Julia Stereo - wersja Solidarność

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

tarasw
375...499 postów
375...499 postów

Julia Stereo - wersja Solidarność

Post autor: tarasw »

Ostatnio ukazał sie kolejny artykuł nt. używania tego najlepszego PRL-owskiego przestawnego odbiornika do podsłuchiwania SB.
Poprzedni autorstwa Tadeusza Świerczewskiego był troszkę uboższy.

Czy ktoś z kolegów ma wiedzę jak to wyglądało od strony technicznej? A może zachował sie taki egzemplarz?

Próbowałem na swoim - nie słychać żadnej ze służb.

Pozdrawiam,
Wojciech
Ratujmy polskie zabytki - http://menuet-ukf.blogspot.com/
Awatar użytkownika
ECC83
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Julia Stereo - wersja Solidarność

Post autor: ECC83 »

Na pewno należało poszerzyć pasmo w dół. Zakres który jest w tym odbiorniku nie pozwala na takie odbiory, choć przy podłączeniu dobrej anteny słychać jakieś rozmowy krótkofalarskie. Być może należało dobudować rezonator kwarcowy i wykonać jakieś tam jeszcze inne czynności.
Tutaj ktoś nagrał filmik, jak odbiera "ukryte" pasmo na tak właśnie zmodyfikowanej Julii:
https://www.youtube.com/watch?v=rUck5b1QPKA
chrzan49
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: chrzan49 »

Na zwykłej Julii niemożliwe.Za to miałem lampowego B&W 26 inch TV produkcji DDR na ktorym pieknie przebijała się MO ale tylko dyspozytor.Kineskop dawał obraz wybitny i z glębią!Tylko raz daaaawno temu ogladałem podobny na starym TV Telefunken Color 26 cali w Szwecji i transmisje sportowe były niedoścignione.Za to sowieeckie Rubiny dawały inne nieocenione wrażenia gdy czerwone majtki leciały za zawodnikiem przez boisko a jak stanał to hycały na doopę.Popowowi i Marconiemu nawet się ne śniło.
Julkę posiadam i ma wsio co trzeba nawet antena sztywna.Eksportowali ją na Zachód pod inną nazwą ale bez UKF.Ciekawostka że była dłuugo produkowana i chyba zakończono produkcję dopiero w latach 90-ych.Bardzo ją lubię.
Pozdrawiam Tomasz
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Marcin K. »

Najprawdopodobniej przeróbka mogła polegać na rozszerzeniu pasm w stronę pasm amatorskich lub w drugą stronę, oraz dokładano generator BFO na kwarcu 2MHz i zdudniano sygnał z drugą pośrednią w Julii. Nie zapominajmy że Julia ma podwójną przemianę na falach krótkich (2MHz i 465kHz) i doskonale się do takich przeróbek nadaje! Moja nie jest przerobiona, nie widzę celu w obecnych czasach, chyba że ktoś chce posłuchać amatorskiej korespondencji SSB i CW.
Pozdrawiam.
PS. Do takich celów można też przystosować odbiorniki zza wschodniej granicy typu VEFxxx. One również miały wiele podzakresów KF lecz pojedynczą przemianę 465kHz. Też idzie posłuchać SSB i CW po dołożeniu generatorka BFO, próbowałem :) Nie zapominajmy o tunerze Radmor 5122...
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Awatar użytkownika
brys
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: brys »

Wiadomo na jakich pasmach bezpieka nadawała?