Generator G-432 Meratronik

Masz nietypowy problem 'lampowy'? Spróbuj tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Tomex-T1
25...49 postów
25...49 postów

Generator G-432 Meratronik

Post autor: Tomex-T1 »

Witam wszystkich!

Mam taki generator jak w tytule wątku zdobyty okazyjnie. Wszystko z nim niemalże OK, ale jestem trochę niezadowolony z przebiegu prostokątnego powiedzmy od 100Hz w dół. Są duże zwisy i nie jest to ładny prostokąt. Może jest tu ktoś, kto zna ten generator i powie, czy można go jakoś podregulować lub gdzie w nim pogrzebać, żeby się poprawiło z tym prostokątem. Dodam jeszcze, że powyżej 100Hz jest już tak, jak należy.

Pozdrawiam!

Tomek
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: Generator G-432 Meratronik

Post autor: AZ12 »

Witam

Sprawdzałeś napięcia w zasilaczu urządzenia?
Sprawdź też kondensatory, z reguły zbyt mała pojemność jest tego przyczyną.
Ratujmy stare tranzystory!
Tomex-T1
25...49 postów
25...49 postów

Napięcia są prawie idealne jak na tyle lat od wyprodukowania. Dokładniej analizując te zniekształcenia, doszedłem do wniosku, że również trójkąt na tych najniższych zakresach jest zniekształcony, sinusoida pewnie też, tylko że trudniej to zobaczyć. Czytając opis generatora, okazuje się, że najpierw generowana jest fala prostokątna, a następnie w kolejnych układach jest ona zamieniana na trójkąt oraz sinusoidę. Na wyjściu układu generacji prostokąta sygnał jest już zniekształcony. Schemat jaki posiadam pozwolił mi nieco posprawdzać układ generacji prostokąta. Napięcia na tranzystorach są prawidłowe. W układzie tym są tylko 2 kondensatory ceramiczne. Wylutowałem je i zmierzyłem ich pojemność - zamiast 47nF miały 34 i 30nF. Podmiana na inne o dobrej pojemności nic nie dała. Sprawdzenie kondensatorów współpracujących z przełącznikiem zakresów tez nic nie dało - trzymają pojemność. Nie mam pojęcia do czego by się jeszcze przyczepić? Może ten typ generatora tak ma od nowości?
HaMar
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: HaMar »

Tomex-T1 pisze:Mam taki generator jak w tytule wątku zdobyty okazyjnie. Wszystko z nim niemalże OK, ale jestem trochę niezadowolony z przebiegu prostokątnego powiedzmy od 100Hz w dół. Są duże zwisy i nie jest to ładny prostokąt. Może jest tu ktoś, kto zna ten generator i powie, czy można go jakoś podregulować lub gdzie w nim pogrzebać, żeby się poprawiło z tym prostokątem. Dodam jeszcze, że powyżej 100Hz jest już tak, jak należy.
Rozumiem że sinus i trójkąt są w tym zakresie OK? A czym Kolega obserwuje? Oscyloskop i sonda przenoszą od DC? takie zwisy, to klasyczny brak pasma "od dołu", pytanie gdzie w G-432 czy w sprzęcie go testującym.
Przepraszam z "amatorskie pytanie" ale nie znam wiedzy i sprzętu Kolegi.
Pozdrawiam
Marek vel HaMar
Tomex-T1
25...49 postów
25...49 postów

Dzięki HaMar!

Natchnąłeś mnie i sprawdziłem coś, czego wogóle nie wziąłem pod uwagę - sprzężenie wejścia oscyloskopu. Miałem na AC i ono jak się okazuje zniekształcało oglądane przebiegi z generatora.
Po przełączeniu na DC sprawa się rozwiązała - generator zdrowy! Przebiegi są prostokątne jak trzeba, trójkąt na najniższych zakresach jest trójkątny. Sprżet to cyfrowy oscyloskop Siglent dwukanałowy do 25MHz. Żadna rewelacja, ale wypożyczony za darmo!

Jeszcze raz dzięki!