gospodarstw domowych ma podłączoną tylko jedną fazę, dwa przewody niesymetryczne obciążenie, dlatego prąd tym przewodem powraca do transformatora.
" Nigdy się nie tłumacz-przyjaciele tego nie potrzebują, a wrogowie i tak nie uwierzą i nigdy nie mów prawdy ludziom, którzy na nią nie zasługują "
Mark Twain
Mark Twain
-
- 100...124 posty
Tylko jaki to ma wpływ na funkcjonowanie domowych urządzeń? Spadek napięcia raptem kilku wolt na przewodzie N, i to mierzony względem "ziemi odniesienia" (pomocniczy uziom umieszczony co najmniej 20 m od innych uziemień). Żaden. Wszystkie sprzęty działają poprawnie.
W przypadku wspomnianego wzmacniacza samoróbki przyczyny należałoby szukać w samym sprzęcie. Może tam jest coś źle połączone, że tworzy się po masie jakieś połączenie wyrównawcze.
W przypadku wspomnianego wzmacniacza samoróbki przyczyny należałoby szukać w samym sprzęcie. Może tam jest coś źle połączone, że tworzy się po masie jakieś połączenie wyrównawcze.
Witam. Kolego Marek 1974 sam udzieliłeś sobie odpowiedzi na pytanie o wpływ na inne urządzenia. Te kilka wolt może w sposób znaczący wpływać na pracę innych urządzeń, szczególnie wzmacniacza. Pętla masy powstaje wtedy gdy mamy dwa połączenia jakiegoś układu, lub jego części z masą. Jak to wytłumaczyć? Wyobraź Sobie masz w mieszkaniu dwa pojedyńcze gniazdka do których podłączazs swoje urzązdenia np. wzmacniacz i źródło sygnału np. komputer. Jeśli przewód zerowy N będzie połączony identycznie w obydwu gniazdkach po lewej stronie, a instalacja nie będzie miała przewodu ochronnego i bolec w gniazdku będzie połączony z przewodem zerowym N, jego wpływ będzie znikomy na pracę uzrązdeń. Natomiast gdy będzie połączony dowolnie to na obudowie obu urządzeń wystąpi w tej samej chwili różny potencjał. W jednym urządzeniu na masie potencjał będzie wyższy niż w drugim dlatego będzie przepływ prądu poprzez ekran do masy urządzenia o niższym potencjale, a ekran powinien mieć stały potencjał względem urządzenia, w następnej chwili sytuacja się odwróci i sytuacja ta będzie się powtarzać bo nie występuje w obu urządzeniach identyczny potencjał na obudowie. Dlatego to co napisał Kolega Konstanty jest prawdą. Nowe instalacje posiadają przewód ochronny połączony tylko z ziemią, który wymusza zerowy potencjał na obudowie wszystkich urządzeń.
" Nigdy się nie tłumacz-przyjaciele tego nie potrzebują, a wrogowie i tak nie uwierzą i nigdy nie mów prawdy ludziom, którzy na nią nie zasługują "
Mark Twain
Mark Twain
W sieciach TT. W TN przewód ochronny (PE) połączony jest z przewodem neutralnym (N) i uziemieniem lokalnym w specjalnym złączu, do którego powinny być podłączone również wszelkie instalacje wchodzące do budynku: stalowe rury c.o. wodociąg itp. a czasem po prostu zostaje odgałęziony w pewnym miejscu instalacji od przewodu PEN. Rzecz dobrze opisana w literaturze i dostępna od ręki w sieci.faktus pisze: Nowe instalacje posiadają przewód ochronny połączony tylko z ziemią, który wymusza zerowy potencjał na obudowie wszystkich urządzeń.
Natomiast w przypadku audio z pętlami masy powstaje problem, gdy poprzez ekrany przewodów płynie prąd o wartości na tyle dużej, by spadki napięcia nim wywoływane zakłóciły pracę urządzeń. Taka sytuacja na pewno będzie miała miejsce w sieciach TN-C gdy kolki uziemiające gniazdek podłączone są do przewodu PEN czyli zarazem neutralnego i ochronnego, co ma miejsce w starych instalacjach. I oczywiście pod warunkiem przyłączenia przynajmniej dwóch urządzeń o obudowach/masach połączonych z przewodem ochronnym (kołkiem w gniazdku). Wówczas pewna część prądu płynąca przewodem PEN rozgałęzi się, płynąc równolegle obwodem utworzonym przez nasze ekrany. Natomiast w przypadku sieci z wydzielonym przewodem PE ten efekt powinien mieć marginalne znaczenia, bo najczęściej upływności w urządzeniach są zbyt małe, by mógł popłynąć ekranami prąd powodujący zakłócenia.
Warto jeszcze zwrócić uwagę, czy nie jest podłączona do naszego systemu inna sieć, uziemiona w inny sposób niż cała instalacja, np przewód telewizji kablowej. Prądy będące skutkiem różnicy potencjałów pomiędzy naszym przewodem ochronnym, a uziemioną żyłą takiego przewodu, mogą płynąc poprzez ekrany wywoływać całkiem spory przydźwięk, nawet jeżeli mamy tylko jedno urządzenie podłączone do "uziemienia" w gniazdku sieciowym.
785mm