Budowa prostego wzmacniacza retro - pytania.

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
ECC83
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Budowa prostego wzmacniacza retro - pytania.

Post autor: ECC83 »

GRA!
Bardzo Wam dziękuję za wszystkie rady, ten stylowy wzmacniacz ożył w końcu.
Jednak jest jeden drobny mankament. Dźwięk jest charczący i nie da się na dłuższą metę słuchać. W pierwszej kolejności sprawdzę potencjometr, bo ten był ze starych zapasów i nie wiem czy jest w pełni sprawny, warstwa oporowa jest bardzo wytarta.
Żarzenie zrealizowałem na rezystorze takim jak do żarzenia w Pionierkach, lecz chyba przez kogoś przewiniętym, ma małą wartość oporu, więc o te 2,3 V pięknie mi obniża i nie grzeje się.
Awatar użytkownika
lamposz
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: lamposz »

Sprawdź kondensatory sprzęgające. Potencjometr charczy, ale najczęściej tylko przy pracy.
Poszukuję lamp nadawczo generacyjnych serii T-0x, TBx/xxx, Q-0x, QBx/xxx
Poszukuję 811A/G811, OT400, 833A, OT100, 6146, QE05/40
Pozdrawiam Andrzej
Awatar użytkownika
ECC83
625...1249 postów
625...1249 postów

Dalszy proces uruchamiania wygląda tak:
Sprawdziłem wszystkie elementy wewnątrz i są połączone zgodnie ze schematem. Jeszcze poprawiłem kilka rzeczy i podłączyłem Tuner Diora pod wejście. Objaw wygląda następująco: Na początku dobry, czysty dźwięk, aż miło się słucha, ale po około minucie, gdy wszystko się wygrzeje ten dobry dźwięk znika i pojawia się straszny brum i charczenie. Po wyjęciu wtyczki przez ok. 3s znów gra dobrze.
Czyli te zakłócenie przechodzą ewidentnie z sieci. Tylko nie wiem czy z żarników lamp, czy też z innych źródeł.
Ale muszę nad tym posiedzieć i zobaczymy, usuwanie zakłóceń to chyba najtrudniejszy etap w uruchamianiu wzmacniaczy lampowych montowanych przestrzennie.
PS: Sprzęgające są nowe, więc raczej prawdopodobieństwo, że uszkodzone jest bardzo małe, ale mogę sprawdzić.
saico

Post autor: saico »

Objaw ten może wynikać ze zbyt dużego napięcia anodowego, przesterowania wzmacniacza zbyt silnym sygnałem, zużytej lampy końcowej lub jakiegoś wadliwego rezystora (przerwa).
Awatar użytkownika
ECC83
625...1249 postów
625...1249 postów

No i jest zbyt duże napięcie anodowe. Na oryginalnym schemacie uzwojenie było na 300V, ale był prostownik próżniowy, więc był spory spadek. teraz uzwojenie jest na 200V, natomiast po wyprostowaniu wynosi 300V.
Trzeba będzie spróbować obniżyć przynajmniej o 50V, rezystorem wyliczonym z prawa Ohma, czy może lepiej czymś innym?
Awatar użytkownika
ECC83
625...1249 postów
625...1249 postów

Działa w pełni. Trochę błędów było, zarówno i moich, ale też znalazłem niesprawne elementy np. rezystory.
Dziękuję za pomoc. Jest taki irytujący cichy brum przy słuchaniu, ale nie zastosowałem w tym wzmacniaczu żadnych ekranowanych przewodów do potencjometru, więc i tak jest dobrze.
Będzie trochę czasu to wprowadzę poprawki. Napięcia anodowego nie zmieniałem, problem leżał gdzie indziej.
saico

Ja na "cichy" brum zawsze stosuję w swoich konstrukcjach filtr anodowy (niebieski obszar), który jest dużo bardziej skuteczniejszy niż dławik. Dodatkowo można na nim "zbić" napięcie anodowe (rezystor R15). Wymagany spory radiator. Więcej - http://skarabo.net/sid-22-zasilacz-preampa.htm

Obrazek
Ostatnio zmieniony pt, 19 czerwca 2015, 22:14 przez saico, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: AZ12 »

Witam

Tyle że nie każdy polubi taki niekoszerny układ. :x
Ratujmy stare tranzystory!
saico

Niekoszernych elementów nie używam w torze audio a w zasilaczu są jak najbardziej OK. Poza tym trzeba nowocześnie umieć łączyć z głową pewne elementy a nie dzielić je tylko na lampowe i tranzystorowe układy i basta.
Awatar użytkownika
ECC83
625...1249 postów
625...1249 postów

Silesia gotowa do pracy :)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.