Cewki w Detefonie

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Re: Cewki w Detefonie

Post autor: Marcin K. »

Zmontowałem... Ciekawe czy będzie działać :)
W tym miejscu chcę podziękować kol. Kraz za przełącznik zakresów i słuchawki T-7 (które muszą dostać jeszcze przewody w bawełnie). I takim sposobem zwłoki są prawie kompletne, brak jedynie spodniej przykrywki ale to też sobie dorobię.
Wieczorem sprawdzę czy to w ogóle gra.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
kraz

Post autor: kraz »

Witam, nie na temat ale do tego pudełka co wysłałem można dokupić i będzie komplet :D

http://olx.pl/oferta/polskie-radio-wars ... 89e5a8b3a7

radyjko "Asia".
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Marcin K. »

Hehe dzięki za link, ja Aśkę mam i nawet na chodzie, pudełko było dla Zbieracza :)
Zobowiązałem się do zdania relacji z działania:
Detefon gra lecz bardzo cicho. Trochę głośniej na ruskich słuchawkach niż na oryginalnych. Przełączenie anteny w odczep jednej z cewek znacznie poprawia odbiór lecz nakładają się na siebie różne stacje. Podlutowałem diodę germanową bo na zabawę kryształkiem nie mam ochoty narazie :) Warszawa 1 odbiera za środkowym zakresie prze max skręconym kondensatorze. Dołożenie równolegle drugiego poj. ok. 375pf również poprawia odbiór lecz Warszawa odbierana jest w całym zakresie obrotu kondensatora. Cóż nie oczekuję cudów od lichej ,,anteny'' i takiego układu detektora, ważne że się odezwał. Poza Warszawą odbieram jeszcze stacje niemiecką a na pozostałych zakresach rosyjską i chińską.
Pozdrawiam!
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU