Witam, jestem nowy na tym forum, więc korzystam z okazji, żeby się przywitać.
Jakiś rok temu zbudowałem wzmacniaczyk P1 ze strony AX84. Kupiłem do niego transformator Sizei (anodowe 235V, żarzenie 6.3V). Zamontowałem trafo i działa. Zacząłem grać i po 3 minutach dźwięk zaczął zanikać, aż do ciszy absolutnej. Trafo było gorące i śmierdziało. No nic. Trafo na straty. Kupiłem drugie trafo (używane) z Bambino. Miało już 200 V anodowego. Podłączyłem i znowu się grzało. Ponoć to trafo było wrażliwe na napięcie wejściowe (max 5% odchyłki), zaprojektowane było na 220V, a u mnie w domu jest 237V! No to odsprzedałem je. Niedawno dostałem trafo Indela TSL 40/002. Lampki (ECC83 i EL84) się żarzą, ale trafo się grzeje. Nie mam już pomysłów co może być przyczyną grzania transformatora. Nie chcę spalić kolejnego dlatego przekopałem i elektrodę i triodę, ale nikt nie miał takiego problemu.
Do uzwojenia żarzenia (max 2.15 A) są podpięte tylko te 2 lamy oraz kontrolka w postaci LED. Bezpiecznik na pierwotnym ma wartość 600 mA.
Witaj.
Na dzień dobry potrzebny schemat, nawet odręczny, albo link do niego. Jakiś przyrząd Kolega posiada? Czy są zastosowane jakieś bezpieczniki? Jeżeli tak to w którym miejscu i jakiej wartości? To co ja bym zrobił, po koleji. Wyjąć lampy odłączyć żarzenie przy transformatorze, anodowe tak samo (przed prostownikiem) i włączyć sam transformator do sieci, najlepiej w szeregu z zwykłą żarówką 40-60W, to się dowiemy czy trafo przeżyło. Po 10 min powinno być zimne. Do jednego przewodu
anodowego w szereg z mostkiem prostowniczym podłączyć amperomierz początkowo na dużym zakresie, odpiąć elektrolity i pozostałe obwody anodowe, sam mostek,goły + i masa. Jeżeli miernik nie pokazuje poboru prądu to prostownik jest dobry.
Dołączyć tylko pierwszy elektrolit, miernik jak poprzednio. Po uderzeniu prądu w czasie ładowania kondensatora miernik po chwili powinien wskazywać prawie zero poboru prądu, jeżeli jest i to duży to kondensator do wymiany. W podobny sposób z miernikiem podłączyć żarzenie. Przypominam o bezpieczeństwie, żeby Kolega został na dłużnej z nami. Na razie tyle, dalej się zobaczy.
Pozdrawiam
tedi.
Link do schematu: http://www.ax84.com/static/p1/AX84_P1_101004.pdf
Posiadam 2 multimetry uniwersalne: UNI-T UT33C oraz MASTECH MY-62.
Jest jeden bezpiecznik zwłoczny na uzwojeniu pierwotnym o wartości 630 mA.
Zastosuję się do Twoich uwag tedikruk111. Wieczorem powinienem mieć czas, żeby to ogarnąć.
A jak Kolega ma wykonany prostownik? Dwie diody i środek do masy jak na schemacie? Czy może mostek? Jakie lektrolity w zasilaczu? Wrzuć zdjęcia swojego wzmacniacza to będzie nam łatwiej Ci pomóc.
in gain we trust
kupię: EM34 NOS, wtyczkę sieciową Graetz Radio brązową
Może gdzieś jest jakieś zwarcie i niekoniecznie jest to problem ze schematem, co z montażem?
Może dobrym pomysłem byłoby podłączenie amperomierza (naturalnie szeregowo) na wyjściu trafo i sprawdzenie jaki prąd płynnie w obwodzie? Zrobić to można zarówno przy uzwojeniu anodowym i żarzenia. No i oczywiście woltomierze - na uzwojeniu pierwotnym i wtórnym.
Jestem początkujący, więc dokupiłem za grosze multimetr i mam go cały czas podłączonego tak, by nie przekroczyć maksymalnego prądu TRAFO. Ten prąd przez pierwsze sekundy jest duży, bo ładują się kondensatory, ale szybko osiąga stałą wartość.
Sprawdziłem czy trafo jest sprawne wg. zaleceń tedikruk111 oraz wpiąłem amperomierz między uzwojenie 200 V i mostek. Płynął tam prąd 0.63 A
Za mostkiem jest przełącznik który nie był włączony. Jutro dalsza część pomiarów. Wolę być wypoczęty przy takich napięciach.
Po wymianie mostka prostowniczego pana G na 4 diody ...07 tylko z małą uwagą że nie obcinamy końcówek lutowniczych tylko robimy "sprężynkę" tz: patyczek od wykałaczki i owijamy końcówki bo nie po to zastosowano wyprowadzenia 1mm2 aby było ładnie tylko odprowadzenia ciepła do układu ,odpalaj po koleji cały wzmacniacz w odwrotnej kolejności i łaski nie robi, musi działać. Polecam się co do pierwszego rejestru nagrań..owego?
Pozdrawiam
tedi.
630mA to trochę dużo jak na sam mostek... Gdzieś jest ewidentny błąd lub mostek jest walinęty. O zdjęcia proszę raz jeszcze. Odpal cały zasilacz z kondensatorami i pomierz co tam na nich słychać. W ogóle ten mostek mi się nie podoba... Jaki to mostek?
in gain we trust
kupię: EM34 NOS, wtyczkę sieciową Graetz Radio brązową
maczek pisze:. Wolę być wypoczęty przy takich napięciach.
O nie wyspaniu przekonałem się przy pracy nad nagrzewnicą na 833A- 5KV na anodzie Długo dochodziłem do siebie
A tak na poważnie to prąd 0,63A jest bardzo duży, najprawdopodobniej mostek jest walnięty.
Warto przy napięciach rzędu kilkuset woltów mierzyć prąd przez spadek napięcie na rezystorze np 1 ohm, szczególnie przy tanich miernik ze słabą klasą bezpieczeństwa.
Poszukuję lamp nadawczo generacyjnych serii T-0x, TBx/xxx, Q-0x, QBx/xxx
Poszukuję 811A/G811, OT400, 833A, OT100, 6146, QE05/40
Pozdrawiam Andrzej
Poradziłem sobie z transformatorem, już się nie grzeje. Winny był mostek zrobiony na diodach UF4007, dałem teraz 1N4007 i działa. Ale nic nie słychać, obstawiam że gdzieś jest sygnał zwarty do masy. Ale to już mi forumowicze nie pomogą . Zrobiłbym fotki ale nie mam czym. Dziękuję za pomoc