>>>> Mój pierwszy raz z lampą:) SONDA <<<<

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

saico

>>>> Mój pierwszy raz z lampą:) SONDA <<<<

Post autor: saico »

Wielu rozpoczynających przygodę z lampami zawsze ma dylemat od jakiej konstrukcji zacząć. Proponuję zrobienie sondy dla "weteranów", którzy do dziś trwają w tej pasji czynnie lub już biernie, która będzie przyczynkiem do zaszczepienia jej u nowicjuszy na długi czas jeśli nie na lata. Skoro na nich to skutecznie podziałało, to kto wie... a zebrany materiał będzie służył bogatym źródłem doświadczeń i za pewnie wspomnień.
Pytanie brzmi od jakiego układu zaczynałeś i jaki masz staż? Zapraszam do udziału.
Honorowo zacznę od siebie, choć mój przykład nie jest idealny do naśladowania, ponieważ elektroniką na dobre zająłem się od połowy lat dziewięćdziesiątych, więc zanim "zaraziłem" się lampami a było to raptem pięć lat temu, miałem już sporą praktykę w tej dziedzinie, więc podjąłem się z powodzeniem wykonania ambitnego projektu radia FM z głowicą "Gloria", cyfrową skalą na wskaźnikach VFD, pośrednią na 2 lampach EF93 i wzmacniaczu na PCL81, które mam do dziś i podzieliłem się doświadczeniami z jego budowy na tym forum :)
Awatar użytkownika
ECC83
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: >>>> Mój pierwszy raz z lampą:) SONDA <<<<

Post autor: ECC83 »

Ja mimo, że jestem młody to "lampy mam we krwi". Elektroniką interesuję się od bardzo dawna.
Lampy są elementami, które mają swoją duszę, bardzo mnie pociągają i mi się podobają. Pogłębiając swoją wiedzę na ten temat, zacząłem szukać ludzi interesujących się tym samym co ja i tak znalazłem trioda.com :).
Dotychczas wykonałem kilka układów złożonych w pająku, ale konstrukcji na poważnie to regulowany zasilacz lampowy i wzmacniacz (tak, to mój pierwszy) na AL4 i AF7, który jeszcze wymaga trochę pracy, ale co ważne odzywa się do mnie, także proszę mnie cały czas mobilizować.
Ale moim głównym kierunkiem jest kolekcjonowanie odbiorników retro, obecnie posiadam około 20 sztuk i cały czas staram się powiększać swój zbiór o różne unikatowe egzemplarze.
Natomiast ciekawy jestem jakie były pierwsze konstrukcje z dzieciństwa doświadczonych Kolegów. Pogrzebcie może trochę w piwnicy, chętnie zobaczę Wasze pierwsze zmagania z elektroniką i cieszę się z istnienia takiego tematu.
Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
lamposz
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: lamposz »

Zaczęło się 2 lata temu, kiedy jako 11 latek pojechałem na giełdę do Krk. Tam poznałem kilka ciekawych osób. Potem ze szkoły "wypożyczyłem" sobie taki tani chiński sprzęt 7.1 typu PMPO 1,2Kw a w środku trafo 50W i 6x tda2030 :wink: ale do rzeczy, wylutowałem te tda2030 i swój pierwszy wzmacniacz złożyłem właśnie na nich, na płytce stykowe. Teraz z perspektywy nie wiem jak to w ogóle mogło działać. Potem zacząłem coraz więcej szperać na internetach i zrobiłem paralizator... skończyło się dosyć nieciekawie bo moja znajoma z klasy musiała pojechać do szpitala na zastrzyki rozkurczowe :roll: Potem zrobiłem niepełnosprawne tda7294- ciągle się wyłączało :oops: Potem zrobiłem na prawdę dobrze grający wzmacniacz na TIP3055 i 2955 z własnoręcznie robioną płytką wykonaną termotransferem przy użyciu żelazka :D Ciągle jeździłem na giełdę no i zobaczyłem że na stanowisku nie jakiego Jurka jest tona tajemniczych lamp.
Zacząłem badać temat, no i zrobiłem swój pierwszy bufor na ecc85 . Potem dorwałem u cioci lampowego Neptuna no i rozbebeszyłem go . próbowałem zrobić Pcl86 SE, jednak ciągle wychodziły mi oscylatory..... Potem z tego co pamiętam zrobiłem pierwszą lampową cewkę tesli na 6p45s. Potem zrobiłem MONO El84 SE które jako tako grało , i kolejną cewkę tesli, tym razem na anodzie 2,5Kv , prostownik na 6d22s. Ciągle skupowałem wszystkie lampy jakie się dało. Potem trwały próby nad wszelkiego rodzaju oscylatorami. Zrobiłem średnio działającą nagrzewnice indukcyjną na GU50, (przy okazji urąbałem parę el34 :mrgreen: ),
potem zrobiłem nadajnik na QQłkach z mudulacją AM w A+S2 przez TG5. Moc wyjciowa jakoś 20W. Działał na prawdę super stabilnie, najlepiej spisywały się QQ philipsa i zaerixa. Potem trwały prace nad ogromną nagrzewnicą indukcyjną na 833A którą w stanie NOS dostałem na Allegro za 50 zł :))))) Jest to monstrum, czeka na półce , może kiedyś się jeszcze nim zajmę, ale jest to na prawdę trudna sprawa. Z sieci ciągnie 3KW , na anodzie 5KV , rezystor S1 ma 220W... dławiki na rurkach 50mm o wysokości kilkanascie/kilkadziesiat centymetrow, kondensatory sprzegajace 100nF 6KV... tak że może jeszcze kiedyś zajmę się tym potworem. Potem zrobiłem bardzo ładne el84 SE stereo, przy okazji kupiłem kilka kg lamp pokroju ecc83 siemens&halske long plate itp. Kilka pl519, kilka dziesat ecc83,82,81 za bardzo okazyjną cenę. Teraz już mam uzbierane elementy pod EL34 PP, w trakcie wakacji powinienem skończyć ten projekt
Poszukuję lamp nadawczo generacyjnych serii T-0x, TBx/xxx, Q-0x, QBx/xxx
Poszukuję 811A/G811, OT400, 833A, OT100, 6146, QE05/40
Pozdrawiam Andrzej
Awatar użytkownika
ECC83
625...1249 postów
625...1249 postów

Moje pierwsze lampy też kupowałem na Balickiej :)
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Post autor: painlust »

Mój pierwszy raz był przy świeczce :twisted: :P
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: gsmok »

Pierwszy kontakt z elektroniką (lampową) to Pałac Młodzieży - grupa radiotechniczna, do której zacząłem uczęszczać w szkole podstawowej.
Pierwszy wykorzystywany w praktyce wzmacniacz lampowy to konstrukcja z książki Zbigniewa Fausta "Konstruowanie i montaż układów radioamatorskich" - wzmacniacz dwulampowy na ECC83 i EL84 (monofoniczny :oops: ). Pamiętam, że nieźle brumiał :? Chassis wyginałem za pomocą młotka i stołka kuchennego na balkonie :) .
Awatar użytkownika
brys
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: brys »

Około 2000 roku zmarł mój wujek - elektronik hobbysta. Dostałem po nim książki, większość z lat 50-70. Wtedy bardziej interesowały mnie układy scalone CEMI, ale odnotowałem że istniało coś takiego jak lampy. W tym samym czasie w telewizji był program o wynalazkach, w którym opisali triodę. Zasada działania lampy była dla 12-latka bardziej przyswajalna niż zasada działania tranzystora. Zaczytałem się w te książki po tym programie. Zabrałem babci zachomikowane lampy zapasowe do telewizora i zacząłem się bawić.

Mój pierwszy układ to wzmacniacz na ECL82 z prostej superheterodyny z książki Wargalli. Był to pierwszy sensownie działający układ lampowy. Lampy kupiłem na Wolumenie, ECL82 za 3zł, a ECH81 5zł. Cały odbiornik nigdy nie powstał, ale ECH81 przydała się w jakimś fabrycznym radiu.

Obecnie jestem w trakcie realizacji wzmacniacza na KC1 i KL1 z ABC Radioamatora, do którego wzdychałem w tamtym czasie. Dopiero po 15 latach mam możliwości warsztatowe i finansowe żeby go zbudować. Brakuje mi KL1 ale postanowiłem zastąpić ją KL4. Może za następne 15 lat i to się dociągnie :)
atom1477
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: atom1477 »

Ja mimo że chyba jestem dość młody to zaczynałem od lamp (tzn. nauki o nich).
Bo z praktyczną elektroniką miałem do czynienia tylko w związku z psuciem różnych urządzeń. Tranzystorowych może i było więcej, ale nic z tego nie rozumiałem.
Rozumieć mogłem tylko to o czym przeczytałem w książkach. A o tranzystorach nic nie miałem.
Natomiast lampy to co innego. W szkole (podstawowej) wypożyczałem chyba tylko 2 książki (co roku przez wiele lat :D): jakieś z lat '60 o technice radiowej.
I tam wszystko było na lampach, a tranzystor był opisano jako coś co dopiero wchodzi do produkcji :D
No może jakieś 2 czy 3 odbiorniki radiowe na tranzystorach były.
Tak więc w sensie nauki to zacząłem od lamp. Próbowałem nawet tranzystory bipolarne (bo łatwiej dostępne) podłączać w połączeniu triadowym (bo w książce pisało że tranzystor to trioda półprzewodnikowa: to na logikę chłopa ze wsi powinno działać tak samo :D).
Oczywiście nic nie działało. W końcu postanowiłem kupić tranzystor (bo myślałem że te co mam z wylutu to może zepsute) i w sklepie który właśnie otworzyli w moim mieście poprosiłem o TG5 (ale gość miał minkę (starzy, to wiedział chociaż co to jest)).
Od tej pory (gość mi zaproponował BC547) skręciłem raczej w stronę tranzystorów.
Do lamp jakoś szczególnie mnie nie ciągnęło żeby coś na nich robić, bo mi się to wydawało nudne (ciągle tylko radia i audio, a to nie dla mnie).
Lampy tak, ale nie było czego na nich zrobić ciekawego.
Ale zamiast robienia zbierałem radia i TV lampowe i próbowałem naprawiać.
Jakieś testy przedwzmacniaczy audio robiłem ale zawsze się to kończyło rzuceniem tego w kąt. Bo po co mi to (w audiovoodo nie wierzę, a słuch muzyczny mam za słaby żeby wychwycić ciepłe brzmienie lamp).
Z robienia czegoś na lampach to raczej układy nietypowe, jakieś zabawy z okami magicznymi czy lampami oscyloskopowymi robiłem. Ale byłem za słaby żeby coś więcej złożyć. Nie było też sensu, bo ja lubię jak układ ma zastosowanie praktyczne.
Dopiero w ostatnich latach z okazji znacznego podszkolenia się w elektronice (ogólnie) naszła mnie ochota na jakieś cudo. I powstała Prima III :D
Choć nie do końca przetestowana jeszcze. Wprawdzie same lampy tam nie robią jakiejś szczególnej obróbki sygnału, ale układ jako całość już na pewno nie jest typowym układem. Są tam przebiegu prostokątne, piłokształtne, impulsy synchronizacji. Czyli taka prawdziwa obróbka sygnałów. Czyli to co lubię.
Odbiornik TV na 2 tranzystorach/lampach: Prima II/Prima III:
viewtopic.php?f=16&t=29213
Awatar użytkownika
Waldemar D.
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Waldemar D. »

Moim pierwszym, zbudowanym i uruchomionym z sukcesem, urządzeniem lampowym był wzmacniacz monofoniczny SE na EL84. Wykorzystałem schemat "Carmen-stereo". Użyłem transformatora głośnikowego z tego radia. Udało mi się go kupić w Bomisie. Chassis wykonałem samodzielnie z blachy aluminiowej. Wzmacniacz miał nowoczesne akcenty, m.in. zastosowałem prostownik na czterech polskich diodach krzemowych. Kolega ojca, elektronik, przyniósł mi je w pudełeczku wyłożonym ligniną. Miałem wtedy ze czternaście lat... Co prawda już wcześniej pasjonowałem się elektroniką ale to był mój pierwszy poważny lampowy projekt.
elektrit
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: elektrit »

Mój pierwszy raz z lampą to było wtedy, kiedy przytknąłem 9-woltówkę 6F22C do koncówek żarzeniowych 3S4T.
Dostałem wtedy w skórę od ojca, że chcę mu wyczerpać z trudem zdobytą bateryjkę jaką miał do kalkulatora, a ja przywaliłem z baranka w ścianę, że mogłem zniszczyć lampę.
Ale to świecenie żarnika mnie urzekło :roll:
Poszukuję 1R5T.
Awatar użytkownika
ECC83
625...1249 postów
625...1249 postów

A może ktoś zamieściłby zdjęcie swojego pierwszego wzmacniacza? Na pewno gdzieś tam jeszcze jest :)
Chyba, że się wstydzicie?
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: AZ12 »

Witam

Mój pierwszy wzmacniacz lampowy.

Obrazek
Ratujmy stare tranzystory!
Awatar użytkownika
ECC83
625...1249 postów
625...1249 postów

To jest wzmacniacz monofoniczny na ECH21 i EBL21 tak?
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: AZ12 »

Tak, wzmacniacz już nie istnieje.
Ratujmy stare tranzystory!
elektrit
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: elektrit »

Twój to wypas jak na pierwszy raz, swój pierwszy zrobiłem na 1T4T i 3S4T. Nie miałem podstawek, ale miałem kreatywność- w plexi wyborowałem takie otwory, że weszły całe lampy na sztorc, które dla pewności obkleiłem distalem. I elementy bierne dolutowałem wprost do końcówek lamp.
Poszukuję 1R5T.