Ostatnio ukazał sie kolejny artykuł nt. używania tego najlepszego PRL-owskiego przestawnego odbiornika do podsłuchiwania SB.
Poprzedni autorstwa Tadeusza Świerczewskiego był troszkę uboższy.
Czy ktoś z kolegów ma wiedzę jak to wyglądało od strony technicznej? A może zachował sie taki egzemplarz?
Próbowałem na swoim - nie słychać żadnej ze służb.
Pozdrawiam,
Wojciech
Julia Stereo - wersja Solidarność
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 375...499 postów
Julia Stereo - wersja Solidarność
Ratujmy polskie zabytki - http://menuet-ukf.blogspot.com/
-
- 625...1249 postów
Re: Julia Stereo - wersja Solidarność
Na pewno należało poszerzyć pasmo w dół. Zakres który jest w tym odbiorniku nie pozwala na takie odbiory, choć przy podłączeniu dobrej anteny słychać jakieś rozmowy krótkofalarskie. Być może należało dobudować rezonator kwarcowy i wykonać jakieś tam jeszcze inne czynności.
Tutaj ktoś nagrał filmik, jak odbiera "ukryte" pasmo na tak właśnie zmodyfikowanej Julii:
https://www.youtube.com/watch?v=rUck5b1QPKA
Tutaj ktoś nagrał filmik, jak odbiera "ukryte" pasmo na tak właśnie zmodyfikowanej Julii:
https://www.youtube.com/watch?v=rUck5b1QPKA
-
- 1875...2499 postów
Na zwykłej Julii niemożliwe.Za to miałem lampowego B&W 26 inch TV produkcji DDR na ktorym pieknie przebijała się MO ale tylko dyspozytor.Kineskop dawał obraz wybitny i z glębią!Tylko raz daaaawno temu ogladałem podobny na starym TV Telefunken Color 26 cali w Szwecji i transmisje sportowe były niedoścignione.Za to sowieeckie Rubiny dawały inne nieocenione wrażenia gdy czerwone majtki leciały za zawodnikiem przez boisko a jak stanał to hycały na doopę.Popowowi i Marconiemu nawet się ne śniło.
Julkę posiadam i ma wsio co trzeba nawet antena sztywna.Eksportowali ją na Zachód pod inną nazwą ale bez UKF.Ciekawostka że była dłuugo produkowana i chyba zakończono produkcję dopiero w latach 90-ych.Bardzo ją lubię.
Pozdrawiam Tomasz
Julkę posiadam i ma wsio co trzeba nawet antena sztywna.Eksportowali ją na Zachód pod inną nazwą ale bez UKF.Ciekawostka że była dłuugo produkowana i chyba zakończono produkcję dopiero w latach 90-ych.Bardzo ją lubię.
Pozdrawiam Tomasz
-
- 6250...9374 posty
Najprawdopodobniej przeróbka mogła polegać na rozszerzeniu pasm w stronę pasm amatorskich lub w drugą stronę, oraz dokładano generator BFO na kwarcu 2MHz i zdudniano sygnał z drugą pośrednią w Julii. Nie zapominajmy że Julia ma podwójną przemianę na falach krótkich (2MHz i 465kHz) i doskonale się do takich przeróbek nadaje! Moja nie jest przerobiona, nie widzę celu w obecnych czasach, chyba że ktoś chce posłuchać amatorskiej korespondencji SSB i CW.
Pozdrawiam.
PS. Do takich celów można też przystosować odbiorniki zza wschodniej granicy typu VEFxxx. One również miały wiele podzakresów KF lecz pojedynczą przemianę 465kHz. Też idzie posłuchać SSB i CW po dołożeniu generatorka BFO, próbowałem
Nie zapominajmy o tunerze Radmor 5122...
Pozdrawiam.
PS. Do takich celów można też przystosować odbiorniki zza wschodniej granicy typu VEFxxx. One również miały wiele podzakresów KF lecz pojedynczą przemianę 465kHz. Też idzie posłuchać SSB i CW po dołożeniu generatorka BFO, próbowałem

μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
-
- 1250...1874 posty
Wiadomo na jakich pasmach bezpieka nadawała?